Foto: caietulcuretete.com

La români, încă din vechi timpuri, zilele destinate în exclusivitate reprezentantelor sexului frumos sunt întotdeauna, urmate de ziua dedicată bărbaţilor. Astfel, joi, pe 9 martie, îi sărbătorim pe domni şi, odată cu ei, cele 40 de pahare. Sărbătoarea este încununată de obiceiuri şi tradiţii, care sunt respectate şi astăzi, pe la toate casele de gospodari. Iată ce să faci în această zi ca să ai parte de sănătate, bani mulţi şi noroc în dragoste, tot restul anului!

Aşa-zisa zi a bărbatului este un bun prilej pentru curăţenie, dar şi un semn al venirii primăverii. Obiceiurile din ziua mucenicilor formează un ritual specific (prepararea anumitor alimente, protecţia magică a casei, aflarea norocului), care se păstrează şi astăzi în toate colţurile ţării. Prepararea mucenicilor are origini biblice.

Povestea mucenicilor. De ce 9 martie e considerată ziua bărbaţilor

Povestea mucenicilor începe în jurul anilor 300. Aceşti 40 de mucenici erau soldaţi în armata unui împărat necredincios, pe nume Licinius, care a domnit între anii 308-324. Soldaţii au fost obligaţi să se închine idolilor, dar au refuzat. Drept pedeapsă au fost întemniţaţi şi bătuţi timp de opt zile. Apoi au fost condamnaţi la moarte prin aruncarea în lacul îngheţat al Sevastiei. Un singur soldat a cedat şi a ieşit din lac, dar a murit pe loc. În acea noapte s-au petrecut lucruri nemaivăzute. Lacul s-a încălzit, gheaţa s-a topit şi 40 de cununi care străluceau au coborât din cer asupra soldaţilor. Ca printr-o minune, dimineaţa au fost scoşi din apă şi încă mai trăiau. La ordinul împăratului păgân, li s-au zdrobit picioarele şi au fost lăsaţi să moară. După trecerea lor în nefiinţă, nu au fost înmormântaţi, ci arşi, iar cenuşa le-a fost aruncată în lac. De atunci se obişnuieşte ca în această zi să se meargă la biserică şi apoi să se dea de pomană mucenici pregătiţi în diferite moduri. Ziua se sărbătoreşte cu mâncare bună, 40 de pahare de vin şi curăţenie în case. Având în vedere povestea bravilor oşteni, 9 martie este recunoscută ca fiind ziua bărbaţilor.

Semne bune anul are dacă…

– Nu lucrezi în ziua mucenicilor. Atragi banii

Ca să ai mai mult noroc la bani, în această zi specială nu trebuie să munceşti. Dacă eşti lacom şi trudeşti ca să te îmbogăţeşti, vei pierde toată agoniseala. Există chiar şi o legendă care spune că un locuitor dintr-un sat semăna mazăre în ziua de mucenici, iar Dumnezeu l-a iertat pentru acest păcat şi i-a dublat recolta. În anul următor însă, el nu a ţinut cont de răsplata primită şi a ieşit din nou la câmp pe 9 martie. Atunci Dumnezeu l-a pedepsit cu 40 de săptămâni de boală.

– Te delectezi cu gustoşii mucenici. Primeşti iubire şi te bucuri de armonie în familie

Pe 9 martie, de la masă nu trebuie să-ţi lipsească micile figurine specifice sărbătorii. Indiferent în ce zonă a ţării te afli, este bine să-ţi prepari tradiţionalii mucenici. Acele 40 de opturi mici preparate din aluat îţi vor aduce noroc în dragoste şi bunăstare în casă. Ele sunt un fel de garanţie a mulţumirii sufleteşti şi a liniştii în familie.

Poza 2 De pus la Material deschidere Magazin
– Petreci cu vin roşu. Adaugi un plus de sănătate şi putere

Tot în ziua de 9 martie, ar fi bine şi frumos să-şi aduni familia şi prietenii la tine acasă şi petreceţi împreună cu mâncare bună şi vin din belşug. Tradiţia spune că trebuie să beţi 40 de pahare de vin roşu ca să fiţi sănătoşi, puternici şi buni de muncă tot anul. Se spune că vinul reprezintă sângele vărsat al mucenicilor şi îţi conferă puterea cu care au luptat ei în noaptea osândei pentru dreapta lor credinţă.

– Ţine focul aprins. Alungi răul din casă

De mucenici trebuie să întinzi mese lungi şi să stai cu toţi cei dragi sufletului tău, până la apusul soarelui. De asemenea, ca să alungi tot răul din casă trebuie să aprinzi focul. Conform tradiţiei, îţi vei proteja locuinţa de spiritele rele dând un ocol al casei cu cenuşa provenită de la focul aprins de mucenici.