După tradiţie, ouăle roșii sunt simbolul Sărbătorilor Pascale și nu lipsesc din meniul acestor zile. Dacă până nu de mult se considera că ouăle cresc riscul de apariţie a bolilor cardiovasculare, acum sunt tot mai recomandate de specialiști pentru efectele lor benefice asupra sănătăţii.

 

Reprezentanţii Asociaţiei Americane a Sănătăţii Cardiace sfătuiesc adulţii sănătoși să mănânce câte un ou pe zi sau câte două ouă la câteva zile, pentru menţinerea greutăţii corporale și a stării generale de sănătate. Aceștia se bazează în recomandările lor pe cele mai recente cercetări în domeniu, care demonstrează că oul consumat dimineaţa este
atât de săţios încât cel care-l consumă, nu va mai resimţi senzaţia de foame la fel de accentuată în timpul zilei, ca atunci când mănâncă orice alt aliment specific micului dejun.

Sunt singurele alimente în care vitamina D este produsă în mod natural

Ouăle conţin multe substanţe nutritive indispensabile organismului, motiv pentru care sunt recunoscute ca alimente medicament. Vitaminele A, B 1, B2, B5, B6 și B12, D, E, K, acidul folic, proteinele, calciul, fosforul, fierul, zincul și toate celelalte elemente care intră în compoziţia lor chimică ajută la prevenirea și combaterea multor boli. Oul este singurul aliment în care vitamina D este produsă în mod natural. Potrivit medicilor, ouăle cresc nivelul colesterolului bun HDL, îmbunătăţesc vederea, conferă un plus de sănătate pielii, previn anemia, asigură o bună funcţionare a creierului și ajută la menţinerea greutăţii corporale normale. În urma unui studiu de specialitate s-a descoperit că femeile care consumă ouă în mod regulat își reduc riscul de a suferi de cancer mamar cu 44%.