Premiera acestui eveniment sportiv remarcabil a avut loc sâmbătă, 22 aprilie. Efigia oraşului Buftea s-a alăturat onorant tradiţiei continentale a localităţilor din ţări care găzduiesc astfel de competiţii, cu un mare număr de participanţi. Peste 600 de sportivi, din categoriile elitelor şi amatori, de toate vârstele, au umplut frumosul oraş ilfovean. S-au bucurat de buna organizare şi ospitalitatea primirii concurenților din 7 ţări europene (în ordine alfabetică): Cehia, Croaţia, Grecia, România, Marea Britanie,  Moldova şi Serbia.

Articol apărut în nr. 348 al Jurnalului d eilfov, ediția print

eveniment sportiv

Lor li s-au adăugat o mulțime consistentă de însoțitori și spectatori. Vecinătăţile citadine ale istoricului Palat Ştirbey s-au transformat într-o uriaşă arenă de concurs, cu trasee pentru alergări şi ciclism.

Experienţa şi tradiţia celorlalte trei ediţii anterioare ale duatlonului, petrecute la Buftea, dar şi a întrecerilor de triatlon, crosuri etc., şi-au arătat acum roadele bunelor rezultate. Ele n-ar fi fost ușor de obținut fără eforturile susţinute ale organizatorilor şi oficialităţilor orașului, care au făcut posibilă desfăşurarea, în condiţii excelente, a tuturor probelor de concurs. Iar administraţia locală, condusă de primarul Gheorghe Pistol, a izbutit să ofere şi de această dată o reuşită deplină. Nu e de loc la îndemâna oricărui edil să transformi spaţii pietonale orăşeneşti, de promenadă în locuri istorice, sau trasee rutiere într-un imens „stadion”, în care întrecerile sportive să se petreacă optim şi fără niciun obstacol.

Lupta competitorilor

Competiția s-a des­fășurat pe categorii de ­vârste ale participanților, de la 3 la 60 de ani, pe lungimi de trasee diferite. Probele de concurs au fost: alergare, ciclism și iar alergare, fără întrerupere. La prima categorie (13-15 ani) cadeții  au acoperit 2,5 km / 10 km / și 1,25 km. Juniorii (16-19 ani), dar și elitele au alergat 5 km, au pedalat 20 km, și din nou, au alergat 2,5 km.

De la Cosmin Rogoveanu, vicepreședinte al asociaţiei organizatoare „Pegas Triatlon Club”, din Buftea, am aflat că „pentru probele amatorilor, care au avut cea mai numeroasă participare, premiile au fost atât la clasamentul general, cât şi pe categorii de vârste, din 10 în 10 ani, fete și băieți, inclusiv ștafete. Ei au avut de acoperit trasee în lungime de 5 km / 20 km / și 2,5 km”.  

Crosul copiilor

Aceasta a fost una dintre cele mai așteptate, urmărite și savuroase probe ale concursului. Des­fă­șurată la fel, pe categorii de vârste – cu începere de la aprigii „sportivi” de numai trei ani – ea a electrizat publicul spectator și cei mai pasionați suporteri, părinți, bunici, rude și prieteni. Un spectacol de excepție. Iar câștigătorii au ținut plin podiumul campionilor, cel pu­țin în prima parte a festivităților de premiere.   

Organizatori, parteneri și premii

De alcătuirea campionatului au răspuns ca principali organizatori „Asociația Pegas Triatlon Club”, în parteneriat cu sponsorul principal Primăria Buftea și Federația Română de Triatlon. Respectiv, Tudor Buțu, Cosmin Rogoveanu – președintele și vicele  asociației, Gheorghe Pistol primarul orașului gazdă și Peter Klosz pre­șe­dinte al federației.

Mulți dintre alți parteneri au participat şi la ediţiile sportive din anii trecuți. Amintim: Domeniile Palatului Ştirbey,  firmele: „Redis-Nutriţie sportivă”, „Naya”, „Ti­pografia „Silkat”, „Sloop”, „Cris-Tim”, „Himalaya”, „Icelandia”, „Grădina de Lavanadă”, „RunningMag”, „HeatPatch”, ziarele „Jurnalul de Ilfov” și „Adevărul”, postul de radio „Sport Total FM”, revistele „Shape”, „Alerg, deci exist”, „Men’s Health”, „Nord Planet – Ilfov Nord” și încă mulți alții.

Câștigătorii probelor de concurs au primit premii în bani, diplome, cupe și medalii, pe lângă premiile în produse și alte cadouri dăruite de partenerii amintiți.

Placheta de Onoare

Această onorantă dis­tincție i-a fost oferită Primăriei Buftea, în semn de prețuire pentru „Găzduirea Campiona­tului Sud-Est European de Duatlon”. Premiul i-a fost înmânat primarului Gheorghe Pistol de către Cosmin Rogoveanu, vicepreședintele asociației organizatoare a competiției.

Din cuvântul participanților

Cosmin Rogoveanu: „Mulțumim în primul rând primarului nostru și autorităților locale pentru tot sprijinul financiar și de organizare oferit. Amploarea deosebită a acestei manifestări a depășit posibilitățile de finanțare proprii, pe care le-am avut. La fel, le adresăm mulțumiri efectivelor de poliție, jandarmi, cadrelor medicale și voluntarilor”.

Peter Klosz: „Am fost prezenți la acest eveniment special pentru a-i  sprijini pe organizatori. Eve­nimentul a fost o reuşită a muncii şi ospitalităţii tuturor. Anii trecuţi, m-am întâlnit în mai multe rânduri cu dl. primar Gheorghe Pistol şi acum am certitudinea că da, localnicii, oraşul, municipalitatea și toți sportivii au meritul celei mai bune reprezentări”.

Gheorghe Pistol: „Aceas­­­tă premieră sportivă de aici demonstrează că sportul nu are graniţe. Le dorim tuturor cele mai bune rezultate. Această competiţie e numai începutul din acest an. Urmează trialonul și semimaratonul din 30 septembrie. Buftea încurajează sportul pentru toţi, pentru că numai astfel apar performanţele. Îi felicit pe toţi competitorii din acest campionat european și pe câştigătorii lui. Îi aşteptăm an de an în oraşul nostru verde şi curat,  demonstrând că miş­carea sportivă devine tot mai accentuat obişnuinţa unei tradiţii consacrate”.

 

Start la categoria elite
Start la categoria elite

eveniment sportiv 2

eveniment sportiv 3

Peter Klosz
Peter Klosz
Cosmin Rogoveanu
Cosmin Rogoveanu

 

Galerii foto de la eveniment