Biserica a rânduit ca anul acesta să fie dedicat apărătorilor Ortodoxiei în perioada prigoanei creştine declanşate de comunişti. În cinstea “sfinţilor închisorilor”, preoţii din parohiile ilfovene aduc adesea, un pios omagiu, în prezenţa credincioşilor.

 

În memoria celor ce au salvat credinţa şi libertatea poporului român cu preţul vieţii lor, studenţii creştini ortodocşi au demarat, recent, activitatea “În temniță am fost și ați venit la Mine”. Încărcaţi cu daruri, membri ai Asociaţiei Studenţilor Creştini Ortodocşi din România (ASCOR) au mers la Penitenciarul Jilava şi au vizitat o parte dintre deţinuţi. Le-au ascultat poveştile de viaţă şi i-au îndemnat să se întărească în credinţă, pentru a păşi pe drumul mântuirii.    

Au văzut camerele în care au fost torturaţi deţinuţii politici

“În urmă cu câteva săptămâni, la Paraclisul Universitar Sfântul Nicolae-Ghica, s-a organizat o colectă, iar din banii strânşi s-au cumpărat flori, cărţi de rugăciune, articole de îmbrăcăminte şi alimente pentru deţinuţi. În cadrul acestei acțiuni, tinerii bucureşteni au vizitat o parte din persoanele private de libertate, le-au ascultat povestea şi le-au vestit Învierea Domnului prin troparul pascal Hristos a Înviat! În continuare, studenţii şi-au îndreptat paşii spre Memorialul – Fortul 13 Jilava, unde au vizitat locurile prin care au trecut zeci de mii de deţinuţi politici şi camerele care au adăpostit cele mai cumplite experimente de reeducare prin tortură şi locuri de exterminare. Pe toată durata vizitei, participanţii au fost însoţiţi de părintele Dumitru Beşleagă, care slujeşte la capela Sfântul Ierarh Nicolae din cadrul Penitenciarului. Ghidul însoţitor a prezentat tinerilor locurile de detenţie, celularul şi locurile de tortură ale întemniţaţilor din perioada totalitară. Vizita tinerilor s-a încheiat în capela închisorii, unde părintele a ţinut un cuvânt despre ce înseamnă a te pune cu adevărat în slujba aproapelui”, scrie site-ul basilica.ro.

Foto: basilica.ro