Din anul 2009, prin Hotărâre de Consiliu Local, comuna Jilava se aniversează pe 21 mai, de Ziua Sfinților Împărați Constantin și Elena. De altfel, momentul a fost ales tocmai pentru a cinsti în această zi hramul Bisericii ortodoxe din localitate – ”Sf. Împăraţi Constantin şi Elena”, construită în jurul anului 1817 şi declarată monument istoric de categoria B.

Articol apărut în nr. 352 al Jurnalului de Ilfov, ediția print

jilava

Așadar, ziua aniversară a început de dimineață, cu slujba de hram de la biserică, după care enoriașilor li s-a oferit o masă de prăznuire.

În jurul prânzului, în Parcul Morii din vecinătatea noii policlinici au început să apară primii petrecăreți – cei mai ­mici dintre jilăveni, alături de părinți sau bunici. Și, au avut patru ore alocate doar pentru ei, însă, evident, pe tot parcursul serii, copiii s-au putut juca în parc și au putut să-i admire pe artiștii invitați. Privitorii au fost încântaţi de demonstraţiile sportive ale membrilor clubului de karate din localitate, iar micuții s-au dat în leagăne și pe tobogane, au fost pictați pe față, au primit baloane colorate, au mâncat multă vată pe băț, popcorn și înghețată. Printre ei și-au făcut apariția și uriașii pe picioroange, dar și magicieni care le-au arătat diferite trucuri. Piesa de rezistență a distracției a fost amenajarea unui țarc, unde, trei ponei i-au plimbat gratuit pe cei mici.

Prefectul judeţului, Cris­tian Ghincea, primarul interimar al localităţii, Mariana Dumitrescu, consilieri locali şi consilieri judeţeni (din toate formaţiunile politice), dar şi primarul din Snagov, Marian Oan­cea, s-au aflat printre invitaţii care au trecut pe la Jilava, de ziua comunei.

”Strigă cu mine, strigă cu mine – Te iubesc!”

În jurul orei 16 a început și petrecerea celor mari. Au fost aprinse grătarele pe care au început să sfârâie micii, cârnații și fripturile. Iar pe scena amenajată în parc au început să urce artiștii invitați. Deschide­rea spectacolului a fost făcută de solistul de muzică populară Cristi Stanciu și Taraful Victor Florea, poftiți pe scenă de Morgana. Localnicii au început, timid, să danseze, iar la ora 17.00, când microfonul a fost preluat de ”ultimul bărbat care mai recunoaște că e îndrăgostit”, Vali Vijelie, toată lumea s-a ridicat de pe bănci și, timp de o oră, nimeni nu s-a mai așezat. Cei prezenți au cântat alături de artist, toate piesele cunoscute și au dansat la un loc și tinerii, dar și cei mai în vârstă.

La finalul prestației artistice a lui Vali Vijelie, primarul interimar al localității, Mariana Dumitrescu și senatorul PSD de Ilfov, Emanuel Botnariu au fost invitați pe scenă pentru a adresa câteva cuvinte jilăvenilor. Cei doi le-au urat localnicilor ”La mulți ani” și multă voie bună la petrecere!

Lorenna a ”schimbat foaia”

Îmbrăcată în costum popular, a urcat apoi pe scenă Lorenna. Cunoscuta artistă a venit cu piese ultracunoscute din repertoriu său și toată lumea s-a amuzat și a cântat ”Ia tigaia, na tigaia/ uite cum se schimbă foaia” sau ”Mămăliga brânzali”. Artista a organizat ad-hoc un concurs, a coborât prin­tre localnici și cine a știut cel mai bine versurile pieselor a primit CD-uri ale cântăreței.

Gheorghe Rizea și Ruxandra Pitulice

Maestrul Gheorghe Rizea și soția sa, Ruxandra Pitulice, fiica artistei Mioara Pitulice, au urcat apoi pe scenă și au încântat publicul cu piese superb cântate la nai sau vocal.

Doddy ”maidanezul”

S-a lăsat seara, iar pe scenă s-au aprins reflectoarele. Tinerii s-au pregătit pentru un moment mult așteptat – Dodyy (pe numele sau real Polk Dumitru Claudiu) – un împătimit al ­genurilor muzicale Hip Hop/ Rap/R&b. Când artistul a început să cânte, din nou, toată lumea s-a pus în mișcare. La unison s-a cântat ”Sunt un maidanez/ Nu sunt d-ăla Pechinez/ Reacționez ca un Pitbull când mă stresezi/ Mușc rău…”.40 de minute, Doddy nu a lăsat microfonul din mână, iar fanii au fost încântați de prestația artistului.

Lora – piesa de rezistență!

Finalul petrecerii de la Jilava a aparținut Lorei! Extrem de sexy îmbrăcată, cu părul lung și brunet, în­so­țită de dansatoare și de instrumentiști, artista a dansat provocator și a cântat alături de cei prezenți. A fost aplaudată intens la finalul spectacolului, după care jilăvenii au plecat spre casele lor, bucuroși de ziua petrecută și cu gândul la cheful de anul viitor!