Datorită bunei pregătiri a interpreților, juriul a fost nevoit să acorde, în premieră, câte două trofee concurenților de la categoria anul I de studiu și categoria anul III de studiu, departajarea acestora fiind imposibilă. Organizarea a fost ireproșabilă și lăudată de părinți, profesori, competitori.

Articol apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov, nr.354

 

La Centrul Cultural Buftea a avut loc, pe 3 iunie, cu sprijinul Primăriei orașului, în coordonarea profesoarei de pian Gabriela Pieptea, de la Palatul Copiilor și Elevilor Ilfov, Concursul național de interpretare pentru pian „Sonoris”, ediţia a IV-a, dedicat copiilor cu vârsta cuprinsă între 4 și 18 ani, care studiază pianul la grădiniţe, after-school-uri, palate și cluburi ale copiilor, școli private sau în sistem particular. Așadar, amatori, nu profesioniști – al căror repertoriu a fost necesar a fi compus din două piese diferite ca stil din literatura pianistică, cu o durată de maximum 5 minute, interpretate din memorie.

”Dacă oamenii ar iubi acest gen de muzică sunt sigur că societatea în care trăim ar deveni mai bună, mai corectă și mult mai prosperă. Ne bucurăm că ați ales acestă taină a pianului și sper ca micuții care au concurat astăzi pe scena orașului Buftea să fie prezenți, în viitor, și pe alte scene naționale și, de ce nu, internaționale. Vreau să felicit toți participanții la Concursul național ”Sonoris” 2017, părinții copiilor – pentru implicare, pentru că știm cu toții că fac eforturi deosebite pentru a aduce acești minunați artiști pe scena unui adevărat spectacol muzical și cadrele îndrumătoare pentru seriozitate și efort și pentru atenția acordată pregătirii acestor copii”, a declarat primarul Gheorghe Pistol, înaintea acordării premiilor. Edilul a povestit că inițiativa organizării, acum patru ani, a primei ediții a concursului a venit de la faptul că, însoțind-o pe fiica sa care studiază pianul la diferite concursuri, a observat că ceva lipsește acestora – atenția la detalii, disciplina, corectitudinea în jurizare sau, foarte important, o primire așa cum se cuvine unor oaspeți. Așa că, și-a propus organizarea, la Buftea, a unui concurs de elită, care să respecte aceste rigori, iar demersul domniei sale a reușit și are succes deplin! Pentru că toată lumea – profesori, concurenți, părinți – are numai cuvinte de laudă despre concursul care nu se adresează doar buftenilor, fiind o competiție națională deschisă tuturor copiilor pasionați de pian.

Premiere cu premieră

Iar calitatea concurenților, tot mai bună de la an la an, a fost confirmată la ediția din 2017 prin faptul că juriul format din Gheorghița Din, de la Clubul Copiilor Sector 4, Daniela Chihaia Popa, Colegiul Național ”George Enescu” și președintele, Stela Baron, a acordat, în premieră, două trofee pentru câștigătorii anului I de studiu (din 60 de copii înscriși) și anului III de studiu, aceștia fiind imposibil de departajat. Însă, important de menționat ar fi faptul că toți cei aproape 200 de competitori (un număr mai mult decât dublu față de prima ediție a concursului; veniți din Ilfov, București, Prahova, Galați, Brăila, Târgoviște, Giurgiu, Argeș etc.) au primit diplome și cupe, ca semn al recunoașterii pregătirii lor artistice.

Competiție care se impune tot mai puternic

Piese muzicale din creații celebre ale marilor compozitori clasici au răsunat în salonul muzical de la Buftea, aproape o zi întreagă. Compozițiile cu o factură cu totul specială, create de autori recunoscuți, reprezintă doar o mică parte din creațiile care ne-au purtat prin istoria culturii muzicale universale. Cu această nouă ediție, Concursul Național de Interpretare de Pian “Sonoris”, de la Buftea, capătă, așadar, noi valențe și se impune în istoria competițiilor de muzică clasică pentru copii ca una dintre cele mai importante. Prin acest concurs, organizatorii și-au propus, și au reușit în aceeași măsură, să descopere talente ale României la interpretare pian din rândul copiilor și, mai ales, să scoată în evidență frumusețea aparte a micuților care iubesc acest instrument și sunetele lui impecabile. Așadar, o zi întreagă de acorduri line ale pianului, care au bucurat sufletele ascultătorilor, aproape până la lăsarea serii, iar cei mai talentați interpreți au fost răsplătiți cu aplauze la scenă deschisă.

Astfel, în funcție de anii de studiu, așa cum arătam mai sus, s-au acordat două trofee pentru categoria anul I de studiu – pentru Marina Iancu, de 5 ani, Piano Art Institute din Galați, prof. Olivia – Laura Doriga și pentru Moacă Marinescu-Luca, de 7 ani, de la Club Ella Musica, Ilfov, prof. Eleonora Andriescu.

Categoria anul II de studiu a fost câștigată de Vlad – Mihai Popa, de 11 ani, de la Școala gimnazială nr. 82 din București, prof. Alexandru Cinezan, iar la categoria anul III de studiu s-au acordat, din nou, două trofee – pentru Marina – Ana Ceacâr, de 10 ani, de la Școala Elena Văcărescu, din București, prof. Alexandra Vieru și Vlad – Andrei Oprican, 15 ani, de la Școala de Artă București, prof. Tiberiu Chirănuș. Pentru categoria anul IV de studiu, trofeul concursului a mers la Roberto – Valentin Boghirnea, de 16 ani, de la Liceul ”Iulia Zamfirescu”, Mioveni, județul Argeș, prof. Ana Bucur, iar categoria V ani de studiu a fost câștigată de Miruna – Mihaela Măciucă, de 11 ani, de la Colegiul ”George Coșbuc”, din București, prof. Stela Avesalon. Pentru anul VIII de studiu trofeul concursului s-a acordat lui Mihai – Daniel Ștefănescu, de 17 ani, de la Clubul Copiilor Sector 4, prof. Gheorghița Din, iar Marele Premiu al concursului a fost câștigat de Adina Mîndroasa, anul VII de studiu, în vârstă de 16 ani, de la Palatul Copiilor și Elevilor Ilfov, prof. Gabriela Pieptea.

Pentru fiecare categorie de an de studiu s-au acordat mai multe premii 1, 2, 3 și premii speciale atât pentru interpretare, cât și pentru piese românești, în funcție și de vârsta competitorilor.

”Ne mândrim cu astfel de copii și îi așteptăm ori de câte ori vor să vină la noi pe scenă”, a concluzionat primarul Gheorghe Pistol, cel care a înmânat diplomele și cupelor micilor mari pianiști.

Și cadrele didactice au primit diplome și cupe

”Copii foarte bine pregătiți, care iubesc muzica foarte mult”, a spus, la rândul său, prof. de Teoria și istoria muzicii și pian, Elena Roșu, din Pitești, bucuroasă de premiile obținute de elevii pregătiți la Școala New Art Concept. Aceasta a completat cu laude aduse juriului, pe care l-a ”analizat” cu atenție, după cum a afirmat chiar domnia sa, și care a dat dovadă de profesionalism, iar notele pe care acesta le-a acordat s-au potrivit exact cu notele acordate, pentru sine, de profesoara din Pitești.

”Îi admir și îi iubesc pe acești copii deosebiți. Studiază foarte mult și sunt de apreciat”, a completat, la rândul său, prof. Gabriela Pieptea, care a vorbit de faptul că, din ce în ce mai mici ca vârstă sunt copiii care se apucă de studiul pianului, și o fac din start, la modul serios, acordând mare atenție acestei pregătiri.

Profesoara s-a amuzat spunând că unii elevi, deși cântă bine partituri grele, sunt atât de micuți încât dacă-i întrebi ce vârstă au, se încurcă la răspuns. Însă sunt iubitori de pian, de muzică bună și vor să învețe, ceea ce este remarcabil.

Prof. Mariana Vârjoghe, de la Palatul Copiilor Târgoviște, pentru a treia oară la concursul ”Sonoris”, ne-a declarat că revine, de fiecare dată, cu plăcere la această competiție, la insistențele copiilor pe care-i pregătește, încântați de organizarea și condițiile de la Buftea. ”Nota 20 pentru organizare, rigurozitate, disciplină, și mii de laude și mulțumiri”, a concluzionat profesoara.

Prof. Cătălina Țone, de la Școala de Artă din județul Giurgiu, care a venit la ”Sonoris”, în acest an, cu 12 elevi, a vorbit de asemenea, de concursul ”super” de la Buftea, de vizita de la Palatul Știrbey, de încântarea participanților de a concura, iar prof. Ioana Maxim, de la Music All din București, în premieră la Buftea, a remarcat, ”la o primă vedere”, că acestă competiție este ”extraordinar de bine organizată”. ”De la cântări, primire, organizare (spre exemplu, la ușă este o doamnă care are grijă să nu fie deranjați copiii care cântă pe scenă), autobuzul care-i preia de la sală și îi duce la festivitatea de premiere, vizita la Palatul Știrbey – totul e foarte frumos”, a spus Ioana Maxim.

Părinți fericiți

”Cel mai frumos concurs”, ne-a declarat și Lucia Eid, mama unei pianiste concurente la categoria anul III de studiu, în vârstă de 11 ani, participantă la multe astfel de competiţii. ”E mult mai bine organizat aici, oamenii sunt primitori, condițiile sunt deosebite, și chiar dacă, din păcate, anul asta nu au mai fost plimbările cu poneii (oferite gratuit de Primăria Buftea – care nu au putut avea loc la această ediție, ca la precedentele, din cauza unei alte competiții care s-a desfășurat în același timp) a compensat cu faptul că întreaga competiție a fost filmată”, ne-a mai spus părintele.