Indicele radiaţiilor ultraviolete a depășit gradul 9, pe litoral, ceea ce este foarte periculos pentru organism. Puţini sunt turiștii care respectă avertizările meteorologilor. Iar medicii ne amintesc că radiaţiile ultraviolete puternice ne pot îmbolnăvi, dacă nu ne protejăm.

Pe litoral, „indicele de radiații depășește, sâmbătă, gradul 9, ceea ce este destul de mult pentru zona țării noastre. Valori foarte mari ale acestui indice sunt în zona Carpaților Meridionali”, a precizat pentru stiri.tvr.ro, Florinela Georgescu, director executiv, Administrația Națională de Meteorologie.

După-amiază, termometrele arătau la malul mării 33 de grade Celsius. Turiștii au ignorat avertismentele medicilor şi au stat la plajă.

Nu este indicată plaja nici pentru cei care sunt în această perioadă la munte, în zona Carpaților Meridionali, unde, de asemenea, nivelul de radiații este crescut.

Indicele radiațiilor ultraviolete (UV) indică relativ gradul de risc prin expunerea soare.

Radiaţiile se măsoară pe o scara de la 0 la 15. Devin periculoase când depăşesc pragul de 8 unităţi, aşa cum se întâmplă în acest weekend. Cu cât este mai mare valoarea acestui indice, cu atât este mai mare riscul de a fi afectate pielea și ochii.

Dermatologii recomandă să nu vă expuneţi în mijlocul zilei la soare, folosiţi creme cu factor de protecţie.