La ceas de mare sărbătoare creștină, Mogoșoaia aduce recunoștință și venerație Sfinților Martiri Brâncoveni pentru moștenirea spirituală, culturală și patriotică lăsată neamului nostru. Cu acest prilej, Centrul Cultural „Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului” și Biserica „Sf. M. Mc. Gheorghe și Sfinții Martiri Brâncoveni” din Mogoșoaia vă invită miercuri, 16 august, începând cu ora 19.00, la un concert extraordinar de muzică bizantină susținut de protopsaltul grec – NIKODIMOS KABARNOS.

 

 

Mare susținător al credinței creștine și al artei muzicale, Constantin Brâncoveanu se va bucura de o venerare, demnă de un domnitor al Țării Românești, la Mogoșoaia. Un grup de psalți conduși de protopsaltul Dimitrie Voicescu va interpreta într-un mod unic, cântări bizantine, în cinstea Sfinților Martiri Brâncoveni. Prin strălucirea compozițiilor și profunzimea versurilor, regalul muzical oferit credincioșilor în seara zilei de miercuri, aduce frumusețea virtuților credinței creștine, mai aproape de inimile rugătorilor.

Momente de unică înălțare duhovnicească, la Palatul Mogoșoaia

Concertul este organizat de Centrul Cultural „Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului” și Biserica „Sf. M. Mc. Gheorghe și Sfinții Martiri Brâncoveni” din Mogoșoaia. Acesta continuă să valorizeze seria evenimentelor închinate Sfinților Martiri Brâncoveni, protectorii Palatului Mogoșoaia, cu ocazia prăznuirii celui de-al doilea hram al bisericii din incinta complexului brâncovenesc. Coriștii coordonați de Arhim. Nikodimos Kabarnos, ne vor dărui tuturor celor prezenți la concert, momente de unică înălțare duhovnicească, amintindu-ne că Dumnezeu este izvorul cântării iar noi suntem vasul prin care curge apa Lui cea Sfântă.

Nikodimos Kabarnos, concerte în întreaga lume – medalii și distincții din partea celor mai înalte autorități

Născut în Mytilene, pe insula grecească Lesvos, Arhim. Nikodimos Kabarnos este considerat unul dintre psalții excepționali ai generației sale, a cărui succes fără precedent oferă una dintre cele mai importante referințe despre talentul său. Anvergura staturii sale de interpret de muzică psaltică este sugerată, nu mai puțin, de complexitatea expresiei muzicale demonstrată în abordarea unui repertoriu vast și complex din domeniul muzicii bizantine  și orientale. A susținut concerte în întreaga lume și a câștigat numeroase medalii și distincții din partea celor mai înalte autorități din domeniu: Rusia, Serbia, Macedonia, Ucraina, Statele Unite, Italia, Țara Sfântă și România.

„Excepțional” este calificativul care descrie dăruirea și măiestria Arhim. Kabarnos

A început foarte devreme studiul muzicii bizantine, sub îndrumarea profesorului Georgios Mihaleli și a continuat studiul cu soliști de top precum Dionysus Ailiopoulos, Spyros Pavlakis, părintele Panayiotis Joachim și alții. Este licențiat în muzică bizantină cu calificativul „Excepțional” și a obținut diplomă de ieropsalt cu același calificativ. În prezent, slujește ca preot al Sfintei Arhiepiscopii a Atenei și predă muzică elevilor care frecventează cursuri de muzică bizantină.

 Cântările sale ating sufletul și-l înalță Sus… Sus, de tot

Comparativ cu muzica occidentală, cântarea psaltică bisericească foloseşte o notaţie deosebită: nu se folosesc portativ, cheie, valori de note ci, cu ajutorul unor semne (neume) care deţin câte un „cod” încărcat de anumite semnificaţii, se formează melodii care se încadrează în stilul bizantin-oriental, informează Centrul Cultural „Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului” Mogoșoaia.