Comisia pentru Agricultură a Camerei Deputaților lucrează la modificarea Legii vânzării terenurilor agricole. Potrivit președintelui Comisiei de agricultură din Camera Deputaților, Alexandru Stănescu, noua lege va introduce o serie de restricții privitoare la vânzarea suprafețelor de teren agricol.

„În România se comercializează foarte mult teren, nu doar către străini, ci și către anumite persoane care nu au nicio legătură cu agricultura. Și aici vrem să restricționăm puțin, să fie oameni care au legătură cu agricultura, societăți comerciale care au un anumit istoric în agricultură. Vrem să le punem bariere și la revânzarea terenului, astfel încât terenul să fie vândut doar către agricultori”,  a declarat deputatul Stănescu.

Ce modificări vor apărea

Noua formă a legii vân­zării terenurilor agricole impune mai multe restricții atât la vânzarea terenurilor, cât și la revânzarea acestora și clarifică dreptul de preempțiune la cumpărarea terenului.

„Societățile comerciale trebuie să aibă un istoric, de cel puțin 5 ani, o cifră de afaceri în agricultură. Arendașilor le punem condiția să aibă un an de zile, terenul folosit un an de zile înainte de cumpărare, persoanele fizice să demonstreze că au o anumită pregătire în agricultură. La dreptul de preempțiune am introdus ca statul prin ADS să cumpere acest teren și după aceea să-l dea spre lucru către tineri fermieri. Există acea lege legată de cele 50 ha date gratuit tinerilor fermieri. La dreptul de preempțiune există așa: coproprietarul, arendașul, vecinul – sunt puse anumite condiții de vecinătate, că poate să aibă mai mulți vecini. Există și  limitarea suprafeței, și anume până la 30 ha să fie cu avizul Direcției Agricole, ea va fi cea care va verifica condițiile și dreptul de preempțiune, peste 30 ha să ajungă pentru avizare la Ministerul Agriculturii. La vânzare nu am pus încă limite superioare, mai lucrăm la această lege. Modificările le-am depus, vedem când ajunge în Comisia de agricultură”, a precizat președintele Comisiei de agricultură.

Revânzarea, permisă doar după 15 ani

Deputatul Alexandru Stănescu a adăugat că pentru revânzarea terenului agricol termenul prevăzut în lege va fi de 15 ani.

„Un lucru important pe care vrem să-l introducem în lege: terenul nu va mai putea fi pus gaj la contractele de împrumut, atrage atenția deputatul. Noua lege a terenurilor agricole ar urma să intre în vigoare în aproximativ două luni”, mai spune parlamentarul citat.

Articol apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov, nr.374