Apicultorii ar trebui să beneficieze de un sprijin financiar mai consistent, iar fenomenul mierii contrafăcute ar trebui combătut mult mai eficient, susţine eurodeputatul Daciana Sârbu, într-un comunicat de presă.

„Numai produsele care conţin 100% miere trebuie să poată fi etichetate sub acest nume, iar Comisia Europeană poate garanta acest lucru prin revizuirea legislaţiei”, a subliniat eurodeputata în plenul Parlamentului European, solicitând sprijin financiar mai consistent pentru apicultori şi combaterea mult mai eficientă a fenomenului mierii contrafăcute, adesea provenind din afara Uniunii Europene (UE).

Zece amendamente adoptate în Comisia pentru Agricultură

Sârbu, membră a Comisiei de Agricultură din Parlamentul European, a menţionat, totodată, că „prin măsuri puternice şi eficiente, instituţiile europene au obligaţia să se asigure că apicultorii sunt sprijiniţi pentru a fi competitivi pe piaţă, iar consumatorii cumpără miere, şi nu un produs care conţine 30% miere şi restul aditivi”.

Potrivit sursei citate, apicultura oferă României o şansă considerabilă pe piaţa europeană, unde deţine deja un rol important, dar în acelaşi timp apicultorii români şi europeni se confruntă cu dificultăţi serioase. În acest context, Daciana ­Sârbu a şi propus mai multe amendamente la raportul privind apicultura, dintre care 10 au fost adoptate în Comisia pentru agricultură şi dezvoltare rurală.

Eurodeputata a solicitat suport financiar pentru apicultori, atât prin plăţi cuplate, cât şi prin plăţi compensatorii – în situaţii în care producţia este afectată de vremea nefavorabilă. Alte măsuri vizează sprijinirea acestora prin programe de formare şi schimburi de experienţă între statele membre, crearea unui sistem mai strict de verificare a mierii provenite din ţări terţe, precum şi înfiinţarea mai multor laboratoare care să verifice şi să garanteze calitatea produselor din import.

Apicultura, un sector vital pentru agricultură

Conform statisticilor, pre­­zentate în raportul dezbătut în sesiunea plenară a Parlamentului European, în UE activează peste 620 000 de apicultori, iar sectorul apicol este vital pentru UE, contribuind cu 14,2 miliarde euro pe an la economia europeană, pe lângă contribuţia semnificativă la menţinerea biodiversităţii. De asemenea, 84% dintre speciile de plante şi 76% din producţia alimentară din Europa depind de polenizarea efectuată de albine, însă fondurile puse la dispoziţie de UE pentru acest sector sunt insuficiente, se arată în textul raportului.

Articol apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov, nr.392