Primăvara își intră în drepturi. Nu numai prin temperaturile tot mai ridicate, ci și prin varietatea de verdețuri care au început deja să abunde în piețe și grădini.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 393, ediția print

Leurda, urzica, păpădia, ștevia și untișorul, cele mai timpurii ver­dețuri, sunt pline de vitamine și săruri minerale care detoxifică și furnizează energie, ajutând fortificarea organismului după zilele reci de iarnă în care s-au consumat mai mult mâncăruri grase. Cum trebuie gătite pentru a le păstra aromele inconfundabile și proprietățile terapeutice?

Brioșe cu leurdă

Ingrediente

500 gr de făină;

250 ml de lapte;

150 gr de cașcaval;

120 gr de unt;

80 gr de leurdă;

2 ouă;

1 linguriță praf de copt;

1/2 linguriță bicarbonat de sodiu ras;

sare și piper, după gust.

Mod de preparare: Amestecă făina cu praful de copt și bicarbonatul de sodiu. Încorporează untul rece în făină, cu degetele, până când compoziția capătă aspect de firimituri. Apoi adaugă cașcavalul și leurda tocată mărunt (fără codițe). Separat, bate ouăle cu laptele, sarea și piperul. Formează o gaură în centrul vasului cu făină și toarnă în ea ingredientele lichide treptat (păstrează 1-2 linguri de lapte cu ou, pentru uns). Presară făină pe masa de lucru și întinde aluatul într-o foaie groasă de cca 2-3 cm. Decupează cercuri cu o formă de prăjituri și dă-le deoparte. Regrupează aluatul rămas pe margini, întinde-l iar și decupează-l, repetând procedeul până când termini aluatul. Pune brioșele în tava tapetată cu foaie de copt, unge-le cu laptele păstrat, presară puțin cașcaval ras deasupra fiecăreia și dă-le la cuptor până se rumenesc. Servește brioșele unse cu unt.

Dulceață de păpădie

Ingrediente:

365 flori de păpădie;

1 kg de zahăr;

2 portocale;

2 lămâi;

1,5 l de apă.

Mod de preparare: Culege păpădiile cele mai înflorite, spală-le și rupe petală cu petală. Așează-le pe un prosop de bucătărie și lasă-le puțin la soare. Ia un vas încăpător și pune în el petalele împreună cu apa și cu citricele tăiate bucăți. Opțional, poți lăsa sau îndepărta cojile de lămâie și portocoală. Lasă ingredientele la fiert, la foc mic, timp de o oră, amestecând din când în când. Apoi toarnă citricele și păpădia într-o sită fină, presând cât poți de mult pentru a obține suc. În sucul preparat adaugă zahărul și mai lasă la fiert cam 45 de minute. Cu o linguriță, ia puțină dulceață de păpădie din oală și las-o pe o farfurie rece. Dacă se întărește rapid, înseamnă că dulceața e gata și o poți lua de pe foc. Las-o să se răcească și apoi pune-o în borcane.

Ciorbă de ștevie

Ingrediente:

200 gr ștevie;

2 morcovi;

2 linguri de ulei;

1 felie de rădăcină de țelină mare;

1 ardei gras;

1 legătură ceapă verde;

1 legătură leuștean;

1 legătură pătrunjel;

puțin orez.

sare, piper, borș după gust.

Mod de preparare: Începe prin a curăța ștevia și toate legumele, spală-le bine și toacă-le. Ceapa toac-o rondele, morcovii și ardeiul taie-i cubulețe, la fel și țelina. Frunzele de ștevie rulează-le și taie-le fâșii. La fel, pătrunjelul și leușteanul. Într-o oală mare, călește legumele în puțin ulei, apoi toarnă apă peste ele și lasă-le la fiert vreo 15 minute. Peste legumele fierte, pune orezul și ștevia și lasă la fiert. Morcovii se trec prin răzătoare sau se taie cuburi mici, ţelina se taie mărunt, la fel și ceapa. Ardeiul se taie cubuleţe sau fâșii. În oala de fiert se încinge uleiul și se călesc un pic legumele. Când s-au înmuiat, se toarnă apă și se lasă la fiert. Când legumele au fiert, se pun ștevia congelată și borșul fiert separat. Se lasă un clocot, apoi se gustă de sare și se aduce la masă, eventual cu ardei iute alături.