Revoluţia fiscală este o nebunie pe care nu a înţeles-o nimeni nici până astăzi și suntem cu toţii bulversaţi, dar nimeni din Guvern nu poate să explice de ce s-a făcut acest lucru, a declarat, săptămâna trecută, în cadrul primei întâlniri lunare din 2018 a membrilor Camerei de Comerţ Româno-Germane (AHK România), Ionuţ Dumitru, economist-șef Raiffeisen Bank România.

„În toată această nebunie cu Revoluţia fiscală, pe care nu a înţeles-o nimeni nici până astăzi, niciun membru al Guvernului nu a venit să spună cu subiect și predicat: «Noi am făcut asta pentru că…». Suntem cu toţii bulversaţi de lucrul acesta, dar nimeni nu poate să explice de ce au făcut-o. Practic, toată această nebunie cu Revoluţia fiscală a deteriorat masiv sentimentul consumatorului, pentru că își fac griji de nivelul lor financiar. Alţi factori de îngrijorare au fost creșterea rapidă a inflaţiei și creșterea ROBOR. Avem, în continuare, factori care stimulează consumul. Creșteri de salarii în sectorul public vor mai fi și destul de mari în perioada următoare, ceea ce înseamnă că dinamica de consum va rămâne destul de alertă”, a spus Dumitru.

Creșterea economică, la nivel de pre-criză

Acesta a menţionat, totodată, că nivelul de creștere economică din România se află la nivelul pre-criză, susţinută fiind de consum în cea mai mare parte.

„Ne-am apropiat oarecum de nivelul de creștere economică pre-criză, dar este important să înţelegem dacă este într-adevăr o creștere pe care o putem susţine. Detaliile arată că avem o creștere economică bazată în cea mai mare parte pe consum. În trimestrul III al anului trecut am avut o creștere a consumului privat de circa 13% în termeni reali. Trebuie să fii în afara realităţii să nu îţi sune un clopoţel când ajungi la o asemenea cifră, să nu fii preocupat de sustenabilitatea creșterii economice. Peste 80% din creșterea economică a fost probabil generată de consum, în timp ce în 2016 toată creșterea economică a fost generată de consum.

În același timp, investiţiile au evoluat foarte slab în ultimii ani, chiar cu scădere în 2016 de circa 4%, pe o creștere economică foarte înaltă. De ce crește consumul și de ce ne așteptăm ca România să crească în continuare în cea mai mare parte bazată pe consum? Pentru că avem toate ingredientele necesare, adică avem salarii care cresc foarte repede. Sigur că asta îi preocupă pe oamenii de afaceri pentru că productivitatea nu ţine pasul cu creșterea salariilor.

Anul trecut, productivitatea a crescut binișor în industrie cu circa 6%, dar la o majorare dublă a salariilor cred că problemele de competitivitate sunt absolut evidente. În același timp, numărul de salariaţi crește atât în sectorul privat, cât și cel public. Al treilea ingredient care a stimulat până acum creșterea foarte puternică a salariilor este încrederea consumatorilor”, a susţinut Ionuţ Dumitru.

Articol apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov, nr.393