Gospodăria lui Ion Bădescu

Au trecut câteva luni de când locuitorii și autoritățile din Cornetu, Măgurele, Bragadiru, Clinceni și Domnești se confruntă cu un fenomen pe cât de ciudat, pe atât de neplăcut. În aceste localități, pânza de apă freatică a crescut într-atât încât, pur și simplu, izvorăște la suprafață. Subsolurile locuințelor sunt inundate, grădinile băltesc de apă și, în ciuda eforturilor depuse de autorități, situația pare scăpată de sub control.

Articol apărut în nr. 396 al Jurnalului de Ilfov, ediția print

Publicația noastră și-a ținut la curent cititorii cu demersurile întreprinse de autorități – Prefectura Ilfov, Consiliul Județean și primăriile localităților afectate – dar am dorit să vedem, la fața locului, cum se desfășoară acest fenomen. Astfel, am vizitat satul Ordoreanu, localitate aparținătoare de comuna Clinceni, unde primarul Adrian Budeanu ne-a spus că situația este îngrijorătoare.

La Ordoreanu, circa 200 de locuințe sunt afectate de creșterea nivelului pânzei de apă freatică. Apa mustește peste tot. Țâșnește din pământ și din fântâni și inundă, de-a valma, pivnițe, grădini, ba chiar și pădurea din vecinătatea localității. Oamenii sunt disperați. Autoritățile de la nivel local și județean, la rândul lor, caută să rezolve situația, dar deocamdată nimeni nu-și poate explica fenomenul. Cea mai plauzibilă explicație, pe care cei mai mulți o îmbrățișează, este că apa din subsol ar proveni din infiltrațiile care se produc la lacul de acumulare de pe râul Argeș, de la Mihăilești.

Eforturi intense pentru evacuarea apei

Miercuri, 28 martie, în satul Orodreanu era o desfășurare de forțe apreciabilă. La fața locului se afla însuși subprefectul județului Laurenția-Georgeta Tortora care venise să se informeze cu privire la gravitatea situației. „Am intervenit și în zona Domnești, cu sprijinul ISU București-Ilfov (ISUBIF) și cu cel al autorităților locale, în satul Țegheș, unde pânza de apă freatică a ajuns la nivelul solului, într-o zonă de gospodării de pe strada Marinarilor. Și în majoritatea zonei din satul Ordoreanu, la fel, pânza de apă freatică este la nivelul solului. Beciurile sunt toate inundate. În acest moment se acționează de pe dig, unde apa este evacuată, prin canalele realizate de Primăria Clinceni, în lacul de acumulare. Am luat legătura cu SGA Giurgiu, cu Administrația Bazinală Argeș-Vedea care ne-a anunțat că se scade nivelul lacului de la Mihăilești, se evacuează cu un debit de 120 mc/sec. și avem promisiunea că va fi mărit nivelul de evacuare până la 200 mc/sec. Am promisiunea că nivelul lacului va scădea vizibil.

Situația de băltire a apei nu este cauzată, evident, de precipitațiile abundente! În momentul acesta avem un fenomen care face ca apa să izvorască din sol. Un fenomen de fântână arteziană, din mărturiile pe care le avem de la localnici și din ceea ce am constat în teren. Nu știu ce ne făceam dacă nu era ISUBIF, dar am intrat într-o curte, acum, și am văzut beciul care fusese inundat și unde au intervenit cei de la ISU, iar apa a crescut la loc! Este evident că ea s-a ridicat din sol!

Am solicitat Direcției de Sănătate Publică Ilfov să trimită oameni pentru a face o analiză a apei din fântâni, am luat legătura cu dl. Mihalache, de la Crucea Roșie Ilfov să ne ajute pentru distribuirea apei potabile îmbuteliate la populație. Totodată, am făcut apel către primarii localităților afectate să informeze populația să nu consume apa din fântâni, ci numai apă îmbuteliată.

La momentul actual, nu putem acționa decât să salvăm niște situații, să intervenim în caz de urgență. Numai că situația este pe o arie extinsă și nu se poate să avem, în acest moment, un rezultat. În orice caz, în zona Cornetu-Clinceni, în mare parte din gospodării este apă. Sperăm ca studiul hidrogeologic care va fi realizat în ceea ce privește această problemă să identifice cauzele acestui fenomen. CJ Ilfov a alocat deja 120.000 de lei pentru acesta și avem promisiuni că în 2 săptămâni achiziția va fi finalizată”, ne-a declarat subprefectul județului Ilfov.

O situație nemaiîntâlnită de locuitorii din Ordoreanu

Ion Negrilă, reprezentant al locuitorilor din Ordoreanu în Consiliul local Clinceni, povestește că bătrânii care au locuit în vechea vatră a satului nu-și amintesc să se fi confruntat vreodată cu o astfel de situație. „Au fost situații când nivelul lacului de pe Argeș a fost mai ridicat, dar nu a existat această problemă! Pe de altă parte, rețeaua de canale pentru preluarea apelor pluviale este în parte colmatată, în parte astupată, canalele nu au fost conservate și întreținute. Sunt gospodării în care apa este la nivelul solului, iar din fântână iese apă!”, ne-a spus acesta.

Pe strada Tudor Vladimirescu, la nr. 3, locuiește Ion Gheorghe. Beciul său s-a transformat în piscină. „Am 2 metri de apă în subsol. Ca în anul acesta n-a fost nicodată. Mai era cam la o jumătate de metru – patruzeci de centimetri, dar la 2 metri n-a fost niciodată! Iar la fântână iei apă cu cana!”, ne-a spus el cu obidă.

Tot aici se aflau și primarul Adrian Budeanu și viceprimarul Ion Simion, precum și reprezentanți ai Poliției Locale. „Am săpat peste 6 kilometri de canale de desecare și, în același timp, evacuăm apa cu o pompă de mare capacitate – 600 mc pe oră – de la ISU București-Ilfov, din satul Ordoreanu în lacul de acumulare Mihăilești. Totodată am solicitat și două vidanje de la Apă Canal Ilfov, cu care să evacuăm apa din curțile oamenilor”, ne-a spus primarul Clinceniului, Adrian Budeanu.

Împreună cu cei doi edili, ajungem, la nr. 46, tot pe strada Tudor Vladimirescu. Aici locuiește Ion Bădescu. Are o gospodărie frumoasă și o grădină pe măsură care, însă… s-a transformat în lac. Pentru a ieși din curtea casei, omul are nevoie neapărat de cizme de cauciuc. „Totul a început pe la jumătatea lui februarie, mai ales la cei care aveau pivnițele mai adânci. Fântâna mea era una arteziană! La hazna (fosă – n.r.) se aude ca și cum ai trage apa la wc! Acum două-trei săptămâni a murit cineva. La cimitir apăsau cu picioarele pe sicriu ca să poată pune pământul, pentru că plutea sicriul! Apa avea cel puțin jumătate de metru!”, ne povestește Ion Bădescu.

La vederea situației din grădina acestuia, primarul Adrian Budeanu cheamă o vidanjă, pentru a evacua apa din gospodăria concetățeanului său. Vidanja sosește în scurt timp, iar angajații Apă Canal Ilfov încep să evacueze surplusul de apă.

Și pe strada Argeșului, unde locuiește Florentina Florescu, curtea gospodăriei este inundată. Subprefectul Laurenția-Georgeta Tortora își pregătește cizmele de cauciuc și o însoțește pe femeie, care ține în brațe o fetiță, în curte. Femeia îi arată dezastrul provocat de apa izvorâtă din adâncuri. Aceeași situație întâlnim și vizavi, la nr. 51, unde Gheorghe Arsene ne arată păsările din curte care „înoată” în apa înaltă de 20 de centimetri. Și, la fel ca în casa lui Ion Gheorghe, pivnița este plină de apă până la tavan…

Sute de gospodării afectate și la Cornetu

O însoțim pe Laurenția-Georgeta Tortora la Cornetu, unde are loc o ședință-fulger a Comitetului pentru situații de urgență, în prezența primarului comunei Adrian Stoica, a viceprimarului Nicolae Păun și a primarului orașului Bragadiru, Vasile Cimpoeru. Subprefectul le-a cerut acestora o situație clară cu gospodăriile afectate și le-a cerut, din nou, să avertizeze populația să nu consume apa din fântâni și să asigure distribuirea de apă îmbuteliată.

Primarul din Cornetu ne-a declarat că în comună sunt peste 800 de gospodării afectate, în special la subsolul blocurilor și caselor, unde apa atinge și 1,5 metri, dar există și gospodării ale căror curți sau anexe au fost inundate de apa freatică.

Apoi, viceprimarul Nicolae Păun ne-a condus prin comună pentru a ne arăta canalul de drenaj din strada Garoafei 146, despre care edilii din Cornetu sunt de părere că este înfundat, dincolo de zona tarlalei 7, fapt care ar putea explica motivul pentru care apa freatică refulează spre suprafață. Astfel de canale de drenaj se află din 150 în 150 de metri, pe teritoriul comunei și ar trebui să colecteze apa și din lacul de acumulare și din zona adiacentă. „Până în tarlaua 7, aceste canale funcționează. De acolo până la Ordoreanu nivelul apei ajunge până sus, ceea ce arată că există infiltrații din lac care influențează nivelul apei freatice”, ne-a explicat viceprimarul.