Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) revine cu precizări suplimentare referitoare la modalitatea de stabilire a cuantumurilor pentru Sprijinul cuplat în sectorul zootehnic (SCZ).

„La momentul stabilirii sprijinului cuplat au fost folosite informaţiile din baza de date APIA, pe care le-au declarat fermierii. În procesul de simplificare a procedurilor europene, au fost făcute modificări conform cărora animalele scoase din efectivele înregistrate au putut fi înlocuite.

Această măsură, solicitată de fermieri, venind în sprijinul lor, le dă posibilitatea să își completeze efectivele de animale. În intervalul declarării şi cel al controlului, s-au produs modificări în cadrul efectivelor. Aşa se face că, a existat o diferenţă în plus de 19.830 animale, care a generat corectarea valorii sprijinului pe cap de animal.

Facem precizarea că, pentru prima dată, în România s-au plătit avansul şi plata finală înainte de 1 ian. 2018, pentru zootehnie, folosindu-se baza de date rezultată prin înregistrarea cererilor unice. S-a procedat în acest mod pentru a veni în sprijinul celor care desfăşoară activităţi în zootehnie”, precizează APIA.

Condiții egale pentru crescătorii de taurine

Modificările europene efectuate după 1 ianuarie 2018 au impus schimbări şi în legislaţia românească. Astfel, s-a emis Ordinul nr.38/ 2018, privind modificarea OMADR 619/ 2015, prin care se acordă condiţii egale pentru crescătorii de taurine, plătind astfel subvenţie pentru întregul efectiv eligibil la plată.

„Dacă nu s-ar fi făcut această corecţie ar fi însemnat ca unii fermieri să primească subvenţii şi alţii nu, ceea ce este de neacceptat. Pentru noi, toţi fermierii sunt egali şi le respectăm drepturile în acelaşi mod.

Menţionăm că aceste sume sunt plătite de la bugetul naţional, iar corectarea cuantumului este în interesul comun atât al fermierilor, cât şi al statului”, se arată în comunicatul Agenției de Plăți.

APIA le explică fermierilor situația creată

Agenția mai adaugă și faptul că nu a fost posibil să se prevadă modificările survenite în calculul cuantumului SCZ.

„Informăm opinia publică, pe această cale, că situaţia de faţă a fost explicată organizaţiilor de fermieri, cu convingerea că a fost înţeleasă de către aceştia. Și acum, cu ocazia preluării cererilor, fiecărui fermier i se explică modul de calcul pentru a putea fi înţeles cu exactitate. APIA nu a putut să prevadă modificările care au survenit, acestea nefiind determinate de modul în care funcţionează softul. Este adevărat că acum se face o muncă în plus, dar merită, pentru a da sprijin egal tuturor fermierilor îndreptăţiţi, pe care îi respectăm şi în folosul cărora lucrăm” se spune în comunicatul APIA.

Articol apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov, nr.396