Comunitatea din Mogoșoaia și-a propus ca primăvara lui 2018 să găsească comuna mai verde ca niciodată. Iar pentru a se ține de cuvânt, luni, 16 aprilie, încă de la primele ore ale dimineții, peste 60 de elevi ai Școlii Gimnaziale nr.1, 30 de angajați ai Primăriei Mogoșoaia și aproape 100 de cetățeni au pornit să facă curățenie pe străzi, ”înarmați” cu toată recuzita necesară, adică saci, mănuși, mături, roabe, lopeți și greble. Și pentru a se ști cine sunt gospodarii comunei, voluntarii și-au pus o frumusețe de tricouri cu mesaje specifice campaniei.

Articol apărut în nr. 398 al Jurnalului de Ilfov, ediția print

Comuna Mogoșoaia or­ganizează în perioada 16-21 aprilie 2018, evenimentul dedicat cu­ră­țeniei, intitulat „Mo­go­șoaia curată”, o lecție de voluntariat, de educare și de responsabilizare cetățenească, indiferent de vârstă sau de categoria socială.

Pentru ca lucrurile să se desfășoare cât mai bine, organizatorii campaniei au chemat  alături cetățeni, companii, or­ganizații sau instituții cu experiență în protejarea mediului, precum ­Greenitiative și ”Let’s Do It, Romania!”.

„Mogoșoaia curată” înseamnă: curățarea deșeurilor din spațiile publice, colectarea deșe­urilor din gospodării (DEEE-uri, resturi vegetale, deșeuri voluminoase, mobilier vechi etc.), informarea cetățenilor și a elevilor despre tot ce presupune colectarea selectivă a deșeurilor, grija față de mediul înconjurător și importanța implicării cetățenilor în păstrarea unui mediu curat.

Prima zi de curățenie

Prima zi a campaniei, la care au luat parte elevi de clasa a VII-a și a VIII-a ai Școlii Gimnaziale nr. 1 din Mogoșoaia, aproape toți angajații primăriei, cu excepția celor de la registratură și casierie și 100 de cetățeni, a fost dedicată strângerii gunoaielor din zona centrală, dar voluntarii vor continua curățenia, în zilele următoare, pe străzile adiacente. Sacii cu gunoaie sunt strânși apoi de angajații de la Salubritate.

Tot luni, pentru profesorii din Mogoșoaia, a fost organizat seminarul ECO, susținut de un specialist al ”Let-s Do It, Romania!”. Dascălii au aflat informații prețioase despre tipurile de deșeuri sau modul în care trebuie făcută colectarea selectivă, urmând să îi instruiască, la rândul lor, pe elevi, la orele de dirigenție. Acesta este primul an când profesorii sunt implicați în campanie și instruiți. De altfel, pe mulți dintre ei i-am întâlnit la curățenia din Parcul Mogoșoaia, alături de elevii lor și de prof. Anișoara Găișteanu, directorul Școlii Gimnaziale nr. 1 din Mogoșoaia, care ne-a declarat: ”Este o acțiune foarte frumoasă, bine primită de către copii care au fost încântați și au spus că mai vor să venim. Noi suntem în săptămâna Școala Altfel și este o activitate care se potrivește mănușă pe activitățile noastre. Împreună cu Primăria comunei Mogoșoaia, ac­tivitățile sunt mai interesante și au altă amploare”.

În programul campaniei mai sunt prevăzute, pentru vineri și sâmbătă, seminarii pe tema DEEE-urilor (echipamente electronice), și pentru ”realizarea și beneficiile cutiilor de compost în gospodării”.

Materialele și uneltele necesare curățeniei sunt asigurate de comuna Mogoșoaia împreună cu firma Consiliului Local Mogoșoaia, SC Colectare Deșeuri Mogoșoaia SRL, acestea constând în: saci de gunoi, mănuși, greble, lopeți, roabe. De asemenea, ridicarea deșeurilor colectate este asigurată de Primăria Mogoșoaia, din punctele prestabilite. Organizatorilor campaniei le stă alături compania IPSO Agricultură, în calitate de sponsor, dar și ca participant activ: miercuri, 18 aprilie, o echipă formată din 10 persoane va face curățenie, în zona sediului companiei și în pădurea Mogoșoaia.

Se mai pot face înscrieri în campanie

Nu este deloc târziu pentru cei care doresc să se alăture campaniei. Iubitorii unui mediu curat se pot înscrie pe site-ul www.primaria.mogosoaia.ro, prin formularul pus la dispoziție în secțiunea „Mogoșoaia curată”. Formularul este astfel structurat încât oamenii să își poată alege atât perioada sau ziua de participare la eveniment, cât și zona în care doresc să facă curățenie sau modul în care doresc să participe. Înscrierea se poate face atât la nivel de persoană, fizică sau juridică, cât și ca echipă. Cetățenii pot alege să facă curățenie pe strada pe care locuiesc, în fața porții sau a blocului, iar angajații firmelor ce își desfășoară activitatea în Mogoșoaia, în zonele sediilor lor.

După muncă, distracție

Și pentru că, după muncă, toată lumea are nevoie și de distracție și relaxare, în seara zilei de 21 aprilie, începând cu ora 17.00, va fi organizat un spectacol dedicat comunității, ocazie cu care, pentru recunoașterea meritelor voluntarilor sau echipelor de voluntari care au participat la ac­ți­unea „Mogoșoaia Curată”, vor fi acordate numeroase diplome. În program este inclus un spectacol de teatru pentru copii și un concert susținut de Lucia Dumitrașcu.