Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat a anunțat, săptămâna trecută,  că plățile acordate în cadrul programului Start-Up Nation au fost virate către 1.270 de beneficiari, până la data de 23 aprilie 2018.

„Programul Start-Up Nation 2017 se derulează în parametri normali, ultima cerere de plată urmând a fi transmisă până la data de 29 septembrie 2018. Până în prezent, peste 1.900 de dosare complete de decont au fost depuse la Agențiile pentru IMM, Atragere de Investiții și Promovare Export, dintre care peste 1.300 reprezintă deconturi aprobate. Programul Start-Up Nation este prioritar pentru noi, datorită beneficiilor pe care le aduce în plan economic și social, prin crearea a 21.000 de noi locuri de muncă în România, din care peste 16.000 în rândul șomerilor, absolvenților sau persoanelor defavorizate”, a declarat ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, Radu Ștefan Oprea.

Ministerul dorește accelerarea plăților

În scopul accelerării ritmului acordării plăților pentru beneficiari, toți aplicanții care, până la această dată, nu au depus cereri de plată au fost contactați telefonic direct și au fost consiliați de către specialiști, astfel încât solicitările acestora să poată fi procesate mai rapid de către agențiile teritoriale. Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat este pregătit să vireze toți banii acordați prin intermediul acestui program. „Accelerarea procesului de acordare a plăților în cadrul Programului Start-Up Nation este o măsură luată din dorința de a finaliza cât mai rapid și într-o proporție cât mai mare toate plățile către beneficiari, în condițiile în care acest lucru reprezintă o provocare căreia suntem încrezători că îi putem face față, deși capacitatea noastră administrativă și a partenerilor noștri  este limitată”, a adăugat ministrul Radu Ștefan Oprea.

Termenul pentru finalizarea operațiunilor de creditare și garantare este 30 aprilie 2018, iar ultima plată către beneficiarii programului va fi efectuată până la sfârșitul lunii decembrie 2018.

Ghid pentru procedurile de implementare

Implementarea Programului Start-Up Nation 2018 se va derula în acord cu 3 principii procedurale menite să înlesnească accesul beneficiarilor la finanțare, anume simplificare, transparentizare, uniformizare.

În acest sens va fi publicat un ghid privind procedurile de implementare a programului, astfel încât la toate ghișeele băncilor partenere și  cele ale agențiilor locale să existe un tratament egal și să fie utilizate aceleași documentații.

În condițiile simplificării și uniformizării proceselor de acordare a sumelor plătite prin intermediul programului Start-Up Nation 2018, termenul estimat pentru efectuarea plăților este de 3 luni de la lansarea acestuia. Termenul de lansare a programului Start-Up Nation 2018 va fi influențat în principal de rapiditatea efectuării plăților aferente etapei din anul 2017, toate resursele financiare fiind disponibile în acest sens.

Articol apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov, nr.400