Copiii Școlii Gimnaziale Nr. 1, din comuna Tunari, au trăit o dublă sărbătoare pe 9 mai, de ziua școlii lor, aniversând și Ziua Europei. O zi plină de semnificații pentru cei mici care, pe lângă însemnătatea istorică, au experimentat din nou, într-un proiect devenit deja tradiție, sentimentele de solidaritate, compasiune și implicare, prin proiectul educativ comunitar județean ”Artizan pentru un zâmbet de copil”.

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 402, ediția print

”Suntem tunăreni, suntem ilfoveni, suntem români și suntem europeni! La mulți ani, Europa! 9 mai este Ziua Europei, dar și Ziua Școlii Gimnaziale nr. 1 Tunari. Vrem să sărbătorim așa cum se cuvine, așa cum știu tunărenii noștri să sărbătorească. Am considerat că este necesar să organizăm și cea de a doua ediție a proiectului educațional comunitar local «Artizani pentru un zâmbet de copil». Copiii noștri au lucrat cu mânuțele lor produse, creații care sunt expuse astăzi, aici, și dumneavoastră va trebui să le cumpărați. Banii adunați vor fi donați unui copil al școlii, care are o problemă de sănătate”, a declarat la începutul evenimentului, prof. Coca Codreanu, directorul Școlii Gimnaziale Nr. 1, din comuna Tunari.

În timp de sărbătoare, elevii și-au amintit și de cei aflați în suferință

Inspectorul școlar Vasile Bogus a declarat, la rândul său: ”Mă alătur și consider că este o bucurie, deci mă alătur bucuriei dumneavoastră de a petrece împreună Ziua Școlii nr. 1, ziua voastră a copiilor și nu numai a copiilor pentru că, atenție, prin copii ne bucurăm și noi, părinții, adulții. Este foarte frumos că ați ales ziua de 9 mai ca zi de sărbătoare a școlii, pentru că, pe 9 mai, în istoria poporului român s-au întâmplat foarte multe evenimente care țin de identitatea noastră națională, dar și de mersul nostru și devenirea noastră ca țară, mă refer la Ziua Europei. La mulți ani, nu uitați să stați alături de tot ce înseamnă colectivul de profesori și conducerea școlii și rezultatele pe care le obțineți să aducă bucurii, așa cum sunt și momentele de acest gen. Apreciez foarte mult că la moment de bucurie vă gândiți și la cei în suferință”.

Prof. Coca Codreanu a continuat festivitatea precizând că va acorda diplome celor care ­s-au implicat, fără de care Școala din Tunari nu ar exista. Diplomele au fost acordate primarului comunei Tunari, Alexandru Neacșu, viceprimarului Cristian Nicolae, reprezentantului administrației locale, city managerul Marian Ion, inspectorului școlar Vasile Bogus și părintelui Vasile Cristian Bolea, de la parohia Dimieni.

Programul artistic a fost susținut de corul șco­lii, care a câștigat în toamnă marele trofeu al festivalului de la Snagov, ”Acordurile toamnei”, a urmat poezia patriotică ”Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie!”, precum și un moment istoric prezentat de elevul George Săndulescu, sub atenta coordonare a profesorului de istorie Ion Dobrițoiu. Copiii din învățământul primar au dăruit celor prezenți un buchețel de cântece și poezii, iar pentru final, toată lumea s-a putut bucura de un frumos dans intercultural țigănesc, in­ter­pretat de un grup de dans susținut de primărie, sub coordonarea prof. instructor Catrinel Dima. Poeziile au fost recitate de Ionela Zoltan, Andreea Popescu, Denisa Pene și Marian Barbu.

Elevii au aflat semnificația  zilei de 9 mai

”În contextul în care țările europene făceau eforturi pentru a înlătura urmările nefaste ale celui De-al Doilea Război Mondial, ministrul francez al afa­cerilor externe, Robert Schumann, a rostit, la 9 mai 1950, declarația al cărei text prevedea crearea unei comunități a cărbunelui și oțelului. Membrii acestei comunități ur­mau să își gestioneze împreună aceste două resurse. Comunitatea înființată în 1958, de Franța, Germania, Italia, Olanda, Belgia și Luxemburg a stat la baza Uniunii Europene de astăzi. Conform ministrului francez, pacea mondială nu poate fi asigurată fără a face eforturi creatoare, proporționale cu pericolele care o amenință. Iar Europa nu va fi construită ca urmare a unui plan unic, ci prin realizări concrete care să creeze în primul rând o solidaritate de facto. Cu timpul, s–au alăturat alte 22 de țări ceea ce a dus la constituirea celui mai mare bloc comercial din lume, cel mai mare exportator de produse și servicii și cea mai mare piață de import, pentru peste 100 de țări. Tratatul de la Maastricht, din 1992, a pus bazele Uniunii Europene. România, din anul 2007, a devenit stat membru al UE. Toleranța, justiția, solidaritatea și combaterea discriminării sunt valori care sunt parte integrantă din modul european de viață. Din anul 2008, ziua de 9 mai a devenit Ziua Europei. Egalitatea, statul de drept, democrația, libertatea și demnitatea umană sunt valori și obiective care reprezintă temelia pe care s-a construit UE și sunt consfințite prin tratatul de la Lisabona și Carta drepturilor fundamentale ale Uniunii Europene”, ne-a povestit elevul George Săndulescu, elev în clasa a VI-a, în cadrul Școlii nr. 1 din Tunari.

Părintele Vasile Cristian Bolea a spus că, prin donații, speră ca fetița bolnavă să simtă că ­i-au fost alături, deși este puțin probabil să se poată strânge o sumă suficientă pentru ea. ”Dar cel puțin să simtă dragostea și solidaritatea noastră”, a mai spus preotul.

”Artiștii, chiar dacă nu sunt profesioniști, ne-au încântat astăzi cu vocile lor minunate”, a mai adăugat profesorul Coca Codreanu. Domnia sa a mai dorit să menționeze că în privința proiectului ”Artizani pentru un zâmbet de copil”, indiferent de sumă, este important gestul umanitar al celor care s‑au implicat, faptul că elevii dezvoltă de mici simțul civic și, de ce nu, cei mari pot învăța din bunătatea lor, din curajul, seninătatea, tot ceea ce este bun și frumos de la ei.