La câteva zile de la încheierea Referendumului național pentru revizuirea Constituției, organizat pe 6 și 7 octombrie 2018, Cătălin Zamfira, deputat PSD de Ilfov, a dorit să facă o declarație politică asupra însemnătății demersului, referindu-se însă și la modul în care societatea civilă ar trebui să se comporte ”post-Referendum”, fiind necesar, în opinia sa, ca ”războiul dintre noi să înceteze”, pentru că și ”diferenţele de opinie ne pot apropia”.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 425, ediţia print

Politicianul nu a făcut un secret din faptul că a votat ”DA” la Referendum, considerând că, acum, exprimarea liberă, prin vot, a voinței, reprezintă pentru orice om ”un gest de normalitate”.

“Aş vrea să vă vorbesc despre însemnătatea votului din 6 şi 7 octombrie, cu privire la Referendumul național de revizuire a Constituţiei privind redefinirea familiei. Vă recunosc, din start, că duminică seara (n.r. – 7 octormbrie a.c.), am trăit un sentiment de mare dezamăgire, ca urmare a invalidării acestui referendum, din cauza prezenţei insuficiente la vot. ­Mulţi au vorbit despre posibilitatea ca această temă să nu fi fost neapărat una de interes pentru societatea românească, dar cum să nu fie acesta un moment crucial pentru valorile fundamentale ale societăţii româneşti? Eu cred în acest gest de normalitate! Să mergi la vot şi să te exprimi liber, aşa cum bunicii noştri şi apropiaţii noştri nu au avut ocazia în trecut. Am susţinut cu tărie necesitatea clarificării acestei definiţii a familiei, din perspectiva ei tradiţională, pentru că, în opinia mea, aceste valori sunt şi vor fi mereu rădăcinile unei naţiuni. Am votat “DA” cu toată convingerea pentru acest Referendum de revizuire a Constituţiei, ca o datorie civică pentru ceea ce reprezintă viitorul copiilor noştri şi viitorul nostru, al tuturor. Din păcate, am constatat că doar 21,1% dintre cetăţenii înscrişi pe listele electorale permanente, potrivit datelor centralizate de BEC din toate secţiile de votare, au decis să îşi exercite această datorie morală faţă de societatea în care trăim. Sunt sigur că tema Referendumului a fost una bună, pentru că reprezenta protejarea viitorului copiilor noştri. Sunt creştin ortodox, dar înainte de toate sunt părinte. Acesta este motivul pentru care ­mi-am dorit ca în Constituţie să existe o definire clară a familiei. De la părinţii mei am moştenit în suflet respectul imens pe care îl port valorilor tradiţionale fundamentale ale poporului român şi îmi doresc să le duc mai departe către cei mici ai mei. Ca om, cetăţean şi părinte, politician, am considerat impetuos necesar să mă exprim civic la Referendumul pentru familie. Acum vă cer să lăsăm de-o parte disensiunile şi opiniile divergente care s-au lansat în spaţiul public. Cred într-o mare familie românească, în care, diferiţi, putem convieţui spre binele tuturor. E momentul să redescoperim valorile tradiţionale şi să-i vedem pe cei de lângă noi, indiferent de opinie, ca făcând parte dintr-o mare familie românească, e momentul să ne redobândim simţul civic. Îmi doresc să punem capăt războiului dintre noi, dintre vecini şi dintre cei din mediul virtual, şi chiar dintre cei de pe stradă, pentru că diferenţele de opinie ne pot apropia, acestea nu trebuie să ne dezbine”, a afirmat politicianul, de la tribuna Parlamentului.

CCR a respins contestațiile

Pe 17 octombrie, la 10 zile de la Referendum, Curtea Constituţională a României (CCR), a respins ca neîntemeiate, contestaţiile referitoare la respectarea procedurii pentru organizarea și desfășurarea acestuia. ”Plenul Curţii Constituţionale, învestit în temeiul art. 146 lit.i) din Constituţie și al art. 46 și art. 47 din Legea 47/1992 privind organizarea și funcţionarea Curţii Constituţionale, a luat în dezbatere contestaţiile privind respectarea procedurii pentru organizarea și desfășurarea Referendumului naţional pentru revizuirea Constituţiei din zilele de 6 și 7 octombrie 2018, contestaţii formulate de Platforma civică apolitică Împreună prin avocat Sbârnă Sever-Alexandru, de domnul Sbârnă Sever-Alexandru și, respectiv, de doamna Nedelea Liliana-Elena“, se arată într-un comunicat al CCR. Hotărârea este definitivă și general obligatorie și se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I. Argumentele reţinute în motivarea soluţiei pronunţate de Plenul Curţii Constituţionale vor fi prezentate în cuprinsul hotărârii care se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.

O prezență slabă, însă o opțiune CLARĂ pentru ilfoveni!

Reamintim că, la Referendumul pentru revizuirea Constituției, în cele două zile de vot, 66.553 de persoane au dorit să-și exprime votul, în secțiile amenajate pe teritoriul județului Ilfov. 59.702 voturi au fost declarate valabil exprimate – pentru ”DA”, adică un procent de 89,71% și 5.178 de voturi valabil exprimate au fost pentru ”NU”, adică 7,78%. 2,5% (1.667 buletine) dintre voturi au fost nule. În top 3 al localităților unde s-a votat ”DA”, raportat la numărul participanților la vot în respectiva localitate, s-au aflat Grădiștea, Ciorogârla și Ciolpani (cu procente de peste 93% – pondere a voturilor valabil exprimate cu răspunsul ”DA”), iar pentru răspunsul ”NU” – localitățile Petrăchioaia, Cernica, Jilava (cu procente de puțin peste 11% din numărul celor care s-au prezentat la urne acolo).