Femeile sunt mai predispuse la reacţii adverse după vaccinul împotriva COVID-19

 Peste 70% dintre persoanele care s-au confruntat cu efectele secundare ale vaccinului sunt reprezentante ale sexului frumos

 Vârsta medie este 41 de ani

 Nu au fost semnalate manifestări atât de severe încât să ducă la aparitia şocului anafilactic

Campania de vaccinare împotriva virusului SARS-CoV 2 este în plină desfăşurare. Pornind de la reacţiile celor imunizaţi, specialiştii au reuşit să întocmească profilul persoanelor care au predispoziţie spre a dezvolta reacţii adverse. Iată ce spun medicii! 

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 537, ediția print

De la debutul campaniei din data de 27 decembrie, numărul total al reacţiilor adverse ca urmare a imunizării cu vaccinurile împotriva ­COVID-19 este:

vaccinul Pfizer – 556 de reacţii de tip local, cu durere la locul de administrare şi 2.324 de reacţii generale de tip febră, cefalee, dureri musculare, dureri articulare, stare de oboseală şi alergii de tip urticarian,

vaccinul de la Moderna, din data de 4 februarie – 9 reacţii de tip local, durere la locul de administrare şi 75 de reacţii generale. 

vaccinul de la AstraZeneca, începând cu data de 15 februarie: 7 reacţii raportate în total, din care 4 de tip local şi 3 reacţii generale. 

Peste 400 de reacţii adverse, raportate în cinci zile

“În perioada 9 februarie – 14 februarie au fost raportate 432 de reacţii adverse indezirabile, dintre care 76% au fost raportate pe platforma Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale din România, restul fiind raportate direct în registrul electronic naţional al vaccinărilor la INSP. Vârsta medie a persoanelor care au raportat aceste reacţii adverse a fost de 41 de ani, cu extreme între 19 şi 88 de ani. 77% dintre persoanele care au raportat reacţii adverse sunt femei”, explică medicul Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare împotriva COVID-19, citat de Mediafax.ro. 

Perioada medie între data vaccinării şi data debutului reacţiilor adverse a fost de 21 de zile, cu extreme între 0 şi 21 de zile, potrivit sursei citate. “În funcţie de severitatea manifestărilor, au fost raportate zero cazuri de reacţii severe şi 432 de cazuri de reacţii clasificate ca nesevere. În ceea ce priveşte distribuţia, 51% au fost reacţii de tip local, cu durere, tumefacţie, erupţie la locul de administrare, febră şi frison. 34% dintre persoane au raportat ca reacţie adversă dureri musculare şi articulare, 30% cefalee”, a mai spus Valeriu Gheorghiţă, conform aceleiaşi surse.