Cazurile de gripă iau amploare! În ciuda faptului că numărul deceselor crește alarmant, de la o zi la alta, mulți încă mai tind să nu respecte recomandările medicilor menite să ajute la prevenirea bolii. Dacă am conștientiza cu toții faptul că multe dintre informațiile pe care le avem sunt doar mituri care ne pun viața în pericol, poate fiecare dintre noi ar fi mai responsabil în această direcție. Iată câteva mituri care trebuie să ne schimbe percepția despre virusul ucigaș!

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 438, ediția print

Gripa nu este o boală gravă

Fals! Gripa nu este o banală răceală. Ea este o boală contagioasă care poate cauza complicații grave, ce pot provoca decesul. “Gripa se caracterizează prin febră foarte mare, 39-40 de grade, care durează între trei și cinci zile, frisoane, cefalee (dureri de cap), dureri la nivelul globilor oculari, fotofobie, dureri musculare și uneori chiar dureri articulare difuze, tuse, secreții nazale, răgușeală, senzație de usturime în gât, stare marcată de astenie”, a explicat conf. dr. Victoria Aramă, medic primar boli infecțioase la Institutul Național de Boli Infecțioase “Prof. Dr. Matei Balș”, din București, pentru site-ul ­stopgripa.ro. ­Cele mai grave com­plicații ale gripei sunt pneumonia (afecțiune care provoacă micșorarea sacilor de aer din plămâni și umplerea lor cu lichid sau puroi), inflamația inimii sau a creierului, afectarea fluxului sanguin până la apariția infarctului miocardic.

Gripa afectează doar copiii și bătrânii

Fals! Boala afectează persoanele de orice vârstă. Desigur, cei mai vulnerabilii sunt persoanele trecute de 65 de ani și copiii sub doi ani. Dar virusul poate fi la fel de periculos și pentru adolescenții și tinerii care au o imunitate scăzută, suferă de diabet sau boli metabolice, au probleme cardiace, renale, pulmonare, hepatice, sanguine sau neurologice.

Sunt sănătos… deci nu am nevoie de vaccin

Fals! Vaccinarea este cea mai sigură metodă prin care putem evita îmbolnăvirea cu virusul gripal. Dacă azi suntem sănătoși, nu înseamnă că mâine nu putem contracta virusul. Boala se transmite foarte repede de la o persoană la alta, prin picăturile de salivă eliminate prin tuse, strănut și vorbire. În aceste condiții, dacă suntem vaccinați, vaccinul va produce anticorpi pentru a ne proteja împotriva infecției. “Cu toții realizăm o prevenție de bază prin alimentație, îmbrăcăminte, evitarea contactului cu persoane infectate, însă, pentru a preveni efectiv boala, trebuie ca organismul să se apere împotriva bolii, iar acest lucru este posibil doar prin vaccinare antigripală. Vaccinarea împotriva gripei oferă o protecție de aproximativ 70-80% împotriva manifestării clinice a bolii în rândul adulților sănătoși cu vârsta cuprinsă între 18 și 59 de ani”, spune conf. dr. Monica Luminos, medic pediatru specialist boli infecțioase, citat de aceeași sursă.

Nu mă vaccinez pentru că tot o să mă îmbolnăvesc dacă virusul circulă în comunitate

Fals! Este adevărat că și persoanele care au fost vaccinate împotriva gripei, pot face gripă. Dar severitatea bolii va fi mai ușoară și nu va cauza complicații care să le pună viața în pericol. Important este să facem vaccinul din timp, deoarece organismul începe să producă anticorpi pentru a ne proteja împotriva infecției cu virus gripal în aproximativ două săptămâni după administrarea vaccinului. De asemenea, capacitatea vaccinului gripal de a ne proteja depinde de mai mulți factori, inclusiv vârsta, starea de sănătate și asemănările dintre virusurile gripale utilizate în realizarea vaccinului și cele care circulă în comunitate. Cu cât virusurile din vaccin și virusurile gripale care circulă în comunitate sunt mai apropiate, cu atât vaccinul este mai eficient. Specialiștii ne asigură, însă, că și atunci când virusurile nu sunt foarte asemănătoare, vaccinul oferă protecție multor persoane și previne instalarea complicațiilor asociate gripei.

Nu mai am nevoie de imunizare! Am făcut vaccinul anul trecut

Fals! Vaccinarea antigripală trebuie făcută în fiecare an, din două motive. Unul ar fi acela că răspunsul imun al organismului la vaccin scade în timp, iar administrarea anuală ne oferă  protecția necesară. Iar cel de-al doilea motiv este acela că virusurile gripale sunt în continuă schimbare, iar conținutul vaccinului gripal este revizuit în fiecare an și este actualizat pentru a ține pasul cu modificările virusurilor gripale. Deci… pentru cea mai bună protecție, trebuie să ne vaccinăm în fiecare an.

În urma vaccinării mă voi îmbolnăvi mai rău

Fals! Vaccinul antigripal conține virusul inactiv care nu poate transmite infecția. Dacă ne îmbolnăvim după ce am fost vaccinați antigripal înseamnă că eram pe punctul de a ne îmbolnăvi de gripă chiar în perioada în care am făcut vaccinul. Reamintim că vaccinul are nevoie de două săptămâni pentru a ne oferi protecție împotriva gripei.