@ Parcul central este aproape gata @ ˜ Grădinița cu program prelungit este în etapa ”la roșu” ˜ @ Se iau decizii importante pentru colectarea selectivă a gunoiului

Administrația comunei Gruiu a reușit, ca în ciuda disfuncționalităților generate de pandemia de coronavirus și de restricțiile aferente, să lucreze la parametri optimi și să gestioneze proiecte importante pentru comunitate, care urmează a fi puse în funcțiune anul acesta.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print nr. 549

Parcul Central al comunei Gruiu este finalizat în proporție de 95% și deși termenul de finalizare a lucrărilor este 1 august, există foarte mari șanse să devină funcțional în scurt timp, ne-a anunțat primarul comunei Gruiu, Ion Samoilă. Viceprimarul Gheorghe-Florian Ghiulea a adăugat că obiectivul  principal al acestui proiect este crearea unei zone de promenadă care să includă, atât o zonă de relaxare, cât și o clădire de servicii, care ar urma să adăpostească inclusiv Casa Căsătoriilor. Proiectul a fost gândit ca o zonă de evidențiere a centrului localității. „Practic, gândim centrul comunei Gruiu ca o ancoră destinată mai multor servicii. Ne-am dori ca în viitor să realizăm un plan urbanistic pentru toată zona, pentru ca toate clădirile, inclusiv magazinul, farmacia și restaurantul să aibă un anumit design. Sunt variante prin care poți să înfrumusețezi zona, să putem intra și noi în normalitate și să se vadă centrul localității”, ne-a spus viceprimarul.

Potrivit ­primarului Ion Samoilă, există intenția ca acest centru să permită organizarea unor festivități, precum târguri de Crăciun, de 1 Martie, de producători locali, diverse evenimente tematice, inclusiv proiecții de filme sau meciuri. Amenajarea zonei, ce are o suprafață de circa 2.000 metri pătrați, se apropie de finalizare. În incinta acestui centru se află și sediul Poștei, iar reprezentanții primăriei spun că și-ar dori și amplasarea unui bancomat, dar băncile au condiții destul de greu de îndeplinit. ”Ne gândim și la o cafenea, cumva pentru că am avut în vedere realizarea unui mini-mall. Termenul de finalizare este 1 august, dar suntem siguri că va fi finalizat mai repede deoarece am avut noroc de o echipă foarte serioasă”, spune Gheorghe Ghiulea. Este deja amenajată zona verde, pavajul va fi unul deosebit, tip 3D. Fântâna arteziană este îmbrăcată în granit, există un sistem de iluminat în zona plantelor, un sistem de irigații și pentru colectarea apelor pluviale. Proiectul este realizat prin asociere cu Consiliul Județean Ilfov care a suportat 90% din finanțarea în valoare de circa 1,2 milioane de lei.

Primăria Comunei Gruiu și-a propus construirea unei parc central care va îngloba diferite activităţi specifice, respectiv zone de loisir, fântână arteziană, alei pietonale. Terenul propus spre reamenajare se află pe raza Comunei Gruiu – Sat Gruiu. Necesitatea şi oportunitatea investiţiei a fost trasată de tendinţa de dezvoltare a localităţii şi se justifică prin nevoia de îmbunatăţire a imaginii şi de creştere a calităţii vieţii. Anul trecut, au fost demarate lucrările de amenajare înființare a “Zonei de Promenadă/Parc Central” din comuna Gruiu, zona de promenadă fiind amenajată pe locul fostei primării, și fiind prevăzută să includă și spații de servicii pentru comunitate.

Potrivit proiectului, dez­voltarea social-culturală și economică a comunei Gruiu, care a luat avânt în ultimii ani,  este în prezent necorelată cu infrastructura de spații verzi. În contextul creșterii investițiilor imobiliare în zonă și implicit a creșterii numărului de cetățeni, a apărut necesitatea amenajării unui parc care să deservească întreaga zonă, dar și localitățile învecinate. Proiectul presupune realizarea unui corp de clădire pentru servicii, cu o suprafață construită de 130 mp.  Prin proiect au fost propuse o serie de investiții importante la nivelul amenajării peisagistice. Astfel, se dorește crearea unei zone de loisir, recreere, servicii și comerț care să ridice standardele comunei Gruiu. Parcul va beneficia și de un sistem modern de iluminat cu LED-uri, cât și de parcaj pentru biciclete, cu o capacitate de 10 locuri.

Corpul de clădire destinat serviciilor va avea și spații pentru depozitarea tomberoanelor, camere tehnice necesare pentru aspersoare și o cameră destinată paznicului. ”După ce în urmă cu mai bine de trei ani am reușit să mutăm primăria comunei Gruiu ­într-un spațiu modern, iată că acum, în sfârșit, pe locul vechii primării putem amenaja pentru cetățenii noștri un parc modern, o zonă de relaxare pe măsura unei comunități europene. Este un proiect mult așteptat și dorit de locuitorii comunei, dar cu siguranță că se vor bucura de această oază și cetățenii din localitățile învecinate”, declara la momentul demarării lucrărilor, primarul  comunei Gruiu, Ion Samoilă.

Grădinița cu program prelungit, în etapa ”la roșu”

Un alt proiect important care este așteptat anul acesta este grădinița cu program prelungit, aflată în stadiul ”la roșu”. „Din păcate, au fost destul de multe probleme și amânări, iar termenul de 1 februarie a fost prelungit cu șase luni. În prezent, se lucrează la instalațiile electrice și sanitare, și vor începe finisajele interioare,  dar au fost foarte multe amânări. Termenul a fost 1 februarie, dar s-a prelungit pentru 6 luni.

Anunțam anul trecut că în Ilfov, se construiește una dintre cele mai moderne instituții de învățământ preșcolar din România, mai ales că, pentru primarul Ion Samoilă investiția în educație  este o prioritate. „Dacă investim în copii, investim în viitor!” este deviza primarului comunei Gruiu.

Lucrările la grădinița cu program prelungit a comunei Gruiu, amplasată în str. Ocolului nr. 2, care ar putea deveni una dintre cele mai moderne instituții de învățământ de acest gen din România, au fost demarate în primăvara anului trecut. Prima grădiniță cu program prelungit din Gruiu ar urma să aibă 8 săli de clasă, sală de mese, sală de festivități. Construcția va avea parter, etaj și mansardă și va fi pregătită să primească circa 400 de copii pentru toate grupele de vârstă preșcolară: mică, mijlocie și grupa mare. Dormitoarele vor fi separate, la fel și sala de mese. Grădinița este realizată în cadrul unui program al PNDL de la Ministerul Dezvoltării, cu o valoare de circa 5,8 milioane lei, 15% din sumă provenind de la bugetul local. Lângă grădiniță se va amenaja și un teren de minifotbal, spațiu sportiv care se va adăuga astfel baloanelor de sport deja existente și foarte apreciate atât de copii, cât și de profesori și părinți. Grădinița al cărei proiect prevede o formă inedită a clădirii, de roată de cașcaval, precum formele din desenele animate, va avea și locuri de joacă dotate cu tot ce trebuie. Din punct de vedere tehnic, instituția de învățământ va fi utilată cu toate echipamentele moderne necesare, inclusiv  încălzire prin pardoseală, eficientizare energetică, stație de epurare și buncăr antiatomic. ”Dotările se fac din bugetul primăriei Gruiu, însemnând mobilier și utilaje pentru bucătărie. În comună nu există nicio grădiniță cu program prelungit, aceasta fiind necesară deoarece mulți copii merg la Ciofliceni, la o grădiniță particulară, la Moara Vlăsiei, ori la Grădiștea”, ne-a declarat primarul Ion Samoilă. Vrem să ajungem undeva la condițiile atât fizice, cât și cele educaționale care țin de învățământul nordic, a adăugat viceprimarul Gheorghe Ghiulea.

Salubrizare pe fracții, la costuri decente

Nu în ultimul rând, prioritară este funcționarea Serviciului de Gospodărire Comunală Gruiu. Acesta a fost înființat în urmă cu o lună și ar urma să funcționeze într-o clădire din Siliștea Snagovului, care a fost propusă pentru reabilitare. Clădirea, o fostă școală, care în ultimii zece ani a funcționat pentru o societate juridică, a fost recuperată, va fi reabilitată și va fi sediul social al Societății de Gospodărire Comunală și punctului de lucru pentru Apă-Canal. O atenție specială este astfel acordată problemelor legate de salubrizarea din comună și colectarea deșeurilor. Primarul ne-a explicat că până în prezent, pentru contractul cu societatea Romprest, comuna era nevoită să subvenționeze servicul de gospodărie comunală cu circa 30.000 euro lunar. ”Anormal și dăunător pentru noi”, a subliniat viceprimarul, care a explicat că s-a decis achiziționarea unei mașini de gunoi din Germania, care a costat circa 26.000 euro, o mașină destul de bună, care va fi utilizată pentru colectarea deșeurilor prin societatea primăriei de gospodărire comunală. ”În prezent colectăm gunoiul pe două fracții, umedă și uscată. Fracția uscată va fi colectată gratuit. Am găsit o societate care vine cu costurile și utilajele proprii și ridică fracția uscată. Noi generăm în jur de 200 tone deșeuri pe lună. De aici, vom face prima economie, deoarece societatea pe care am găsit-o nu ne ­taxează pentru fracție uscată. În plus, vine cu anumite beneficii către locuitori. De exemplu, în punctul de lucru, vom amplasa un container de circa 30 mc unde vom depozita toată fracția uscată adunată gratuit de pe domeniul public. În plus, vom face campanii de ecologizare, de conștientizare, dar și campanii de sancționare. Toți cetățenii comunei vor fi obligați să colecteze de anul acesta pe două fracții, iar de anul viitor pe trei fracți, adică în plus vom colecta sticlă, care se reciclează aproape integral”, a explicat viceprimarul.

În privința fracției umede, Primăria Gruiu este în proces de stabilire a ofertantului, pentru colectarea acestor deșeuri, cu două gropi de gunoi, una din Prahova, iar cealaltă din Ilfov. ”Noi suntem la jumătatea distanței. S-ar putea să fie mai avantajoasă colaborarea cu groapa din Prahova, mai ales că putem intra direct pe autostrada și ajungem mai repede”, a spus viceprimarul.

Societatea de gospodărire comunală va avea șapte angajați deocamdată, printre care șofer, directorul societății care a fost deja mandatat, doi operatori pentru mașina de salubritate, doi operatori pentru casierie și tot ce ține de facturare și două posturi pentru domeniul public. Primarul Ion Samoilă ne-a spus că există și obiectivul înființării unor servicii aducătoare de profit. De exemplu se poate face toaletarea pomilor, dar și lucrări în privat. ”Dacă cineva va dori să amenajeze un teren, putem pune la dispozție contra-cost societatea primăriei. Putem merge mai departe cu un electrician sau un strungar pentru o gamă de servicii mai diversificată.  În viitor, am vrea să gestionăm noi fracția uscată, iar fracția umedă, dacă va fi corect colectată să o transformăm în compost și să o putem valorifica”, a spus edilul.

”Se va pune mare accent pe protecția mediului, iar noi prin societatea aceasta vrem să atragem fonduri să încercăm să facem și o stație de selectare și să achiziționăm echipamente de ultimă generație pentru acest domeniu de activitate. Din această toamnă, societatea cu care am încheiat contractul pentru fracție uscată ne va pune la dispoziție și un tocător pentru resturile vegetale”, a mai spus și viceprimarul.

Concluzia ar fi că admin­istrația comunei Gru­iu este decisă ca prin muncă și implicare să reușească să ridice nivelul de trai și confort al cetățenilor, să pună astfel comuna pe harta României și a Europei.

”Datorită deschiderii la Lacul Snagov, corpului de pădure ce străbate comuna Gruiu, noi avem aici posibilitatea să dezvoltăm turismul, ­agroturismul, să concepem trasee prin pădure asemenea celor de la Comana sau să amenajăm parcuri de distracții. De asemenea, putem să ne gândim la o serie de evenimente nișate, precum pregătirea unui raliu auto, de exemplu, sau putem profita de resursa de apă termală din zonă. Un alt element important este accesibilitatea comunei la Autostrada A3”, a mai spus viceprimarul.