Chiar dacă sunt mai bine de două luni până la finalul lui 2019, primarul comunei Afumați, Gabriel Dumănică, a făcut un bilanț consistent al realizărilor acestui an, demonstrând încă o dată că este un edil al faptelor și al obiectivelor îndeplinite.

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 473, ediția print

Echipa Primăriei Afumați, în frunte cu primarul Gabriel Dumănică și membrii Consiliului local, a reușit în acest an să finalizeze numeroase proiecte importante pentru confortul și siguranța cetățenilor. Anul 2019 a venit cu lucrări de modernizare a străzilor, alimentare cu apă și canalizare, modernizare sau realizare de noi parcuri sau zone de agrement și, nu în ultimul rând, îmbunătățirea infrastructurii școlare și de sănătate.

O primă realizare foarte importantă pentru comună este, fără îndoială, introducerea liniilor de transport STB. Începând cu 1 ianuarie 2019, a fost introdusă linia R413 – Șindrilița – Afumați – Bucur Obor și retur, iar din 20 iulie au fost introduse 3 curse noi – R411 – Gagu – Petrăchioaia – Afumați – Bucur Obor și retur, R412 – Măineasca – Afumați – Bucur Obor și retur, R417- Cozieni – Găneasa – Moara Domnească – Doraly – Bucur Obor și retur. ”Afumațiul a devenit un punct nodal de transport STB, prin intersecția liniilor care vin din Petrăchioaia 411, 412, 413 și cursa 417 Cozieni-Găneasa-Moara Domnească-Doraly, care are două stații pe raza comunei. Probabil că vom face a treia stație și ne putem mândri că acum se circulă foarte civilizat. Transportul local, cu un circuit de 9 km, continuă și aduce oamenii gratuit din toate zonele comunei în centrul localității, la primărie, dispensar, sau celelalte rute de transport. Comuna Afumați este în fruntea comunelor în privința încasărilor pentru bilete pe cele 4 linii STB, și sperăm ca situația să se îmbunătățească pentru a putea păstra liniile de transport”, a declarat edilul.

Străzi  moderne și sigure

Un alt subiect important se referă la infrastructura rutieră, în 2019 realizându-se lucrări de reabilitare a covorului asfaltic cu marcaje rutiere pe str. Borsec, lucrări de reparații pe șos. Moara Domnească, asfaltare pe strada Fermei (parțial), cât și lucrări de reparații și reabilitare la scara de acces pietonal din zona Deal (Zidul Istoric), care face legătura cu străzile Trandafirului, Radu de la Afumați și DN2. ”A început execuția de podețe și șanțuri betonate pe str. Alunului, sunt aproape de finalizare lucrările de execuție a podețelor de acces la proprietăți pe str. Traian și este în lucru lucrarea de asfaltare a străzii Mircea Vodă. Nu în ultimul rând, se lucrează la asfaltarea pe str. Pinului”, a menționat primarul, vorbind în acest context și de modernizarea rețelei de iluminat stradal din Afumați. S-a finalizat extinderea rețelei de iluminat stradal, cu stâlpi și lămpi economice cu LED, pe străzile Bistriței și Negropontes (zona Piua), din Ograda Ștefănești, ­fiind extinsă și rețeaua de iluminat public stradal pe DN2, cu 16 stâlpi noi montați și lămpi economice cu LED, pe porțiunea cuprinsă între podul din centrul comunei (Canton) și Ocean Fish, pe o lungime de 1,4 km.

Mai multe străzi principale, printre care Școlii, Ștefan cel Mare, Traian, Motrului, Morii și Baku, au fost amenajate peisagistic prin plantare, în aliniament stradal, de arbori decorativi floriferi.

Educația, o prioritate

Că educația este tratată cu foarte multă atenție în Afumați nu mai este o noutate, iar grija pentru copii este permanentă. Primarul ­ne-a precizat că anul acesta s-a finalizat cu succes „Campania de prevenție și educație pentru sănătate“ desfășurată de voluntarii de la Paraclisul CMN, cadre medicale cu înalt grad de pregătire. Reușita acestui proiect medical de informare s-a datorat bunei colaborări între Parohiile din Afumați conduse de preoții parohi Florin Ionică și Petru Stoian, cadrele didactice ale școlilor din localitate conduse de director Izabella Pena, cu susținerea primarului și a Consiliului Local Afumați. Au participat circa 700 de elevi împărțiți în serii, de la clasa pregătitoare și până la clasa a 8-a.

Un alt obiectiv împlinit este achiziționarea celui de-al doilea microbuz școlar pentru elevii afumățeni – mașina modernă de transport „Microbuz 19+1+1 locuri“ marca Mercedes-Benz 516 CDI KA Furgon. ”Cu siguranță, anul viitor vom achiziționa și cel de-al treilea microbuz, deoarece este o mare necesitate. Numărul de copii a crescut foarte mult, aproape 1.000, de la grădiniță, până la clasa a opta, pentru că școlile din Afumați sunt din ce în ce mai atractive. Siguranța copiilor este asigurată prin sisteme de monitorizare video, dar și prin pază umană”, a spus primarul.

Tot în seria realizărilor destinate copiilor se înscriu noile vestiare care au fost amenajate pentru copii la Baza Sportivă Afumați, cât și cantonamentul montan pentru 33 de copii de la cele 3 grupe de fotbal ale CS Afumați, care au avut parte de o experiență inedită pe Valea Prahovei.

De menționat și lucrările de modernizare, reabilitare și igienizare în școli. Au fost montate câte 3 aparate dispenser cu senzor în școli și grădinițe, conținând soluție dezinfectantă pentru mâini. Școlile cu clasele 0-IV (A, B, C) au fost dotate cu display-uri interactive de ultimă tehnologie, câte două pentru fiecare imobil, și una în laboratorul de informatică de la Școala Mare, care dispune și de un frumos foișor.

La Școala Mare au fost de altfel executate lucrări majore de reabilitare și modernizare a imobilului, constând în schimbarea gresiei și a faianței, a parchetului, montarea de uși noi în sălile de clasă, înlocuirea grupurilor sanitare și lucrări de reparații și zugrăveli la spațiile din interiorul școlii, iar 3 săli de clasă au fost dotate cu mobilier nou.

Wi-fi gratuit în comună

Spre uimirea noastră, am remarcat că în Afumați tehnologia este la zi datorită celor 20 de puncte de  Wi-fi gratuit, amplasate în parcuri, zone centrale ale comunei, școli și baze sportive. Ultimele 9 puncte  de Wi-fi gratuit au fost montate în zona Curba, str. Caisului „zona Moara”, capăt Maxi-Taxi Ograda, parc cartierul Tineretului (Deal), Taxe și Impozite (DN2), stație STB „Primăria Afumati”, stație STB str. Islazului (Deal), Dispensarul Uman, Zona Piața.

Apă la parametri optimi 

În ziarul nostru am mai semnalat punerea în funcțiune a unor noi puțuri de mare adâncime, cu numărul 5, în  incinta Dispensarului de pe șos. Ștefănești nr. 23 și cu nr. 6, pe strada Lotrului nr. 9, din Ograda Ștefănești. Toate puțurile sunt funcționale și continuă lucrările de creștere a presiunii apei.  Până la 31 decembrie este estimată finalizarea investiției ”Execuție sistem de alimentare cu apă pe șos. Petrăchioaia, șos. Ștefănești, str. Doamna Stanca și str. Domnița Ralu”. Sistemul de alimentare cu apă pentru cetățeni acoperă necesarul în proporție de peste 90%. Proiectul de realizare a rețelei de alimentare cu apă și canalizare în zona industrială Doraly și DN2 este prins într-un proiect de asociere cu CJ Ilfov. Canalizarea în zona de deal Doraly și Centura Afumați va fi realizată prin această asociere. La fel, canalizarea în zona de la balta Pasărea, bălțile din Afumați pe bazinul 2 și 1.  Pentru canalizarea în zona Piuă, pe șos Ștefănești, există un studiu de fezabilitate, aprobat în cadrul asocierii cu CJI  Ilfov.

Sănătate, în condiții moderne

Anul 2019 a permis și modernizarea clădirii dispensarului de pe șos. Ștefănești nr. 23, constând în amenajarea holurilor, sălilor de așteptare și de tratamente, dependințelor, mansardei, grupuri sanitare și împrejmuirea de la DJ 100. Aceste lucrări vin în completarea celor de anul trecut, când s-a refăcut fațada clădirii dispensarului și a învelitorii cu tablă tip Lindab.

Primarul Gabriel Dumănică a dorit să sublinieze că toate realizările acestui an au venit în paralel cu evenimente devenite deja tradiție în comună, precum: Ziua Copilului, Ziua Eroilor, Zilele Comunei, Banchetul de la clasa a 8-a și de la clasa a 4-a, hramurile celor 2 biserici, Olelia, 8 martie, participarea la Târgul de Turism al României. Toate evenimentele au beneficiat de susținerea sponsorilor, agenți economici de pe raza localității.