În urma ameninţărilor nord-coreene cu lansarea atacurilor nucleare în apropierea teritoriului american Guam, localnicii au primit instrucţiuni din partea autorităţilor pentru a supravieţui exploziei atomice, în cazul în care vor fi surprinşi într-un spaţiu deschis.

 

„Nu priviți lumina sau sfera incandescentă — vă pot orbi. Adăpostiți-vă după orice v-ar putea proteja. Dezbrăcați-vă pentru a evita răspândirea materialului radioactiv. Prin îndepărtare stratului exterior de îmbrăcăminte se poate îndepărta până la 90% din materialul radioactiv. Trebuie evitată frecarea sau scărpinarea pielii. Se va folosi săpun sau șampon, dar nu se vor aplica produse de îngrijire a părului, care fixează materialul radioactiv. Adăposturile împotriva căderilor radioactive nu trebuie să fie construite special pentru protecția împotriva căderilor radioactive. Pot fi orice spațiu protejat, dacă pereții și acoperișul au densitate suficient de mare (de ex. beton) pentru a absorbi radiația produsă de particulele din căderi”, se arată în fișa informativă care a fost înmânată localnicilor. Au fost iniţiate instrucţiuni şi pentru părinţii care au copii la şcoală. „Rămâneți unde vă aflați, chiar dacă nu sunteți împreună cu familia. Urmăriți știrile. Nu sunați la școală. Aveți răbdare. Așteptați instrucțiuni pentru a vă lua copilul”, mai explică fişa informativă.

În Insula Guam, se află deja o bază de submarine, o bază aeriană și un grup al pazei de coastă americane.

Phenianul a anunţat că „analizează în mod serios un plan” cu privire la lansarea unui atac cu patru rachete cu rază medie de acţiune care vor survola Japonia. Rachetele ar urma să zboare 17 minute și 45 de secunde pe o distanță de 3.356,7 km și apoi să cadă în mare, la o distanţă de 30 – 40 km de Insula Guam. De altfel, luna trecută, regimul nord-coreean a testat cu succes două rachete balistice intercontinentale, amenințând ulterior că rachetele sale ar putea lovi teritoriul american. Ca răspuns la ameninţările nord-coreene, preşedintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump a promis „foc şi furie” împotriva regimului lui Kim Jong-Un.