Anunțul a fost făcut într-un comunicat remis redacției Jurnalul de Ilfov.

„Apreciind cu maximă responsabilitate evoluția COVID-19, conducerea APIA, susținută de MADR, a luat decizia de a suspenda primirea Cererilor unice de plată începând cu data de 16 martie 2020, până la data de 6 aprilie 2020, iar în funcție de evoluția virusului vom lua măsurile care se impun. Menționăm faptul că activitatea Agenției se va desfășura normal, evitând contactul cu publicul”, se spune în comunicat.

„Convinși de faptul că fiecare dintre noi, angajat APIA sau fermier, ar putea fi supus contaminării cu acest virus, în ciuda măsurilor de precauție impuse de această situație, considerăm că cel mai important este să ne gândim la sănătatea fiecăruia.

De aceea, conducerea APIA susține inițiativa de a reduce riscul infectării în cazul oricărui angajat al Agenției. Cu toții știm că munca în echipă, făcută cu seriozitate și conștiinciozitate de fiecare dintre noi, a dus la atingerea nivelului maxim de performanță în acest domeniu. Dar, dincolo de rezultatele care ne onorează și ne obligă să fim întotdeauna cei mai buni, apreciem faptul că sănătatea fiecăruia trebuie să reprezinte, în această situație nemaiîntâlnită, prioritatea acestei Agenții. Măsura luată reprezintă o dovadă a respectului pe care trebuie să îl manifestăm, înainte de toate, față de noi înșine.

Fermierilor noștri, beneficiari direcți ai tuturor formelor de sprijin acordate de APIA, le transmitem rugămintea de a se solidariza cu efortul nostru de a reduce expunerea în fața acestui virus și îi asigurăm de faptul că le vor fi respectate toate drepturile”, se arată în document.

Ministrul Agriculturii a solicitat Comisiei Europene prelungirea termenului de depunere a cererilor de plată

Ministrul desemnat pentru portofoliul Agriculturii, Adrian Oros, a anunţat că a solicitat Comisiei Europene prelungirea termenului de depunere a cererilor unice de plată până la 15 iunie 2020, în condiţiile în care s-a luat decizia sistării depunerii acestor cereri la centrele Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) din cauza pandemiei de coronavirus.

„Mesaj important pentru toţi fermierii! Vom sista pentru o perioadă depunerea cererilor la centrele APIA. Am solicitat Comisiei Europene prelungirea termenului de depunere a cererilor de plată până la 15 iunie”, a scris sâmbătă, pe Facebook, ministrul Agriculturii.

Campania de depunere a cererilor de plată a demarat în data de 2 martie, iar ultima zi de depunere este 15 mai 2020. Până la data de 10 martie, fermierii români au depus 70.960 de cereri unice de plată pentru o suprafaţă de 227.989 hectare, în cadrul Campaniei aferente anului 2020.

Anul trecut, peste 846.600 cereri unice de plată, pentru o suprafaţă totală de 9,7 milioane de hectare, au fost depuse la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură până la data limită când s-a încheiat campania de primire a cererilor.

Articol apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov, nr.493