Ansamblul Doina Ilfovului va dansa în spectacolul aniversar al lui Constantin Măgureanu

Joi, 2 noiembrie 2017, de la ora 19:00, cunoscutul interpret de muzică populară Constantin Măgureanu sărbătoreşte 30 de ani de carieră artistică prin concertul „Preţuieşte viaţa, cât te ţine aţa”, la Sala Palatului din Bucureşti. Nicoleta Voica, Niculina Stoican, Cristina Turcu Preda şi Diana Selagea se numără printre invitaţii speciali ai show-ului. Dar cine credeți că va susține din punct de vedere coregrafic întregul spectacol? Vă dezvăluim noi: Ansamblul Artistic Doina Ilfovului, al Centrului Cultural Buftea, condus de profesor coregraf Daniela Mândroc.

Articol apărut în nr. 375 al Jurnalului de ilfov, ediția print

O onoare și o provocare

”Este o onoare și o provocare pentru noi, la un an și jumătate de la înființarea Ansamblului Artistic Doina Ilfovului. În data de 5 martie 2016 am dat drumul la prima repetiție. În 5 martie, anul acesta, am sărbătorit un an, cu un spectacol aniversar la Etno TV, în direct. Am avut 5 premiere coregrafice: am ieșit prima dată cu Călușul la televiziune, dans din Oltenia, dans din Ardeal cu sucitoare, cât și un dans pentru grupa mijlocie a ansamblului”, ne-a povestit profesorul coordonator și coregraf al deja arhicunoscutului Ansamblu Artistic Doina Ilfovului, al Centrului Cultural Buftea.

La un an și jumătate de la înființare, ansamblul înseamnă peste 60 de copii din grupa de performanță, structurați pe trei categorii de vârstă, grupa mică, grupa mijlocie și grupa mare, dar și un grup de 20 de mămici care au ieșit pe scena Centrului Cultural prima dată în septembrie 2016, iar publicului a cerut bis. Cu copiii, primul spectacol a fost pe 1 iunie 2016.  

Totul a început de la o propunerea pe care Daniela Mândroc, de altfel dansator și coregraf cu ștate vechi, i-a făcut-o primarului orașului Buftea, Gheorghe Pistol. ”Am simțit că, după mulți ani de dans ca profesionist, se poate mai mult. Domnul primar mi-a dat ocazia să încep, iar eu i-am demonstrat că nu vorbesc niciodată despre lucruri pe care nu le pot realiza”.

Repetiții, ore în șir

Punerea în practică a proiectului a fost rapidă. S-a dat sfoară-n țară, la școlile generale și la liceele din Buftea. Copii și tineri au venit la repetiție și… nu au mai plecat. ”Au văzut ce se întâmplă, au urcat pe scenă, i-am dus la televiziuni, la spectacole și le-a plăcut foarte mult. Avem două repetiții pe săptămână, deoarece ansamblul are atât dansuri moderne, cât și populare. Mămicile repetă o dată pe săptămână, dar repetițiile durează chiar și câteva ore, mai ales când sunt multe spectacole”, ne-a spus coregrafa. S-a ajuns chiar la performanța de a avea 15 dansuri într-un spectacol. Iar spectacolele la care sunt invitați sunt din ce în ce mai multe și depășesc granițele Ilfovului. ”Deocamdată avem costume stilizate din comerț, urmând ca în viitor să avem și buget și să cumpărăm și costume autentice pentru a ne putea prezenta la concursuri, pentru că acolo putem fi depunctați dacă nu avem costume”, ­ne-a spus Daniela Mândroc.

Multe surprize pentru spectatori

Cu foarte mare mândrie și emoție, Daniela Mândroc ne-a povestit despre provocarea spectacolului de la Sala Palatului. ”De obicei, la Sala Palatului merg ansamblurile de profesioniști. Cunoscându mă de foarte mult timp, m-a sunat Constantin Măgureanu, care m-a întrebat dacă cred că pot să vin cu ansamblul meu. Am zis da, din prima, chiar dacă înseamnă foarte multă muncă. Ne onorează această invitație, mai ales că sunt foarte multe ansambluri profesioniste care nu au urcat până acum pe scena Sălii Palatului. Vom face și ilustrații coregrafice pentru fiecare artist în parte, pentru fiecare zonă etno-folclorică. Practic, dansatorii vor executa pași pentru fiecare solist, indiferent de zona din care aceștia vin. Vom avea intervenții și ca ansamblu. Va fi un dans de fete din Oltenia pe trei generații. Ceva ce nu s-a făcut până acum în România. 40 de fete dansează în același timp, aceiași pași, aceeași coregrafie. Vom intra și cu călușul oltenesc. Acolo voi dansa și eu. Sunt singura fată care dansează Călușul, creat de mine, cu pași, cu strigături, ca și element de show. Normal fetele nu ar trebui să joace călușul, dar noi îl dansăm ca dans de scenă. Este un dans extraordinar de greu ca interpretare tehnică a pașilor, dar și ca efort fizic. Vom mai intra cu un alt dans din Oltenia, pe perechi. Sunt dansuri din Oltenia, pentru că domul Măgureanu este din Oltenia.

Un ansamblu artistic

Daniela Mândroc a ținut să mulțumească primarului Gheoghe Pistol și Centrului Cultural Buftea pentru susținere: ”Tot timpul, domnul primar a fost alături de mine și m-a sprijinit ori de câte ori am venit cu vreo propunere, cu autocar, costume de căluș, centrul cultural este la dispoziția noastră, iar cursurile sunt gratuite. Sora domnului primar, doamna Margareta Pistol, se ocupă de confecționarea costumelor, împreună cu câteva doamne din oraș. Copiii merită, pentru că sunt foarte ambițioși. Și fiul meu, în vîrstă de 11 ani, face parte din ansamblu, la grupa mijlocie. De multe ori a cântat și pe post de solist. Se muncește foarte mult pentru a face față coregrafiilor, dar pot spune că avem o echipă închegată, iar părinții și profesorii  de la școală sunt alături de artiști. Copiii au ajuns la performanța de a evolua atât cu dansuri populare din opt zone etno-folclorice, cât și dansuri moderne, dans italian, dans rusesc, dansuri acrobatice, dans grecesc sau țigănesc interbalcanic. De aceea, spunem că Doina Ilfovului este un ansamblu artistic”.

Daniela Mândroc: ”Atât de mult  iubesc această meserie, cât nu vă imaginați. Aș putea să dorm în sala de dans. Dacă aș putea nu le-aș da drumul niciodată copiilor de lângă mine să lucrăm. Am foarte multe lucruri de spus, de explicat și simt că nu îmi ajunge timpul. Pentru mine ceasul din sala de dans este dușmanul meu.”