˜ 30% dintre pacienți au avut simptome până la nouă luni după infecția inițială, conform datelor medicale de până acum

˜ Există un număr mic de studii care arată care sunt cele mai frecvente simptome de lungă durată ale COVID-ului

La aproape un an de la debutul ei, pandemia de COVID este departe de a fi eradicată. Veștile nu sunt prea îmbucurătoare nici în ceea ce privește problemele de sănătate cu care pot rămâne pacienții care trec prin boală.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 538, ediția print

Dr. Anthony Fauci, consilierul medical de la Casa Albă, a anunțat, săptămâna trecută, că noile date ale cercetătorilor de la Universitatea din Washington arată că persoanele infectate cu virusul SARS-CoV 2 pot avea simptome până la nouă luni după infecția inițială. Potrivit dr. Fauci, 30% dintre pacienți au avut stări de oboseală, tulburări de somn, dificultăți respiratorii și alte simptome. Cât privește gravitatea acestor manifestări, aceasta poate varia de la ușoară la severă. 

Și pacienții cu forme ușoare de boală pot să rămână cu sechele

„Amploarea problemei nu este pe deplin cunoscută”, a spus dr. Anthony Fauci, citat de publicația internațională CNBC. Medicul a mai explicat și faptul că sechelele post-acute ale infecției au fost raportate atât la persoanele care nu au necesitat spitalizare, cât şi la cele care nu au avut simptome în primă fază. Până în prezent, a existat un număr limitat de studii care au arătat care sunt cele mai frecvente simptome de lungă durată ale ­Covid19 sau cât ar putea dura. Cea mai mare atenţie a fost acordată persoanelor cu o boală severă sau fatală, nu celor care şi-au revenit, dar care încă raportează efecte secundare persistente, denumite uneori «transportatori cu distanţă lungă», informează Mediafax.ro. 

Se lucrează la vaccinul pentru cea mai periculoasă tulpină de până acum

Noile date medicale au apărut în timp ce ex­perții din lumea întreagă fac eforturi pentru a diag­­nostica și trata cât mai bine persoanele cu manifestări persistente ale infecției cu SARS-CoV 2. De pildă, specialiștii companiilor Pfizer și ­BioNTech studiază administrarea unei a treia doze a vaccinului anti COVID-19 și au în vizor una dintre cele mai contagioase tulpini ale virusului, cea sud-africană. „În prezent luăm o serie de măsuri pentru a ne pregăti pentru scenariul în care tulpina va deveni rezistentă la protecţia oferită de vaccin”, a spus dr. Albert ­Bourla, CEO-ul Pfizer, citat de AFP. Tulpina sud-africană este considerată una dintre cele mai periculoase mutaţii din ultimul timp deoarece reuşeşte să evite anticorpii care ţintesc vechea tulpină a virusului.

Vaccinarea în masă scade agresivitatea și contagiozitatea virusului

„În contextul în care se vorbeşte despre noi variante virale, care unele se asociază cu o scădere a eficacităţii vaccinului, cum se întâmplă la tulpina din Africa de Sud, aici este important să înţelegem că, odată ce ne vaccinăm cât mai multe persoane, reducem numărul de îmbolnăviri şi, implicit, re­ducem probabilitatea ca acest virus să acumuleze noi mutaţii care pot, la un moment dat, să devină, pe de o parte, să fie mutaţii care cresc contagiozitatea, cum se întâmplă cu tulpina din Marea Britanie, pe de altă parte, pot să fie tulpini care îi oferă virulenţă mai crescută, adică o agresivitate mai mare virusului. Ceea ce ne deranjează în mod deosebit – pot să apară mutaţii care scad considerabil eficacitatea vaccinului”, a spus dr  coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, într-o emisiune la Antena 3.