Efortul fizic crește eliminarea de aerosoli ce pot vehicula SARS-CoV-2
de la un copil bolnav la unul sănătos

Și profesorul Jimenez, de la Universitatea Boulder, din Colorado susţine această teorie

Medicii îl contrazic pe ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu în privinţa eliminării măștii de protecţie în timpul orelor de sport organizate în spaţii închise. Dr. Mihai Craiu, medic pediatru la Institutul Naţional pentru Sănătatea Mamei și Copilului “Alessandrescu Rusescu”, din București, susţine că nu se poate face educaţie fizică în interior, fără mască de protecţie. Riscul de răspândire a virusului ar fi foarte mare. 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 539, ediția print

Specialistul spune că măștile nu cresc efortul respirator în mod semnificativ. În schimb, absenţa măștilor duce la o creștere periculoasă a riscului de infectare.
“În timpul efortului fizic crește mult eliminarea de aerosoli ce pot vehicula SARS-CoV-2 de la un bolnav la o persoană receptivă. Chiar și simplul vorbit crește de 50 de ori cantitatea. Imaginaţi-vă ce face un copil care ţipă la ora de sport. (…) Profesorul Jimenez, de la Universitatea Boulder, din Colorado, a imaginat un calculator de risc al transmiterii aerogene a maladiei COVID19, ţinând cont de condiţiile de mediu, de volumul camerei, de prezenţa sau absenţa măștii etc. Concluzia simplă este că NU se pot face ore de sport în sală fără mască, fără risc de infectare”, a scris dr. Mihai Craiu, pe pagina sa de Facebook.

Masca poate fi eliminată numai afară 

Medicul Mihai Craiu recomandă ca masca să fie scoasă doar atunci când orele de sport se desfășoară în aer liber. Însă, și atunci trebuie păstrată distanţa de doi metri între elevi. Mai mult, în cazul orelor de sport organizate în sală, trebuie luate măsuri speciale pentru a preveni accidentele provocate de aburirea ochelarilor. În opinia specialistului, soluţia tine de vreme, de vârsta elevilor și de locul unde are loc ora de sport. “Este evident că deciziile trebuiesc personalizate. Afară se poate face sport fără mască, dacă respectăm distanţa. În sală nu se poate sport fără mască, chiar și la doi metri distanţă. (…) Dar nici nu putem ignora că la ora de sport masca obișnuită produce aburirea ochelarilor sau că se umezește sau că generează inatenţie și disconfort (există numeroase știri cu elevi care s-au accidentat la sport pentru au avut un moment de neatenţie când au aranjat masca)”, explică dr. Mihai Craiu. 

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei: “România a rămas singura ţară din Europa în care elevii sunt obligaţi să poarte mască la orele de sport”

Reamintim că ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, s-a declarat deranjat de faptul că România a rămas singura ţară din Europa în care elevii sunt obligaţi să poarte mască la orele de Educaţie Fizică. De asemenea, ministrul a mai spus că sunt studii făcute de medici care demonstrează neajunsurile pe care purtarea măștii le aduce elevilor în timpul activităţilor ce presupun efort fizic. Declarațiile au fost făcute la Spitalul Militar Central, atunci când ministrul a primit a doua doză de vaccin.

Alte măsuri pentru protecţia elevilor care fac efort fizic

Pe toată perioada stării de alertă impusă de epidemia de
COVID-19, Ministerul Sănătăţii a impus instituirea de măsuri sanitare în unităţile de învăţămant. Iată principiile generale care stau la baza protecţiei elevilor și cadrelor didactice, la orele de educaţie fizică!  

  • Se pot desfășura doar jocurile sportive care permit distanțarea fizică, exclusiv în aer liber; 
  • Nu vor fi utilizate echipamente sportive care să fie manevrate de toți elevii (sau manevrarea va fi efectuată doar de un adult). În caz contrar, va fi asigurată în mod regulat o dezinfectare adaptată; 
  • Orele de educație fizică efectuate în sala de sport trebuie limitate la activități sportive care nu presupun efort mediu/intens cu asigurarea obligatorie a distanței fizice de minimum 1,5 metri, situație în care portul măștii nu este indicat; 
  • Pentru desfășurarea orelor de educație fizică, elevii vor fi instruiți, ca pe tot parcursul activității să nu își atingă fața, gura, ochii, nasul cu mâinile neigienizate; 
  • La începerea și finalul orelor de educație fizică, toți elevii trebuie să efectueze igiena mâinilor cu un dezinfectant pe bază de alcool; 
  • Se va efectua curățenia, dezinfecția cu soluții avizate și aerisirea sălii de sport după fiecare grupă de elevi.