Noul coronavirus a început să dezvolte tot mai multe mutaţii care-l fac mai agresiv

 Numărul mare de mutații suferite face ca virusul SARS-CoV-2 să nu iasă prea curând din circulație  Acestea fac ca virusul să se transmită cu mai multă ușurință și să fie mai sever

Medicii trag semnalul de alarmă! Nu numai numărul mare de cazuri de infectare înregistrate în ultima vreme constituie o mare problemă pentru noi toți în ceea ce privește noul coronavirus. Principala amenințare este acum faptul că virusul a început să sufere multiple mutații, ceea ce face ca el să fie tot mai greu de combătut.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 510, ediția print

„Acest virus SARS-CoV-2 nu are de gând să iasă prea curând din circulaţie, din cauza nivelului mare de mutaţii pe care a început să şi-l dezvolte. Chiar în această dimineaţă am citit un articol care urmează să fie rapid publicat, cu multitudinea de mutaţii pe care le are la nivel de structură de spike, peste 38 de variante, care se pare că asociază un grad de infectivitate şi de severitate mai mare bolilor pe care le induc. Este foarte adevărat că aceste mutaţii au fost izolate de la Spitalul Pitie-Salpetriere din Paris”, a spus prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului Naţional de ­Boli Infecţioase „Matei Balş”, din Capitală, la conferinţa de presă prilejuită de lansarea proiectului „Întărirea capacităţii instituţionale pentru controlul infecţiilor spitaliceşti şi gestionarea consumului de antibiotice în România”. 

De altfel, medicii se așteaptă ca numărul românilor infectați să crească progresiv în perioada următoare. Pentru a putea acorda asistență medicală în spitale acolo unde se impune, specialiștii Ministerului Sănătății adaptează spitalele din zonele afectate și din județele limitrofe. „Ventilatoare avem, s-au şi adaptat la spitalele modulare pe care le avem, avem obţinut aviz pentru acel spital pe care-l avem în Chitila, se operaţionalizează astăzi primele 100 de paturi, se vor operaţionaliza tot în zilele următoare şi 100 din cele 500 de paturi din spitalul modular ce ţine de Victor Babeş, din Pipera, avem Spitalul Elias, cu acel spital din incintă, tot spital modular, care este operaţional în acest moment, şi avem şi unităţile mobile de terapie intensivă pe care în acest moment le avem trimise către Piteşti, Prahova, Galaţi şi Timişoara. Noi adaptăm aceste unităţi mobile, după cum ştiţi avem nişte judeţe care în acest moment au o creştere ridicată: Dâmboviţa, Argeş, Prahova, Braşov, Galaţi şi municipiul Bucureşti. Adaptăm unităţile medicale din judeţele limitrofe şi din judeţele aflate la distanţă pentru a putea acoperi necesarul atât de paturi de terapie intensivă, ventilatoare, cât şi de spitale suport COVID”, a spus ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, joi, 30 iulie, la Sibiu, unde s-a aflat într-o vizită de lucru. 

Doar masca, igiena mâinilor și distanțarea socială ne pot feri de dezastru 

Este musai să respectăm măsurile de protecție. În lipsa lor, coronavirusul ar putea aduce catastrofa în România. „Suntem în cele două săptămâni pe care dacă le gestionăm, nu doar noi, Guvernul, şi populaţia, şi agenţii economici care au beneficiat de acele relaxări, dacă le luăm şi le aşezăm fiecare în parte, portul măştii, păstrarea distanţării fizice, spălatul pe mâini, un dezinfectant prezent la locul de muncă, prezent la o terasă, respectarea acestor reguli şi seara, după ora 22:00, respectarea acestor reguli şi în zonele turistice, putem vorbi peste două-trei săptămâni de o aplatizare şi de o scădere a numărului de cazuri. Dacă nu vom respecta aceste reguli, să ne aşteptăm la o creştere relativă progresivă pe care sistemul sanitar se va strădui să o gestioneze”, a afirmat Tătaru.