Noul director executiv al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Ilfov și-a intrat în pâine de doar două săptămâni, după o scurtă perioadă de interimat. Este absolvent de Teologie, dar și al facultății de Administrație Publică. Esta tânăr, iar credința în Dumnezeu l-a făcut să iubească oamenii. El vrea să clădească o Direcție care, într-adevăr, să aducă alinare, sprijin și ajutor năpăstuiților sorții.

„Eu dacă găsesc o cărămidă într-o construcție mai pun una deasupra, n-o dau jos”, îmi spune Bogdan Pîntea. Îmi povestește despre crezul său, acela că toți cei care lucrează în această Direcție trebuie să aibă un singur țel: să fie, trup și suflet, în slujba asistatului. Iar pe teritoriul județului sunt circa 6.800 de asistați neinstituționalizați și opt centre care oferă servicii și asistență socială.

DGASPC Ilfov a fost înfiin­țată în decembrie 2004 prin Hotărârea Consiliului Județean Ilfov. Principalele atribuții ale Direcției sunt protecția copiilor abandonaţi, a copiilor cu dizabilități, a persoanelor adulte cu handicap, a persoanelor adulte cu probleme socio-medicale, protecţia mamei și copilului proveniți din familii cu probleme, protecția copiilor și femeilor abuzate, victime ale violenței în familie, protecția persoanelor aflate în stare de necesitate. La toate acestea se adaugă și un serviciu social specializat pentru intervenții în cazuri de urgență socială (ambulanța socială).

Centrul de plasament nu-i „acasă”

Cum spuneam, sunt 8 centre de servicii și asistență socială în Ilfov. Cinci dintre aceste centre sunt Centre de Plasament pentru copii. Așadar, la Domnești se află Centrul de Plasament Piticot, care găzduiește copii cu vârste cuprinse între 0-6 ani, cu handicap sever, separați temporar sau definitiv de părinți. Un centru similar se află și la Tâncăbești, unde își duc traiul copii cu handicap neuropsihic sever. În centrul de la Periș se află copii separați temporar sau definitiv de părinți, pentru care a fost dispus plasamentul în regim de urgență, tineri care au împlinit vârsta de 18 ani și care beneficiază în continuare de protecția specială, copii neînsoțiți de părinți, care solicită o formă de protecție conform reglementărilor legale privind statutul și regimul refugiaților. La centrul din Voluntari sunt găzduiți copii cu nevoi sociale sau cu handicap locomotor, iar la centrul din Vidra sunt îngrijiți copii cu HIV/SIDA. Pe lângă acestea, DGASPC mai „păstorește” un centru maternal la Săftica, pentru mamele cu copii aflate în dificultate, Centrul de Îngrijire și Asistență socială Ciolpani, care are ca sarcină îngrijirea , reabilitarea și reintegrarea socială a  persoanelor vârstnice și Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihică Bălăceanca, care asigură îngrijirea, reabilitarea și reintegrarea socială a persoanelor cu afecțiuni neuropsihice.

Asistența maternală, o misiune

„Sunt 80 de asistenți maternali profesioniști în Ilfov, care au în îngrijire 114 copii. Însăși o rudă de-a mea este unul dintre aceștia și are în îngrijire o fată infectată cu virusul HIV, cu care copilul se joacă deseori. De la dumneaei am învățat, astfel, ce însemnă cu adevărat să fii asistent maternal, să ai grijă și să iubești un copil năpăstuit. Niciun asistent maternal nu vede activitatea sa ca pe o meserie, ci ca pe o misiune. Prin urmare, cei care ne-am angajat într-o astfel de misiune punem pe primul plan interesul suprem al copiilor”, îmi spune Bogdan Pîntea.

Directorul DGASPC este, de asemenea foarte preocupat de soarta copiilor care au împlinit 18 ani și care, conform legii, ar trebui să părăsească centrul de plasament. El caută soluții pentru ca acești copii să nu îngroașe numărul celor fără adăpost și loc de muncă. De aceea, dorește să inițieze o colaborare cu AJOFM prin care speră că acestor tineri li se vor oferi cursuri de calificare și, ulterior locuri de muncă pentru ca aceștia să se poată întreține și să-și plătească chiria pentru o locuință. De asemenea, se va întări colaborarea cu direcțiile de asistență socială din primării, singurele care ar putea oferi locuințe sociale acestor tineri și vor fi încheiate parteneriate cu organismele societății civile prin care acestea să le dea posibilitatea foștilor asistați să se integreze în societate. Bogdan Pîntea mai dorește și construcția site-ului direcției, astfel încât să se creeze un sistem eficient de comunicare între asistat și această instituție.

Bogdan Iulian Pîntea dorește eficientizarea activității DGASPC

Din discuția avută cu proaspătul director al DGASPC Ilfov am aflat că, în ciuda „istoricului defavorizant” al Direcției, acesta este hotărât să schimbe cursul acestui istoric. În primul rând, spune el, va face un audit intern, pentru a-și putea da seama care sunt problemele instituției și unde trebuie să se intervină pentru a le remedia. Totodată, dorește o colaborare mai strânsă cu direcțiile pentru asistență socială din primării, care să-i furnizeze rapoarte lunare asupra situației din teritoriu. Bogdan Pântea este convins că dând dovadă de seriozitate și implicare în activitate, angajații își vor duce la îndeplinire, cu succes, misiunea care le-a fost destinată.

„Inimă pentru inimă”, la Voluntari

Când am plecat de la Centrul de Plasament din Voluntari, aflat în clădirea în care funcționează DGASPC Ilfov, din parcul aflat în imediata apropiere răsunau voci vesele de copii. La joaca lor participau activ câțiva adulți. Ne-am apropiat și am aflat că ei erau voluntari ( predestinare, nu?) ai organizației internaționale non-profit „Heart to Heart”. O organizație creștină care se ocupă de educația și îngrijirea copiilor din centrele de plasament din sudul țării. Jenny Johnson, venită din îndepărtata Californie, lucrează de 9 ani în România. Vorbește foarte bine românește și ne-a povestit despre activitatea acestei organizații: „Copiii au nevoie de ajutor, de exemple bune, iar noi suntem aici să le oferim aceste exemple. Avem 600 de copii de care ne ocupăm, organizăm activități cu copiii, le ținem lecții de igienă și îi învățăm cum să se comporte în societate. Aici suntem 12 voluntari și venim în fiecare săptămână, de luni până vineri, câteva ore pe zi.” I-am rugat pe Jenny Haley, Steven Josh, Missy  și Cornelia să le facem o fotografie de grup.  Am reușit cu greu, deoarece copii au năvălit și ei să se fotografieze cu, de acum, prietenii lor mai mari. Apoi, o parte dintre ei au plecat voioși, ținându-și de mână prietenii, să se scalde în piscina vilei în care locuiesc aceștia.