Cu prilejul Centenarului Marii Uniri și al Zilei Naționale, și la Bragadiru localnicii au avut întâlnire cu istoria. Singurul ostaș din localitate care azi mai poate povesti momentele cumplite trăite pe câmpul de luptă a fost premiat de primarul Vasile Cimpoeru. Alături de cele mai alese gânduri de mulțumire și prețuire, edilul i-a oferit acestuia și o diplomă de recunoștință din partea Primăriei și a Consiliului Local.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 431, ediția print

Cu mâinile duse către inimă, în zi de mare sărbătoare istorică, preoții și autoritățile locale au adus un pios omagiu tuturor celor ce s-au stins apărând țara. După ceremonialul militar-religios, au urmat prezentări a ceea ce s-a întâmplat la 1 Decembrie 1918, cuvântări ale oficialităților și depunere de coroane. Momentele înălțătoare au fost împărtășite și de numeroși localnici, care mai de care mai însetați de cunoașterea trecutului istoric al neamului lor. De la prunci care abia fac primii pași prin viață până la vârstnici cărora frontul le-a răpit mult prea devreme părinți, fii, bunici, străbunici, prieteni și oameni de suflet, au luat parte la manifestările dedicate eroilor de la Bragadiru, în ziua Centenarului. Apoi s-au bucurat împreună de un spectacol superb, grandios, care s-a dovedit a fi o pledoarie pentru armonie, unitate și sensibilitate.

Vasile Cimpoeru, primarul orașului Bragadiru – Să nu uităm că suntem români!

„Astăzi, 1 Decembrie, comemorăm Centenarul Marii Uniri de la 1918. Sărbătorim Ziua Națională a României, sărbătorim o sută de ani de la evenimentul politic major al anului 1918: desăvârșirea statului național unitar român, realizată prin unirea provinciilor românești cu România. La început, a fost unirea Basarabiei cu România (27 martie 1918), mai apoi unirea Bucovinei cu România (28 noiembrie 1918), iar în final unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu Țara Mamă, România (1 decembrie 1918). Cele trei uniri formează împreună Marea Unire de la 1918. În 2018, la o sută de ani de la acele evenimente, cinstim, lăudăm și ne aducem aminte de eroismul și jertfa celor care au făcut posibil ca acest vis să devină realitate. Am depus coroane de flori la Monumentul Eroilor și am asistat la slujba de pomenire oficiată de preoți. Alături de noi, invitații speciali ce au participat la acest eveniment au fost frații noștri din localitatea Zîmbreni, Republica Moldova, respectiv primarul Daniel Țonu a venit însoțit de domnul Andrei Damaschin, consilierul local, doamna Valentina Gore, directoarea Casei de Cultură, doamna Aleona Cojocaru, contabil în cadrul Primăriei Zîmbreni și solista de muzică populară, doamna Viorica Damaschin. Atmosfera și voia bună a acestei sărbători a fost întreținută de soliști de muzică populară. Pentru a marca un veac de istorie trăită, am avut onoarea și bucuria de a premia ultimul veteran de război în viață din orașul nostru, pe domnul Ion Marghioală, precum și pe cea mai longevivă localnică, în vârstă de 107 ani, doamna Floarea Staicu. Este unul dintre românii ilfoveni ajunși la venerabila vârstă de 107 ani, locuiește în orașul
nostru, unde și-a petrecut și cea mai mare parte a vieții. Povestea de viață a străbunicii din
orașul nostru a adunat toate marile schimbări ale țării: monarhie, război, foamete, comunism și democrație. A fi uniți nu înseamnă a fi toți la fel. Asemenea unui arbore, fiecare ramură crește altfel, dar fiecare contribuie la soliditatea trunchiului comun. Indiferent de tot ce ne desparte, să nu uităm că suntem români! În acest cadru emoționant, cu ocazia acestei mari sărbători, vă propun tuturor să ne aducem mereu aminte de bătrânii, de nevoiașii noștri, de persoanele cu dizabilități care au nevoie de ajutor și sprijin din partea noastră. Sunt convins că putem fi mai buni pe tot parcursul anului, nu numai în preajma sărbătorilor. La festivitățile prilejuite de sărbătorirea Centenarului au participat consilierii locali ai orașului, angajații Primăriei, reprezentanți ai cultelor, reprezentanți ai parohiei Bragadiru și Poliția Locală care a asigurat buna desfășurare a acestui eveniment. Vă mulțumesc tuturor celor care ați fost alături de noi
astăzi, în număr foarte mare! De Ziua Națională a României, la o sută de ani de la Marea Unire, vă doresc tuturor la mulți ani sănătoși!”, le-a transmis primarul Vasile Cimpoeru, localnicilor din Bragadiru.