Precizare: etapa proiectului sportiv „Playmakers” pentru copii, din pagina noastră, s-a petrecut la Buftea, între 28-29 februarie, a.c.

Era momentul când la noi ameninţarea epidemiei de coronavirus nu părea îngrijorătoare sau dramatică. La 28 febr., știrile de seară ale TVR anunţau că primul pacient din România infectat cu Coronavirus era declarat sănătos. Iar după 24 de ore analizele sale confirmaseră că nu prezenta vreun semn al bolii. 

Articol apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov, nr.493  

În scurt timp, realitatea avea să se dezică de o asemenea imagine înșelătoare.

În acele zile, evenimentele sociale își urmau programarea, fără accente tensionate. Așa s-a întâmplat și cu ineditul proiect pan-european „Playmakers”, des­tinat bucuriei prin educaţie sportivă a copiilor, în cazul nostru fete între 5 și 8 ani, posibile vedete ale fotbalului feminin viitor. 

Conexiune inedită: desene animate și sport

Oriunde în lume, copilăria fiecărei generaţii s-a plămădit și a crescut învăluită de lumina basmului, adusă de părinţi, bunici, cărţi, filme, dar și de pedagogi care ne umplu amintirile. Iar dacă, la școală, vitalitatea sportivă învață „să alerge”  stimulată de imaginaţie, dictonul lumii antice romane „Minte sănătoasă în corp sănătos”, capătă atestarea împlinirii.

Programul „Playmakers” leagă inedit simbolurile model ale personajelor unui film de desene animate, semnat de studiourile Disney – „Incredibilii II”, cap de afiș al genului. Uniunea Asociaţiilor Europene de Fotbal (UEFA), împreună cu Federaţia engleză de fotbal, au realizat parteneriatul cu Disney, în care folosesc povești ecranizate, de mare succes la public, pentru atragerea  cât mai multor copile să descopere distracţia în exerciţiile fizice obișnuite și, apoi, a jocului de fotbal feminin, de la vârste mici. Proiectului i s-a alăturat și Federaţia Română de Fotbal (FRF), într-o participare internaţională onorantă. 

Buftea, ospitalier ca întotdeauna

Lansarea oficială a proiectului pan-european a avut loc în Capitală, la 27 febr, în sala de festivităţi a FRF. Aici a avut loc și proiecţia filmului „Incredibilii II”, vizionat de instructorii care fac parte din program.  În următoarele două zile, Buftea și Sala Sporturilor a Lic. Tehn. „D-tru Dumitrescu” din oraș au fost gazda sesunii de instruire a celor peste 85 de profesori îndrumători din unităţile de învăţământ înscrise în proiect. 

Ilfovul, prezent în program

Școli din trei localităţi ale judeţului s-au înscris în proiectul „Playmakers”. Este vorba despre Șc. gimn. „Prof. Ion Vișoiu” din Chitila, cu prof.de sport: Marian Gîrleanu, Andrei Mirel și Natalia Rotaru; Șc. gimn. Nr. 2, Buftea – prof. Cristina Niţă și Claudiu Dragon; Șc. Nr. 1, Dîrvari – prof. Adrian Bundea.  

Marian Gîrleanu a precizat: „Pentru început, proiectul UEFA-Disney a fost lansat în șapte țări pilot: România, Austria, Belgia, Norvegia, Polonia, Scoția și Serbia.  

În ţara noastră, acest frumos program se va derula în 34 de centre de îndrumare, răspândite în 14 judeţe, plus Capitala. La ele participă școli, grădinițe  și cluburi de fotbal feminin, care au înscrise fete de vârste mai mici. Aici, la Buftea, am venit cu 10 eleve din cls. a II-a, pentru sesiunea de instruire a profesorilor îndrumători.” 

Perspective 

Emma Bârsan, manager dezvoltare fotbal feminin în cadrul FRF și  coordonator al proiectului a afirmat: „Principalul scop al programului este creșterea numărului de practicante ale fotbalului feminin. Următoarele ediţii vor fi însoţite de alte povești, tot din ecranizările Disney. Aici, au participat viitorii instructori, dar și colegi ai mei din FRF, între care Daniel Petcu, manager dezvoltare fotbalistică, plus Irina Giurgiu – antrenor loturi naţionale de fotbal feminin școlar și Irina Mihuţescu manager de dezvoltare. Ele au lucrat cu fetele pe teren, la lecțiile demonstrative”.