sursa foto - http://foodspot.ro

 

Pe lângă cele 4 produse românești recunoscute și înregistrate la nivel european: ”Magiunul de prune de Topoloveni” (Indicație Geografică Protejată), ”Salamul de Sibiu” (Indicație Geografică Protejată), ”Novac afumat din Țara Bârsei” (Indicație Geografică Protejată), ”Telemea de Ibănești” (Denumire de Origine Protejată) și cele 2 produse care se află în analiză la Comisia Europeană – ”Cârnați de Pleșcoi” ((Indicație Geografică Protejată) și ”Scrumbie de Dunăre afumată” (Indicație Geografică Protejată), un alt produs românesc a trecut etapa opoziției naționale și a fost transmis la Bruxelles, în vederea înregistrării și dobândirii protecției la nivelul Uniunii Europene ca Indicație Geografică Protejată.

Este vorba de produsul „Cașcaval de Săveni”, produs obținut după o metodă de tip gospodăresc, bazată pe o reţetă transmisă din generaţie în generaţie şi de prelucrare a laptelui de vacă crud provenit din arealul geografic delimitat.

Caşcavalul de Săveni este o brânză maturată cu pastă opărită având o consistenţă semitare. Acest sortiment de caşcaval se obţine din lapte de vacă crud prin coagularea enzimatică cu cheag şi prelucrarea conform unei metode specifice zonei.

Cei interesați să afle mai multe informații referitoare la produsul Cașcaval de Săveni pot accesa site-ul Ministerului Agriculturii la următorul link: http://www.madr.ro/industrie-alimentara/sisteme-de-calitate-europene-si-indicatii- geografice/produse-agricole-si-alimentare/caiete-de-sarcini-2017.html