Dacă suferi de epilepsie, în metrou, în autobuz, pe stradă și oriunde te afli se poate întâmpla să faci o criză. Ca să eviți astfel de situații pentru o perioadă cât mai lungă de timp, ar fi bine să știi ce anume îți poate induce crizele neplăcute. Și, evident, nu uita să-ți faci un jurnal încare să păstrezi o evidență a acestor episoade și să notezi factorii declanșatori.  Acum iată de ce anume trebuie să te ferești!

 

  1. Oboseala accentuată

Lipsa somnului sau somnul care nu este odihnitor îți va declanșa crize foarte dese. Și, pe măsură ce resimți o stare de oboseală și slăbiciune generală, ar fi bine să faci tot posibilul să nu ajungi la epuizare pentru că riști să te confrunți cu o criză mult agravată.

  1. Ciocolata, drogurile și cafeaua

Dacă dai iama în cafea, ciocolată sau băuturi energizante trebuie să aștepți să treci prin neplăcutele episoade epileptice. În general, ai voie să consumi orice aliment dar niciunul care să conțină substanțe cu efect excitant. În plus, trebuie să ții cont și de faptul că deficitul de sodiu, calciu, magneziu și complexul de vitamine B, reprezintă o amenințare pentru tine. Drogurile sunt și mai periculoase.

  1. Razele soarelui, televizorul, calculatorul și alarmele luminoase

Ecranul televizorului, laptopului și calculatorului te-ar putea afecta grav prin faptul că-ți creează fotosensibilitate accentuată. Cele mai periculoase sunt culorile roșu și albastru. Razele soarelui reflectate din apă sau printre jaluzele, imaginile 3D și intermitente ale mașinilor de polie, salvare sau pompieri îți pot crește iritabilitatea nervoasă.

  1. Nerespectarea schemei de tratament

În situația în care nu respecți întocmai recomandările terapeutice ale medicului care îți monitorizează starea de sănătate periodic, poți să fii sigur că în curând, vei avea suferi o astfel de criză. Consultațiile de specialitate pe care nu le efectuezi la timp, medicația și suplimentele nutritive luate după ureche și nu conform indicației doctorului, pot schimba frecvența crizelor.

  1. Ciclul menstrual

Ca femeie, trebuie să ții seama bine menstruației. Orice dereglare a ciclului menstrual poate fi un indiciu că organismul tău a suferit o tulburare hormonală care va determina declanșarea unui episod eliptogen.

  1. Stresul

Orice situație tensionată, conflictuală predispune la astfel de crize.