23 de absolvenți, dintre care 18 cu medii generale între 9 și 10 și cu o șefă de promoție cu media 10 în toți cei 4 ani de gimnaziu – o promoție cu adevărat specială, poate cea mai bună dintre elevii care au absolvit Școala Gimnazială din Ghermănești, comuna Snagov, acum Școala ”Mihai Eminescu”.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 503, ediția print

 

Așadar, pentru asemenea copii speciali aniversarea de sfârșit de clasa a VIII-a trebuia să fie una pe măsură. Și a fost. S-a întâmplat online, miercuri seară, 10 iunie, de la ora 18.00 și a strâns în fața monitoarelor copii care au purtat robe, toci și eșarfe personalizate, profesori, părinți, preoții Parohiei Ghermănești, reprezentanți ai autorității locale, invitați surpriză. Pe rând, viitorii liceeni au transmis mesaje de mulțumire profesorilor, dirigintelor lor (pentru că au fost două, clasa fiind formată după unirea a două clase de a V-a) – Constanța Iordache și Roxana-Iuliana Nițu, directoarei Mariana Banu sau preoților Iarinca și Ștefan. Apoi, fiecare dintre ei a deschis cu emoție și a citit scrisoarea colegului de bancă. A fost un demers inedit atunci când li s-a cerut pe 23 ianuarie, de Ziua complimentelor și Ziua scrisului de mână, ca fiecare copil să scrie câteva gânduri despre colegul său de bancă. Scrisorile-surpriză au fost păstrate 6 luni de zile de dirigintă și au fost deschise acum și citite cu lacrimi în ochi.

Foc de tabără, la biserică

A fost, apoi, rândul preoților din Ghermănești să le ofere câteva sfaturi de viață copiilor. Aceștia le-au vorbit despre noi dimensiuni ale lumii în care vor păși de acum înainte, provocări cărora vor trebui să le facă față, despre fapte bune și, firește, despre Dumnezeu care îi va călăuzi mereu. Preoții i-au invitat pe copii, atunci când nu vor mai fi restricții, la un ”foc de tabără” în curtea bisericii, pentru a depăna amintiri din perioada celor 4 ani de gimnaziu. Profesorii și-au spus și ei gândurile, și-au amintit trăznăi ale copiilor, din excursii, tabere sau chiar de la ore. Viceprimarul comunei, Toma Nichita și consilierul local Ștefan Ghinea au avut, de asemenea, cuvinte de laudă la adresa copiilor. Iar ”bebelușii doamnei Nițu”, așa cum îi numește ”diriga” lor (care pe toată durata evenimentului s-a aflat în școală, în clasa ”Luceafărul”, pentru a se simți și mai aproape de copii), au venit cu și mai multe surprize. Au înregistrat mesaje de mulțumire, pe malul Lacului Snagov, s-au filmat, s-au îmbrăcat ca niște absolvenți adevărați și au aruncat tocile în aer, apoi s-au prezentat online. Și au ascultat cu atenție sfaturile legate de gestionarea emoțiilor în timpul examenelor naționale, oferite cu generozitate și în deplină cunoștință (în calitate de mamă a lui David – și el elev tot în clasa a VIII-a) de către Iuliana Marciuc. Au aflat că autoritatea locală și conducerea școlii le vor asigura condiții bune de examen, vor fi doar câte 6 elevi în clasă, iar ei trebuie doar să fie concentrați la subiecte și să confirme că au fost poate cea mai bună generație a școlii din Ghermănești.

„Cheia” școlii, în grija celor de-a V-a

Finalul activității a însemnat predarea simbolică de către elevii clasei a VIII-a a ”cheii” școlii elevilor din clasa a V-a. Cei mici, extrem de emoționați și mândri de colegii lor mai mari, le-au pregătit câteva înregistrări cu mesaje de felicitare pentru parcursul lor școlar și de încurajare pentru ceea ce vor învăța pe mai departe.