Fotbalul e regele preferințelor sportive. Dar, cadrele didactice și elevii Liceului cu Program Sportiv Nr. 1 din Clinceni l-au transformat în mai mult de-atât.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 478, ediția print

„Dinamic pentru educarea performanței, el a devenit și un element esențial pentru modelarea valorilor personalității morale și civice ale generațiilor noastre, de tineri”, a spus directorul liceului, prof. dr. Ioana Rădulescu. „ROSE” (Romanian Secondary Education Project) este un program pentru învățământul secundar care beneficiază de granturi finanțate de BIRD, prin intermediul Ministerul Educației și Cercetării. Iar competiția de fotbal care a pus în joc Cupa cu numele acestui program s-a desfășurat vineri, 22 noiembrie, pe unul dintre terenurile liceului din Clinceni.

Participanți, campioni și premii

A fost o încleștare energică de forțe, pe o veme rece, cu burniță și rafale puternice de vânt. Dar spiritul de competiție a fost puternic, iar echipele elevilor din clasele IX-XII ale acestei școli au luptat cu îndârjire. Jucătorii și-au denumit echipele după propria dorință și fantezie. Astfel, pe teren s-au confruntat următoarele formațiuni, care s-au clasat în ordinea învingătorilor, după cum urmează: „Pasha” – loc I; „Olimpia” – loc II; „Șoimii” – loc III și „Dragonii” – loc IV. Cadrele diactice care i-au antrenat pe elevii sportivi și care au organizat competiția au fost prof. Mihai Burtea, Stancu Ciubăr, Liviu Pavel, Elena Ștefan. Desigur, marele premiu l-a constituit Cupa „Rose”. În plus, jucătorii și arbitrii au primit 45 de medalii, plus două fileuri (pentru meciurile de tenis cu piciorul) și două mingi ale sportului rege. Mai trebuie adăugat că echipa de majorete, cu colege de clase ale jucătorilor, plus mascota zilei – un „dinozaur”, au făcut ca pauzele dintre meciuri să fie animate de bună-dispoziție și antren. Mai trebuie amintit că logo-ul original „ROSE” a căpătat o traducere liberă în limba română și astfel a devenit îndemnul acestei ediții: „Reușita – Oriunde în Sport și Educație”.

Valori educative 

Despre jocul subtil al unei pe­dagogii speciale – aplicată la acest liceu cu profil vocațional sportiv – vom vorbi, în detaliu, într-o ediție viitoare. Dincolo de performanță, el e transformat într-un element educativ important pentru buna formare a tinerei generații. Prezentul o face atât de necesară: „Să fii om, tinere”!