Începutul? Să fie cum o fi. Sfârşitul să fie bun!

Mă gândesc că dacă maşina timpului ar fi inventată, Adrian Budeanu, primarul din Clinceni, ar folosi-o extrem de rar. Profesional, căci despre asta discutăm. Să dea o raită prin trecut? Poate. Dar, rapidă. N-ar avea mult timp la dispoziţie. Şi nu e singurul argument, veţi vedea. Pentru o cursă în viitor? Bănuiesc, acelaşi tip de răspuns. De ce? Simplu: cred că s-ar plictisi.

În fond, aici, pe pământ, edilul îşi consumă prezentul spre ambele orizonturi de timp. Le ştie rosturile. Pentru trecut, ce a fost, a fost şi lucrurile nu pot fi schimbate. Decât cu greu şi cu finanţări suplimentare. Iar subvenţiile, de oriunde ar fi ele, sunt astăzi o problemă esenţială. 

Pe de altă parte, călătoria în viitor ar fi monotonă, pentru el. Doar se ocupă zilnic, de strategia şi detaliile vremurilor care vin. Răspunderea lui e aşezarea viitorului, pe un prezent bun. 

Proaspătul 2014 

“Continuăm, deci începem”, pare la prima vedere o succesiune întoarsă. Cam anapoda. Normal e – întâi să începi, ca să ai ce continua. De acord? Însă, pentru Adrian Budeanu, amândouă variantele sunt valabile. Chiar necesare. Ăsta e miezul lucrurilor, în cazul lui. Aşadar, tânărul 2014 îi va continua treburile pornite în anii trecuţi.  

Timp de patru mandate, le-a încheiat pe unele şi a început altele. Mărunte sau mari, toate importante pentru cei peste 6.800 de locuitori ai aşezării.  

Binele Clinceniului, ori 5

Asta e intrarea în noul an. Pentru oamenii de aici, timpul care se scurge de acum înainte va deschide 5 “porţi” ale emancipării. Sunt 5 proiecte noi. De la cultură, la buna aprovizionare cu alimente, sport, sănătate şi grija pentru semenii aflaţi la nevoie. Dar, pachetul modernizării, nu pică din cer, plocon. E o întreagă strategie, dusă perseverent pentru aflarea celor mai bune soluţii practice. A cui? A Consliului Local, primarului, corpului angajaţilor care administrează localitatea şi, de drept, a întregii obşti. Ea va prelua beneficiile acestui nou patrimoniu şi va transmite mesajul continuităţii începutului de-acum.

Povestea unei ruine 

Pe Strada Mare (se putea altfel?) din Clinceni, în centru, începe mica istorie a unei clădiri. Acum e o ruină. Cauza? Timpul şi neglijenţa oamenilor. Pe scurt: o societate comercială a închiriat-o. Afacerea n-a mers. Restanţe la plata chiriei şi alte necazuri. Primăria a reziliat contractul. A fost dată în judecată. Procesul a durat o groază. A vrut primarul Budeanu să obţină fonduri pentru reabilitarea ei. Dar nu s-a putut, din cauza litigiului. 

Tristeţea care duce la…optimism

E atunci când intervine omul potrivit. Primarul povesteşte: “Acum o lună am câştigat procesul. Prea târziu însă. Nu mai putem reabilita clădirea. Necazul a fost mare. Nici la fundaţie nu mai ai ce să faci. E tot din cărămidă, ca zidurile astea rupte. Ar fi mulţi bani de băgat acolo. Nu rentează. E clar că o vom demola. Dar tot rămâne un bine. Câştigul e terenul  mare, de 2.300 mp.  

Între timp, Consiliul Local, a avizat un studiu nou de fezabilitate. Avem planuri mari. Vom ridica aici clădiri noi. Cum câte?”, întreabă el.  

Trei din cinci

Am pomenit mai devreme că binele locuitorilor din Clinceni se va înmulţi cu 5. Adrian Budeanu îşi struneşte zâmbetul: “În timp scurt va fi gata proiectul mare, cu toată documentaţia. Ansamblul de construcţii noi de acolo va avea Policlinică, Piaţă agroalimen­tară şi Casă de Cultură”. 

“O anumită continuitate în deznădejde sfârşeşte prin a naşte bucuria”, nota scriitorul Albert Camus. Nimic mai adevărat. Clinceni confirmă asta. 

Proiectele nr. 4  şi 5 – Centrul Social, Sala de Sport 

Primul e început. E finanţat de Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice. Investiţia atinge 1 milion de euro. Complexul se va ridica la jumătatea distanţei dintre Clinceni şi satul Ordoreanu. Suprafaţa derulată? 2.000 mp, într-un spaţiu amenajat de 3.000 mp ca parc, cu pomi, spaţii verzi şi locuri speciale pentru odihnă.

Clădirea cu două etaje va adăposti: 8 cabinete medicale, cantina socială, grădiniţa, after-school şi 12 saloane pentru asistenţă medicală, pe specialităţi. 

Prezentul – sub anvelope şi paşi 

Asfaltări recente: străzile Unirii şi Tudor Vladimirescu. Trotuare, rigole: pe Şos. Clinceni – Monumentul Eroilor – str. Sabarului (10 km). Alţi 2 km, până la jumătatea distanţei Clinceni-Domneşti. Adrian Budeanu dă amănunte: “Am mers şi pe străzile adiacente. Vom repara şi etanşa la rosturi, drumul betonat Clinceni-Olteni-Şos. Dom­neşti. A fost făcut foarte bine în 2003 şi n-a avut nevoie de intervenţii până acum. La fel, trebuie reparată Str. Carierei, la intrarea în zona de agrement. E un loc reprezentativ pentru comună”.   

Apa vie şi apele uzate

Adică alimentarea cu apă şi reţeaua de canalizare. Edilul comunei afirmă că “discuţiile sunt avansate pentru preluarea proiectului de către CJI. L-am început în 2007. 80 % din lucrările de alimentare cu apă sunt realizate. Mai sunt de făcut numai staţia de gospodărire şi tratare. Pentru asta, ar mai trebui cam 100.000 de lei. La canalizare avem cam tot atâtea procente. Şi aici e nevoie numai de staţia de epurare a apelor reziduale. În cât timp s-ar pune totul la punct?  În maximum un an pentru canalizare, iar la apă, mult mai repede. Avem deja 4 puţuri forate, la 140 de m”, conchide Adrian Budeanu.

Să curgă milioanele!

Anul ăsta, va începe etapa a 2-a a masterplanului 2014-2020, derulat de CJI în programul apă-canal. Prin el, se vor aloca Clinceniului 9 milioane de euro pentru canalizare şi 4.400.000 de euro pentru reţeaua de alimentare cu apă.

Fiecare start, încheie ceva

Legea permanenţei universale s-a probat la Clinceni. Continuitatea cheamă întotdeauna un nou început.