Momentul începerii școlii poate fi considerat un punct de restart care să ajute copilul să revină la o alimentație cât mai naturală și corectă, fără „ronțăieli” și sucuri, fără a-l face să resimtă acest lucru ca pe o constrângere. Iată câteva idei de pachete, sănătoase și atractive pentru copii, în timpul școlii, prezentate de nutriționistul Carmen Țenescu!

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 517, ediția print

Rulouri în lipie 

Ingrediente: 

o lipie, 

2 frunze salată, 

un ou fiert tare, 

2 felii de cașcaval, 

o roșie, 

o linguriță de cremă de brânză.

Mod de preparare: Se așează lipia pe farfurie și se unge cu crema de brânză. Pe toată suprafaţa se pun rondelele de ou, feliile de cașcaval, roșiile tăiate cubulețe și frunzele de salată, astfel încât să acopere toată suprafața lipiei. Se rulează strâns și se ambalează strâns în folie alimentară.

 

Tartine cu cașcaval

Ingrediente: 

2 felii de pâine de secară sau cu seminţe, 

2 felii de cașcaval, 

2 rondele de roșie.

Mod de preparare: Pe feliile de pâine se așează câte o felie de cașcaval, una-două de roșie și se introduc la cuptor, 10 minute, la foc mai tare, ca să se topească puţin cașcavalul. După ce se răcoresc puțin, se pun în caserolă din plastic.

 

Chec de casă

Ingrediente: 

3 ouă, 

100 g de zahăr (varianta
Green Sugar – extras din stevie, calorii zero, indice glicemic zero), 

100 g de făină, 

75 g de unt topit, 

lămâie rasă, 

un plic de zahăr vanilat, 

o jumătate de plic praf de copt, 

o lingură de cacao.

Mod de preparare: Se bat spumă albușurile cu zahărul. Separat, se amestecă gălbenușurile cu untul topit, lămâia rasă, zahărul vanilat și se pun peste spuma de albușuri. Se adaugă făina, praful de copt, se amestecă bine. Compoziţia se împarte în două și într-una se încorporează cacaua. Se toarnă în formă crema albă, apoi cea cu cacao și se introduce în cuptorul încins, circa 30 de minute. În pachetul pentru pauza mare pot fi puse două sau trei felii de chec de casă.

 

Sucuri naturale, la școală 

Ca să nu mai existe tentația băuturilor carbogazoase, preparați-i copilului, acasă, un suc natural de mere, de pepene sau de lămâie. Iată cum îi pregătiți o băutură gustoasă și sănătoasă, numai bună de pus în ghiozdănelul pentru școală! 

Suc de mere 

Ingrediente: 

un kg mere.

Mod de preparare: Merele se spală, se curăță de coajă și de seminţe și se pasează la storcătorul de fructe. Sucul se pune în sticla de 0,5 l, pentru școală, a copilului.

 

Suc de pepene 

Ingrediente: 

un kg miez de pepene roșu.

Mod de preparare: Miezul de pepene, curățat de semințe, se pasează și se toarnă într-o sticlă de 0,5 l. Pentru aromă se pot pune în el două frunze de mentă zdrobite ușor.

 

Suc de lămâie

Ingrediente: 

o lămâie, 

o lingură de miere.

Mod de preparare: Lămâia se spală și se stoarce foarte bine, apoi se pune într-o sticlă de 0,5 l, împreună cu o lingură de miere. Se adaugă apă plată sau minerală și se amestecă foarte bine.