Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România, împreună cu Societatea Naţională de Medicina Familiei şi Asociaţia Iniţiativa Pacientul 2.0., aduce în atenţia populaţiei un set de recomandări şi informaţii utile pentru persoanele care suferă de boli respiratorii. Iată câteva dintre acestea! 

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 500, ediția print

Pentru persoanele care trăiesc cu boli respiratorii, actualul context epidemiologic determinat de pandemia cu noul coronavirus produce o stare de anxietate intensă, dincolo de boala pe care o au deja. Drumul la farmacie, asigurarea accesului continuu la tratament, dar și la servicii medicale sunt toate aspecte esențiale și necesare pentru îngrijirea lor. Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (“COPAC”), împreună cu Societatea Națională de Medicina Familiei („SNMF”) și Asociația Inițiativa Pacientul 2.0. (“Pacientul 2.0.”) au pregătit un set de recomandări și informații utile care vin în sprijinul persoanelor care trăiesc cu boli respiratorii. Ghidul se află în format PDF pe site-ul copac.ro și poate fi descărcat accesând copac.ro/wp-content/uploads/2020/05/Recomandari-utile-pentru-pacientii-cu-boli-respiratorii.pdf.

Măsuri de respectat cu strictețe!

Astfel, pacienții cu maladii respiratorii cronice trebuie să respecte cu stricteţe măsurile recomandate populaţiei pentru limitarea răspândirii virusului: 

  • Limitarea contactelor sociale, menţinerea distanţei faţă de alte persoane; 
  • Purtarea obligatorie și corectă a unei măști de protecţie în afara casei, care să acopere gura și nasul; 
  • Spălarea frecventă a mâinilor; 
  • Evitarea atingerii feţei cu mâinile neigienizate; 
  • Dezinfecţia suprafeţelor expuse sau utilizate de mai multe persoane; 
  • Evitarea prezentării la unităţile medicale, în afara urgenţelor;
  • Evitarea contactului cu persoanele suspecte de infecţii respiratorii acute;
  • Reduceţi timpul petrecut în afara casei, pentru cumpărături urgente desemnaţi o singură persoană;
  • Curăţaţi suprafeţele cu care vin în contact mai multe persoane cu dezinfectanţi pe bază de clor sau alcool;
  • Nu utilizaţi împreună cu alte persoane aceeași veselă, aceleași haine sau prosoape; 
  • Evitaţi să vă atingeţi faţa, ochii, nasul și gura cu mâinile nespălate sau nedezinfectate; 
  • Nu luaţi medicamente antivirale și nici antibiotice, decât în cazul în care vă prescrie medical.

“Traversăm o perioadă mai dificilă, dar este important să nu ne panicăm, să fim informați corect, să ținem legătura cu medicul, să nu renunțăm la tratament și să ne împăcăm cu boala. Sigur vom trece cu bine peste toate”, spune Radu Gănescu, președinte ­COPAC. “Informațiile corecte, validate medical, fac parte din instrumentele–cheie de care pacienții au nevoie, astfel încât să își poată controla boala. Relația cu medicul de familie este importantă și aceste luni, în care grija pacienților cronici a revenit în principal medicilor de familie, ne-au arătat că o bună comunicare între pacient-medic de familie-specialist este vitală și uneori chiar salvatoare de vieți“, explică dr. Carmen Bușneag, medic de familie, reprezentant al Grupului RespiRO din cadrul SNMF.

Consultaţia telefonică și reţeta prin e-mail

Așadar, este obligatoriu ca pacienţii cu boli respiratorii cronice care urmează un tratament permanent să continue administrarea acestuia, pentru a evita acutizări ale bolii cronice cauzate de întreruperea tratamentului. Telemedicina este metoda prin care pacienţii cu boli pulmonare cronice pot realiza consultul pneumologic cu medicul curant, pentru confirmarea schemei de tratament, pentru monitorizarea simptomelor sau pentru discutarea atitudinii în cazul apariţiei unor modificări. Consultaţia telefonică va fi înregistrată de medic ca prezentare în sistemul informatic (tip de prezentare: Telemedicină) fiind urmată de redactarea scrisorii medicale și eliberarea reţetei ce poate fi trimisă pacientului sau medicului de familie prin poșta electronică (e-mail). În cazul în care o consultaţie de control este indispensabilă, se va face în baza unei programări telefonice prealabile. La prezentarea în ambulatoriul de specialitate sau spital pacientul va purta o mască și va păstra o distanţă de minimum un metru și jumătate faţă de altă persoană în spaţiile de așteptare.

Ce vă oferă ghidul?

  • Informații generale de­spre noul coronavirus;
  • Glosar de termeni utili;
  • Impactul COVID-19 asu­pra persoanelor care trăiesc cu boli respiratorii;
  • Accesul la ­tratament pe timp de pandemie pentru persoanele cu afecțiuni respiratorii;
  • Recomandările Socie­tății Naționale de Medicina Familiei;
  • Întrebările pacienților și răspunsurile specia­liștilor.