Președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, lider al PSD, a anunțat că va avea loc o analiză, împreună cu partenerii de coaliție, în ceea ce privește activitatea Cabinetului, din care pot deriva unele măsuri. El nu a dorit să precizeze despre ce domenii este vorba, apreciind că, atunci când se spune că este o problemă într-un anumit domeniu, ”apare imediat știrea că acel ministru va fi schimbat”.

Articol apărut în nr. 353 al Jurnalului de Ilfov, ediția print

Dragnea a spus că Guvernul ”nu poate să funcționeze în viteza a 3-a”, iar o creștere economică de 5% nu este suficientă. ”Programul trebuie să fie pus în aplicare, el e mai important și ca mine, și ca premierul, și ca dl Tăricenau, ca oricine dintre oamenii politici din zona coaliției de guvernare și trebuie să luăm o decizie”, a declarat Dragnea, la un post de televiziune. Întrebat dacă este vorba de a ”pica propriul guvern”, Dragnea a arătat că nu crede că se ajunge până acolo. ”Nu cred că ajungem acolo. Simplu – poate să nu fie nicio remaniere, poate să fie remaniere, poate e nevoie și de un set mai nou de măsuri. Sigur, guvernul poate funcționa în continuare așa, dar funcționează în viteza a 3-a, eu vreau să funcționeze în viteza a 4-a. 3-0 nu ne ajunge. O creștere economică de 5% nu e suficientă. România trebuie să aibă un ritm de dezvoltare mult mai mare, pentru că are potențial. Eu n-am nimic cu nicio țară străină, dar fiecare guvern și fiecare stat se gândește în primul rând la el. (…) Nu vreau să dau niciun domeniu, pentru că orice domeniu dau ca și problemă, imediat apare știrea că va fi schimbat ministrul cutare. Nu. Vom face această analiză, vom avea după aia o discuție serioasă cu prim-ministrul și împreună vom face un pachet de măsuri pe care o să-l anunțăm. Și se va și întâmpla”, a explicat președintele PSD.

3-0 în minutul 15, din prima repriză?

Întrebat cu referire la o afirmație a premierului Sorin Grindeanu potrivit căreia dacă ai 3-0 în minutul 15 din repriza I, ce logică ar avea să faci schimbări, Liviu Dragnea a arătat că aceasta nu este o ”declarație bună”.

”Eu, în general, evit să comentez ce spune premierul, sunt puțin mai în vârstă ca el, poate am și altă autoritate. Nu cred că a fost o declarație bună, pentru că se pot genera contraafirmații imediat. Sunt meciuri celebre în care 3-0 nu e suficient, nu te califici. Dacă ai luat bătaie cu 4-0, 3-0 nu e suficient sau poate să ai 3-0 acum și la final e 4-3 pentru ceilalți. Nu asta este abordarea. Orice semnal de alarmă pe care ți-l trage oricine, și pe care îl trage cu bună credință, trebuie tratat cu foarte multă seriozitate și cu foarte mult respect. Dar nu pot să vă spun acum că suntem într-o situație în care suntem în pragul unei decizii majore. Dar o analiză trebuie făcută, eu doresc să o facem – sunt 120 de zile de guvernare – a fost un trimestru bun, sunt diferențe pozitive mari față de anul trecut, dar nu este suficient. România este acum la o creștere economică de 5-6% generată în primul rând de creșterea producției industriale, dar asta nu înseamnă că trebuie să ne culcăm pe o ureche. Și nu vrem ca piciorul de pe accelerație să se ridice. Și avem semnale că se cam ridică. Sau cum spune dl. Tăriceanu, se mai trage frâna de mână și trebuie să vedem cauzele”, a comentat președintele Camerei Deputaților.