Mai bine de jumătate dintre românii cu afecțiuni reumatismale inflamatorii întâmpină mari probleme în perioada pandemiei. Reorganizarea spitalelor le limitează foarte mult accesul la controalele de specialitate și le îngreunează posibilitatea de a-și ameliora durerile. Avertismentul vine din partea reprezentanților Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC) și a Asociației Pacienților cu Boli Reumatismale Inflamatorii din Transilvania ART, în urma unui studiu pe care ­l-au desfășurat și l-au prezentat, săptămâna trecută, la Forumul Naționl al Asociațiilor de Pacienți.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 523, ediția print

Cercetarea relevă faptul că lipsa accesului la servicii medicale și dificultatea de a ajunge la spital îi determină pe mulți dintre pacienții cu boli reumatismale să se teamă de infecția cu SARS-CoV-2. “36,1% dintre pacienții cu boli reumatismale inflamatorii spun că cea mai mare problemă cu care se confruntă în perioada pandemiei este lipsa accesului la servicii medicale. Pentru 20,2% problema majoră constă în dificultatea de a ajunge la spital, pentru 2,9% lipsa tratamentului și pentru 2,8% lipsa unui anumit medicament. Pentru 38% prevalează teama de a nu se infecta cu SARS CoV-2. Aceste rezultate sunt cuprinse într-o cercetare realizată de Asociația Pacienților cu Boli Reumatismale Inflamatorii din Transilvania ART și Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România în cadrul Forumului Național al Asociațiilor de Pacienți, ce se desfășoară în perioada 28-30 octombrie în varianta online. Studiul a fost realizat în luna octombrie pe un eșantion de 224 pacienți cu boli reumatismale inflamatorii (poliatrită reumatoidă, spondilită anchilozantă, sclerodermie, artrită psoriazică, lupus și alte afecțiuni din gama artritelor). Un procent de 35,9% dintre pacienți au răspuns că nu au fost niciodată la medicul reumatolog în 2020, iar 21,5% dintre ei au fost de doar trei ori.  Doar 33,5% dintre cei chestionați au răspuns că au fost la medicul reumatolog de câte ori au avut nevoie”, susțin reprezentanții COPAC. 

Mai mult de un sfert dintre pacienți și-au întrerupt tratamentul

Potrivit membrilor acestor organizații, mai grav este că 29,5% dintre pacienți și-au întrerupt tratamentul, menționând motive precum: 

  • Lipsa accesului la medicul curant, 
  • Spitalul în cauză nefiind accesibil și bolnavilor cronici, 
  • Perioade în care nu s-a găsit medicamentul necesar, 
  • Lipsa accesului la controlul periodic, 
  • Imposibilitatea schimbării medicației în situațiile în care acest lucru se impunea, din cauză că a lipsit accesul la medicul curant, 
  • Necunoașterea planului de tratament în lipsa comunicării cu medicul. 

Iată ce nevoi au acești oameni! 

“Pacienții spun că toate spitalele ar trebui să aibă circuite și pentru bolnavii cronici, nu doar pentru cei cu COVID, iar cronicii ar trebui să aibă acces unde au fost tratați și înainte. 29% dintre respondenți spun că au avut nevoie de internare în această perioadă, însă nu au făcut acest lucru din cauze precum: frica de contaminare, spital devenit COVID, așteptare lungă pentru a ajunge la programare, lipsa locurilor în spital. 23,6% dintre pacienți afirmă și că au avut dificultăți la locul de muncă, din cauza bolii. Aici s-a specificat dificultatea de a ajunge la birou din cauza problemelor de sănătate, dar și a temerii de a merge cu transportul în comun, precum și acceptarea cu dificultate a telemuncii sau suspendarea pe o perioadă a contractului de muncă”, mai spun membrii asociațiilor de pacienți.