Directorul Agenției Naționale pentru Zootehnie (ANZ), Vaida Bela, a declarat, pentru AGROINFO, că genotiparea berbecilor folosiți pentru reproducție devine obligatorie. El a afirmat că se va merge „până la capăt” cu testarea berbecilor de rasă, pentru ca oierii incorecți să fie eliminați din sistem.

Șeful ANZ a arătat că lucrurile au fost tărăgănate prea mulți ani, iar pentru că nu s-a demarat această acțiune de testare a berbecilor, România nu a scăpat de scrapia la ovine, boală care pune frână și exportului de ovine vii, pe lângă alte pagube economice pe care le provoacă fermelor de ovine. Astfel, în calitate de inițiator al acestei acțiuni, ANZ nu vrea să renunțe la testarea berbecilor de rasă.

Totodată, ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a declarat, în conferința de presă din 4 iunie 2020, că odată cu testele pentru rezistența la scrapie, se vor face și teste de paternitate care arată filiația. Concret, dacă berbecii cu certificate de origine aparțin într-adevăr rasei respective își merită sau nu certificatele.

Tuturor berbecilor li se va efectua testul pentru scrapie

„Principiul rămâne același, vrem să mergem până la capăt pe chestiunea asta cu genotiparea, pentru testul de rezistență la scrapie. Bine, aici nu suntem legați de termen dar, pentru toți berbecii, una dintre condițiile pentru a fi autorizați la reproducție, pentru montă naturală și însămânțări artificiale, este efectuarea testului pentru scrapie. Acest test se poate face atât la laboratoarele ANZ, cât și la laboratoarele ANSVSA. Sunt alocate fonduri europene pentru eradicarea scrapiei, așa că aici, în cea mai mare parte, problema este rezolvată.

În momentul de față, am inițiat un proiect de ordin de ministru pentru autorizarea reproducătorilor pentru montă naturală, unde este prevăzută clar obligativitatea efectuării testului privind rezistența la scrapie a reproducătorilor masculi de la specia ovine. Odată ce acel ordin va fi publicat în Monitorul Oficial devine obligativitate și, de acolo încolo, intrăm în linie dreaptă și sper că în maxim 3 ani, să putem ține sub control această boală și să putem declara la nivel internațional că România a eradicat scrapia la specia ovine”, a declarat Vaida Bela.

Se urmărește eradicarea scrapiei în România

Acesta a afirmat că proiectul de ordin a intrat deja pe circuit, la nivelul Ministerului Agriculturii, dar mai sunt câteva retușuri de făcut. Totodată, a subliniat Bela, ca inițiator, ANZ ține foarte mult la această chestiune pentru că a explicat el, „e o discuție care se poartă în România de câțiva ani și-n fiecare an rămâne la faza de discuție”, ori acum este momentul ca această problemă să fie rezolvată, astfel încât această boală să fie eradicată în România.

Articol apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov, nr.504