Comuna Balotești poate fi considerată un model de protejare a mediului înconjurător. După ce a demarat cu succes campania de colectare a deșeurilor electrice și electrocasnice, Administrația Domeniului Public și Privat din localitate a inițiat și un program de colectare a uleiului de gătit folosit, căruia îi va da startul în curând.  

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 497, ediția print

“ADPP Balotești are ca asociat unic Comuna Balotești. Contractul de delegare de gestiune pentru salubrizare include numai deșeuri menajere nepericuloase. Pentru uleiuri uzate am contactat o firmă autorizată care se va ocupa de colectarea uleiului pe care îl vom strânge noi de la populație și-l vom depozita în recipiente ­mari. Apreciem că vom putea demara acțiunea până la sfârșitul lunii mai, cel târziu, în condiții de maximă securitate pentru operatorii noștri și pentru cetățeni. Cei interesați se pot adresa pentru detalii prin e-mail la adppbalotesti@yahoo.ro pe grupul facebook adppbalotesti sau la telefonul înscris pe contractele de salubrizare”, ne-au spus reprezentanți ai conducerii ADPP Balotești. Cu ceva timp înainte de a demara campania, localnicii vor primi toate informațiile necesare pentru ca ADPP să poată colecta uleiul de la ei de acasă. Pentru a veni în sprijinul tuturor cetățenilor, vor exista puncte de colectare în mai multe zone ale comunei. Cine nu va putea ajunge la aceste puncte, va putea lăsa recipientele cu uleiul uzat în fața porții, în zilele în care va avea loc colectarea.  

Un mediu sănătos, la Balotești  

Atenție! Aruncarea la chiuvetă, la WC sau la coșul de gunoi a uleiului alimentar uzat are un efect devastator asupra mediului înconjurător și, implicit, a sănătății noastre. Un singur litru aruncat la canalizare poate polua un million de litri de apă, cantitatea necesară unei persoane pentru a supraviețui timp de 14 ani. În plus, costurile de întreținere și curățare a stațiilor de epurare sunt enorme și-i revin consumatorului. Uleiul înfundă și corodează țevile de canalizare, poluează apele formând o peliculă la suprafața apei care împiedică oxigenul să ajungă la viețuitoarele și plantele din apă. Deșeurile din grăsimi alimentare poluează și solul, care va avea nevoie de ani buni pentru a se regenera și a redeveni productiv. Boli fatale precum cancerul și accidentele vasculare sunt strâns legate de poluarea cauzată de aceste reziduuri toxice. În schimb, prin reciclare, uleiul de gătit uzat poate fi folosit la fabricarea săpunului natural, a soluților de curățare, a combustibilului biodiesel sau a decofrantului (un produs concentrat emulsionabil care prelungește durata de viață a cofrajelor din lemn și metal). Prin acțiunea sa, ADPP Balotești contribuie la protejarea mediului și a sănătății localnicilor.