”Anul 2020 chiar a început bine pentru comuna Afumați”, ne-a declarat cu mândrie edilul Gabriel Dumănică, într-o discuție nu foarte pe îndelete cu domnia sa, pentru că treburile localității nu puteau sta în loc și, permanent, la ușa primarului, altfel deschisă pentru toată lumea, apărea câte cineva cu o treabă urgentă de discutat sau rezolvat.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print nr. 489

 

Un semn bun, de ­altfel, că ne aflăm într-o comună de oameni gospodari a cărei administrație a început anul cu dreptul, adică cu activitate la foc continuu. La mai puțin de două luni de la începutul anului 2020, echipa Primăriei Afumați, în frunte cu primarul Gabriel Dumănică și membrii Consiliului local, se poate lăuda cu numeroase proiecte la care se lucrează intens, multe dintre aceste fiind finalizate în proporție de 90%.

Practic, la jumătatea lunii februarie primarul comunei Afumați, Gabriel Dumănică, se poate lăuda cu bilanț consistent al realizărilor acestui an, și numeroase proiecte pentru care startul este o chestiune de zile. Și în acest an continuă implementarea proiectelor de modernizare a străzilor, alimentare cu apă și canalizare, investiții în școli, modernizare sau realizare de noi parcuri sau zone de agrement și, nu în ultimul rând, în imaginea așezării ilfovene, singura din județ care participă de câțiva ani încoace la Târgul de Turism al României. Să nu uităm că, în anul 2020, comuna Afumați sărbătorește 510 ani de la atestarea documentară, astfel că toate manifestările din acest an vor fi organizate sub egida acestui eveniment.

Infrastructura școlară sportivă, un obiectiv important

Vorbind despre infrastructura școlară, primarul ne-a anunțat că au început lucrările de construire a unui teren de sport acoperit cu un balon presostatic în incinta Școlii Mari cu clasele V-VIII, de pe șos. Petrăchioaia nr. 10. ”Este o dorință și o solicitare mai veche a școlii. Până la realizarea complexului sportiv, care are o valoare destul de mare de execuție, am început lucrările la acest teren de sport, care se vor finaliza în această primăvară. Terenul de sport va avea o suprafață de circa 1.000 mp.  Acest balon este foarte necesar până la finalizarea marelui complex sportiv cu sală polivalentă, 620 de locuri pe scaune, zonă de antrenament și  care se va încheia cu un bazin de înot de 25 metri. Complexul se va face tot în incinta școlii”, ne-a declarat primarul, explicând că la ­curtea școlii se va adăuga încă un hectar de teren din apropiere. Terenul învecinat a fost trecut în domeniul public al comunei Afumați. Curtea va ajunge de la o suprafață de circa 16.000 metri pătrați, spre o suprafață de 25.000 metri pătrați. ”Valoarea de execuție a noii săli polivalente este foarte mare, astfel că sperăm să atragem fonduri europene și fonduri naționale”, și-a exprimat speranța edilul.

Un alt proiect generos menționat de primar, destinat în mod special tinerilor, urmează a fi realizat în incinta fostei gropi de gunoi, în capătul străzii Albăstrelelor. Este vorba despre realizarea unui ­skate-park, pentru role, skate-uri, biciclete, după cum o descrie primarul, ”o zonă de agrement și adrenalină, separat de parcul din cartierul de tineret, din zona Deal.”

Modernizarea străzilor continuă, în 2020

Ca și în anii trecuți, lucrările de modernizare a străzilor reprezintă o prioritate pentru administrația comunei. Astfel, pe jumătate din strada Alunului sunt în curs de finalizare lucrările de execuție a unor podețe de acces la limita de proprietate și șanțuri betonate. Lucrarea este finalizată în proporție de 90%.

Lucrări de execuție a trotuarelor și implicit a podețelor de acces au început și pe str. Borsec. Totodată, vor începe, cât de curând, lucrările de execuție a podețelor și trotuarelor pe str. Morii. ”Sunt contracte semnate deja, avem 11 lucrări în derulare, ceea ce la nivelul lunii februarie este foarte bine”, a subliniat primarul Gabriel Dumănică. Domnia sa a menționat  faptul că există un contract privind efectuarea lucrărilor de execuție a trotuarelor și podețelor și pe str. Motrului, și, de asemenea, încep lucrările de asfaltare pe str. Fagului, parțial, pe porțiunea curpinsă între străzile Teiului și Pinului.

Siguranța cetățenilor, prioritară

Edilul a menționat că a făcut demersuri la Ministerul Transporturilor pentru găsirea unor soluții pentru creșterea si­guranței circulației pe tron­sonul de drum național care tranzitează localitatea. Este de notorietate că acea zonă este foarte periculoasă pentru toți participanții la trafic, inclusiv pentru pietoni.

În vederea efectuării mai multor investiții necesare pentru fluidizarea și siguranța traficului rutier pe porțiunea de DN2 care străbate comuna Afumați, pe o lungime de aproape 9 km, la întâlnirea pe care am ­avut-o la sfârșitul lunii ianuarie cu oficialii Ministerului Transporturilor, primarul Gabriel Dumănică a propus un sens giratoriu la intersecția cu DJ 200A, pasarele pietonale sau treceri de pietoni pe DN2, un punct de întoarcere la ieșirea din localitate, precum și avizul din partea CNAIR de a investi în trotuare pe DN2, pe tronsonul dintre Centura Bucureștiului și Primăria Afumați.

”Avem susținerea necesară. Vor fi două sensuri giratorii: în curbă și punctul de întoarcere la moară. Urmează și construirea unei pasarele în zona Deal, la Canton, pentru că și crearea acestei zone de agrement necesită o pasarelă pentru ca oamenii să poată trece de pe o parte pe cealaltă a drumului. Vor mai fi realizate treceri de pietoni, trei au fost deja aprobate de CNADNR în 2017, plus alte trei treceri noi de pietoni pe DN2, pe raza localității Afumați, în zona între Mert Dalan și Depozitul de Flori, zona Tehnoelectric-Evelyn Cosmetic-Ocean Fish, la notariat, apoi la șos Afumați facultativă, la Batal și în zona restaurantului ”Doi tăurași”. Totodată, noi continuăm să facem treceri de pietoni și pe șos Petrăchioaia, pe DJ200A, în dreptul societății de apă și în zona pădurii Golășei, la intrarea în Petrăchioaia, unde s-a dezvoltat un cartier rezidențial. Mai mult decât atât, am cerut să fie identificate și analizate și alte variante de îmbunătățire a condițiilor de trafic în zonă. Vom face și o stație de autobuz, pe șos. Moara Domnească, drumul comunal DC27, în zona fostei unități militare, pentru autobuzul care vine din Găneasa. Vom avea, așadar, încă trei treceri de pietoni cu stații de autobuz. Stația de autobuz se aprobă doar dacă ai trecere”, a precizat edilul. El a continuat că există și un proiect de mutare a unei stații la complexul Doraly și crearea unei stații noi în incinta complexului Doraly. De asemenea, urmează a fi amplasat un semafor în centrul comunei, la școala de la monument, la primărie. Putem concluziona, așadar, bifând toate aceste proiecte, că primarul Gabriel Dumănică este cu certitudine foarte preocupat de siguranța cetățenilor comunei. ”Aceste lucruri nu le vom putea realiza de unii singuri, ci cu sprijinul Ministerului Transporturilor. În cele din urmă, s-a înțeles că sunt multe probleme în zona aceasta de drum național DN2 – E85 și ne dorim să le rezolvăm ­într-un timp cât mai rapid”, a semnalat primarul.

În strânsă legătură cu calitatea drumurilor, este, cu siguranță, iluminatul public. Primarul ne-a declarat că este în curs de finalizare extinderea rețelei de iluminat cu LED-uri economice pe șos. Ștefănești-DJ100. ”Este o zonă în jurul unui transformator unde se înregistra un consum foarte mare. Am redus astfel consumul să putem să extindem rețeaua pe str. Livezilor, str. Lotrului, str. Bumbești, toate acestea arondate la un transformator, astfel încât să ne permită extinderea rețelei de iluminat pe strada Doamna Stanca. Din cauza consumului mare, această stradă nu putea beneficia de iluminat. Transformatorul respectiv nu mai putea asigura puterea necesară. Acum acest lucru este posibil”, a explicat Gabriel Dumănică.

Nu în ultimul rând, primarul comunei Afumați a precizat că anul acesta continuă lucrările începute anul trecut la Cimitirul Parohial Afumați I, cimitirul vechi.  Este vorba de lucrări de construire la clopotniță și construirea unei capele. ”S-a dat drumul la lucrări, deoarece anul acesta sunt fonduri să finalizăm acest proiect și sperăm să îl terminăm  până la Sărbătorile Pascale”, a spus primarul.

Comuna Afumați, o nouă participare de elită la Târgul de Turism al României

”Comuna Afumați are o istorie bogată, cu care noi, afumățenii, ne mândrim!

”Toate evenimentele din acest an vor fi organizate sub egida celor 510 ani de istorie!”, este mesajul plin de mândrie al primarului Gabriel Dumănică.

Acesta este și motivul pentru care comuna Afumați va fi prezentă la ediția de primăvară a Târgului de Turism al României, ce va avea loc în perioada 20-23 februarie la Romexpo. ”Suntem singura comună ilfoveană prezentă la acest eveniment de amploare.  După participarea la târgul de anul trecut, s-a cunoscut. Datorită proiectului Regio pe fonduri europene «Afumați istorie și contemporaneitate», participăm pentru a cincea oară la târg și, de la an la an, pe lângă faptul că standul comunei Afumați a cunoscut îmbunătățiri și a fost bine apreciată prezența noastră, fiind singura localitate din Ilfov la târg, a crescut și fluxul de vizitatori la conac ori la biserica veche. S-au organizat, de asemenea, și multe evenimente. Istoria comunei este foarte bine pusă în valoare și anul acesta, datorită prestației și a ceea ce s-a întâmplat în anii trecuți. Anul acesta am luat la târg două standuri. În cele patru zile de eveniment, nu vom avea doar un stand clasic, ci și programe artistice. vor fi, așadar, patru zile dinamice, prezența noastră acolo fiind susținută și de corul Școlii cu clasele V-VIII, condus de doamna Adelina Moț, care va avea un moment deosebit de cântece folosind clopoțeii. Va veni la târg, alături de noi, și corul claselor 0-IV, condus de dna învățătoare Natalia Stancu. Vom avea și dansuri moderne, sub coordonarea coregrafei Simona Vasile, care a câștigat locul II la un concurs național. Totodată, vor fi expuse picturi ale copiilor școlii, de la clasele 0-IV, pe teme istorice, cu conacul și cu biserica din Afumați. Avem de asemenea, în comunitatea noastră, un copil campion la cubul Rubik, care va fi și el prezent, și, cu siguranță, ne vor fi alături multe personalități ale comunei și tineri cântăreți locali”, a spus edilul. Pe întreaga perioadă a evenimentului, vor fi  distribuite pliante de prezentare a comunei, realizate conform proiectului pe fonduri europene. Informații suplimentare vor putea fi accesate pe website-ul proiectului www.turisminafumati.ro.