1 octombrie, o zi istorică pentru comuna Mogoșoaia

Un vas ales al lui Dumnezeu pare să fi fost Constantin Brâncoveanu încă dinaintea domniei sale, pentru noi toți, cei de ieri, de azi și de mâine. Ca o făclie luminoasă, a ars în sufletul său credința creștină, pe care a mărturisit-o cu demnitate, a răspândit-o în toată Țara Românească și dincolo de granițele ei și a apărat-o cu prețul vieții. Atât de mult și-a iubit poporul cel binecredincios, încât și astăzi, după mai bine de trei veacuri de la martiriul său, creștinii din Mogoșoaia, locul unde voievodul a înălțat una dintre cele mai marcante reședințe ale sale, încă mai plâng, se bucură și se roagă în lăcașul de cult ctitorit de el, aducându-i omagiu și cinstire cu dragoste și căldură.

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 423, ediția print

Ziua de luni, 1 octombrie, a fost o zi istorică pentru localnicii din Mogoșoaia. O mare de inimi, însetate de istoria locului și de credința în Divinitate, au căutat ajutorul și ocrotirea Cinstitului Acoperământ al Maicii Domnului, în sânul lăcașului de cult închinat Sfântului Mare Mucenic Gheorghe și Sfinților Martiri Brâncoveni. Credincioșii, în frunte cu primarul comunei Mogoșoaia, Paul Precup, administratorul public al județului Ilfov, Irinel Scrioșteanu, consilieri locali, primarul comunei Afumați, Gabriel Dumănică, și alți reprezentanți ai autorităților locale și județene, au trăit aici momente cu totul speciale, care se petrec poate o dată sau cel mult de două ori într-o generație. Pentru ei, sărbătoarea închinată Maicii Domnului a avut o deosebită strălucire, deoarece ­înnoita catapeteasmă care împodobește frumos lăcașul lor de suflet a îmbrăcat haina sfințirii. Un sobor ales de preoți, condus de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, împreună cu părintele Cristian Burcea, Protopopul Protopopiatului Ilfov Nord, a dat binecuvântarea iconostasului care înnoiește acum, sfântul altar al bisericii monument istoric.

Semne ale iubirii Divine, în sfântul lăcaș   

În ciuda bătăii vântului rece, de toamnă, bucuria Sfintei Liturghii a fost împărtășită de foarte mulți credincioși. Acesta a fost și motivul pentru care Liturghia nu a avut loc în altarul înnoit de această minunată tâmplă a bisericii, ci a fost oficiată în curtea Ansamblului Istoric Brâncovenesc, într-un frumos altar amenajat în aer liber, în parfumul florilor de toamnă. Probabil deloc întâmplător, un porumbel alb, gingaș, mai cu seamă simbol al iubirii Divine, al prieteniei, al păcii, al iertării, al Sfântului Duh, a vegheat necontenit rânduielile bisericești de pe acoperișul lăcașului de cult. Iar semnele Divine pare că s-au ținut lanț cu prilejul acestei sărbători, la Parohia Mogoșoaia. După cum ne-au mărturisit credincioșii, cu o seară în urmă, în timpul Vecerniei, icoana Maicii Domnului a vărsat lacrimi de mir.

„Locul acesta binecuvântat de Dumnezeu și iubit de Sfântul Constantin Brâncoveanu a învins vremurile, încercările, ani de opresiune, ani de dictatură, dar și ani când foarte mulți neprieteni căutau orice valoare care venea din adânc de istorie. Localitatea Mogoșoaia și biserica ce îi aduce acesteia mari bucurii și prestigiu se află sub Acoperământul Maicii Domnului și sub permanenta purtare de grijă a Ei”, a spus Preasfințitul Părinte Timotei. Pentru dragostea și grija față de biserică, PS Timotei Prahoveanul a dăruit din partea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, diplome și distincții tuturor binefăcătorilor ei. Astfel, președintelui Consiliului Județean Ilfov, Ma­rian Petrache, i-a acor­­dat Ordinul «Sanctus Stephanus Magnum», iar administratorului public al județului Ilfov, ­Irinel Scrioșteanu, i-a dăruit o «Diplomă Omagială». La rândul său, primarul comunei Mogoșoaia, ­Paul Precup, a fost distins cu o «Diplomă Omagială». De asemenea, părintele paroh Ioan Vrăjitoru a primit Crucea Patriarhală pentru clerici, cea mai înaltă distincție acordată de către Patriarhia Română, iar părintele slujitor, Claudiu Vrabie, a primit rangul de sachelar.

Istoria zbuciumată a bisericii monument istoric, de la Mogoșoaia

Biserica monument istoric de la Mogoșoaia a fost ctitorită de Sfântul Constantin Brâncoveanu, în anul 1688, ca paraclis al Palatului. Este  construită din cărămidă și are formă de navă. Pictura a fost realizată în anul 1705, dar a fost deteriorată în timpul restaurării din 1943, pentru că pictorii care aveau să o înnoiască și să o înfrumusețeze nu erau pictori bisericești. Lucrările de restaurare a picturii au fost reluate abia în 1976, dar cutremurul care avea să vină un an mai târziu a adus grave stricăciuni întregului lăcaș de cult. Ulterior, lucrările au mai fost reluate în 1978. Catapeteasma este sculptată în lemn, în stil brâncovenesc, cu motive zoomorfe și vegetale. „Icoanele de pe catapeteasmă sunt donate de ­Martha ­Bibescu în 1912, când s-a început restaurarea picturii și a catapetesmei, numai că atunci s-a produs o tulburare, deoarece meșterii nu au așezat registrele în ordinea lor canonică. Tot atunci, la spălarea picturii, inclusiv cea a bisericii, nu au fost folosite subs­­tanțe adecvate, ceea ce a dus la degradarea acesteia”, spune părintele Ion Vrăjitoru, citat de ­ziarullumina.ro.