Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a emis o atenţionare de călătorie pentru toţi cei ce tranzitează Bulgaria, începând de astăzi şi până marţi. Potrivit reprezentanţilor MAE, numărul mare de autoturisme care vor traversa frontiera ar putea duce la aglomerarea punctelor de trecere şi, implicit, la creşterea timpilor de aşteptare la graniţă. Este vizată, în special frontiera Giurgiu-Ruse.

 

MAE apreciază că valorile cele mai ridicate de tranzit se vor înregistra în această seară și mâine dimineaţă, pe sensul de ieșire din România, precum și în seara zilei de marți pe sensul de ieșire din Bulgaria și intrare în țara noastră. Timpul suplimentar de așteptare poate fi cauzat la punctul de frontieră Giurgiu — Ruse, pe sensul de ieșire din Bulgaria și intrare în România, de procedura de colectare a taxei de pod, susține MAE.

Sunt deschise circulaţiei şi punctele de frontieră Zlatograd și Ivaiylovgrad

„Cetățenii români sunt rugați să se informeze asupra condițiilor de trafic prin punctele de frontieră, accesând paginile de Internet https://www.politiadefrontiera.ro/ro/traficonline/ și https://www.mvr.bg/gdgp) și să utilizeze, pe cât mai posibil, toate punctele de trecere deschise de la frontiera româno — bulgară”, potrivit informării MAE. Reprezentanţii MAE le amintesc românilor care tranzitează Bulgaria pentru a ajunge în Grecia și care doresc să treacă granița pe la Makaza, că au la dispoziție și punctele de frontieră limitrofe Zlatograd și Ivaiylovgrad. Acestea sunt deschise circulației pentru mijloace de transport cu o masă totală de până în 3,5 t și o capacitate de transport de 8+1 locuri.

Vă aflaţi într-o situaţie dificilă şi aveţi nevoie de ajutor? MAE vă pune la dispoziţie anumite linii telefonice în regim de permanenţă 

De asemenea, la nevoie, românii pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Sofia: +35929712858 și +35929733510, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență.

Cei care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu caracter de urgență au la dispoziție și telefonul de urgență al misiunii diplomatice a României la Sofia: +359879440758.

Totuşi, pentru a evita orice neplăceri, Ministerul Afacerilor Externe recomandă călătorilor, să consulte, în prealabil, paginile de internet http://sofia.mae.ro și www.mae.ro 

Aceştia au la dispoziție şi aplicația „Călătorește în siguranță”, care oferă informații și sfaturi de călătorie.