Orașul Pantelimon va avea două biserici noi

Cine îl cunoaște pe primarul orașului Pantelimon știe că este un om cu frică de Dumnezeu, pentru care credința stămoșească este temelia existenței sale. Marian Ivan este des întâlnit la slujbele înfăptuite de preoții din așezarea pe care o conduce, prilej cu care ascultă și păsurile concetățenilor săi, odată terminate rânduielile bisericești la care participă.

Putem spune că pentru el momentele în care se află în mijlocul oamenilor veniți la întâlnirea cu cele sfinte sunt dintre cele mai importante. Sunt ocazii în care poate să-și asculte semenii, să le dea sfaturi sau să-i ajute în rezolvarea problemelor cu care se confruntă. Participă la slujbe cât de des poate deoarece, așa cum ne mărturisea, programul foarte încărcat nu-i permite să se afle mai mult printre concetățenii săi.

 

Sprijin pentru lăcașele de cult

Orașul Pantelimon creș­te văzând cu ochii, atât din punct de vedere urbanistic, cât și demografic. Oficial, urbea numără vreo 25.000 de suflete. În realitate, cei care‑și duc traiul în așezarea de la poalele Capitalei sunt mult mai mulți. Iar cei care-și împărtășesc sufletul lui Dumnezeu, sunt și ei pe o măsură. Numai că… în oraș există acum doar două biserici, încărcate de ani. Un număr absolut insuficient pentru atîția credincioși. De aceea, Marian Ivan s-a hotărât să rezolve această problemă, mai ales că el însuși este un om cu credință în Dumnezeu. Iată ce ne-a spus el, în această privință: „Orașul nostru este împărțit în 4 zone parohiale, însă, deocamdată, sunt doar 2 biserici în serviciul public și o a treia în curs de finalizare, iar la cea de-a patra abia s-au început lucrările. Am fost crescut cu dragoste de Dumnezeu, pentru mine Biserica este locul Sfânt de rugăciune unde îmi găsesc liniștea. Cred cu tărie în Dumnezeu, în cuvântul și în  Puterea lui.”

Că este așa cum spune primarul, stau dovadă faptele sale. Cu sprijinul Consiliului local, care a alocat terenurile și fondurile necesare, Marian Ivan s-a ocupat de întreținerea și renovarea bisericilor existente, dar și de începerea lucrărilor de construcție a unora noi. Și, iată că, în zona Tractorului, una dintre cele două biserici noi este aproape gata.

 

Sfinții Arhangheli, ocrotitorii noii biserici

Săptămâna trecută, ne-am îndreptat către zona Tractorului, curioși să vedem noua ctitorie. Despre ea, dar și despre alte acțiuni de sprijin ale primăriei ne-a vorbit primarul Marian Ivan. „În anul 2011, a fost înființată în zona Tractorului o nouă parohie, care cuprinde zona nouă de dezvoltare a orașului, anume partea de est. Comunitatea parohială este aici formată din familii tinere, cu media de vârstă 35-40 ani. Construcția bisericii, care va avea hramul Sf. Arhangheli Mihail și Ga­vriil, a început în octombrie 2015. O parte din fonduri au fost asigurate de Consiliul local, iar altă parte a venit din donații. Anul trecut biserica Sf Nicolae, cu sprijinul primăriei orașului Pantelimon, a organizat evenimentul de aducere a moaștelor Sf. Calinic de la Mânăstirea Cernica și împreună cu moaștele Sf.  Pantelimon, care se află în Biserica Sf. Nicolae, s-a organizat o procesiune prin centrul orașului, cu ocazia zilelor localității noastre”, ne‑a spus Marian Ivan. Tot primarul ne-a povestit și despre o inițiativă menită să aline o parte din necazurile oamenilor nevoiași. Am aflat astfel că, pentru a veni în sprijinul acestora, biserica Sf. Nicolae, cu sprijinul primăriei, susține proiectul „Masa bucuriei”, prin care sunt împărțite pachete, după fiecare slujbă și se asigură o masă caldă oamenilor nevoiași. Tot cu sprijinul Primăriei Pantelimon, sunt organizate hramurile celor două biserici, de Sfântul Pantelimon, de Sf. Nicolae, de Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil. De asemenea, de Crăciun, prin mijlocirea bisericilor și sprijinul administrației locale, sunt oferite pachete cu alimente credincioșilor și cadouri pentru copii.

 

Un nou lăcaș, în zona Vișinilor, în 2016

În aceeași zi, ne‑am îndreptat către zona în care se va ridica cea de‑a doua biserică nouă, din Pantelimon. Zona Vișinilor, cum o cunosc localnicii, după numele străzii care o străbate. Aici, am fost întâmpinați de părintele Iulian Paraschivoiu. „Odată cu hirotonirea mea ca preot, am slujit la parohia Pantelimon II, dar am primit și misiunea de a ridica o nouă biserică. Am identificat terenul, care aparține Primăriei Pantelimon, cu o suprafață de aproape 1.200 mp, pe care noi l‑am preluat printr‑un contract de comodat. Acum, cu sprijinul domnului primar, al Consiliului local și al câtorva enoriași, am început construirea unui paraclis. Până va fi ridicată noua biserică, vom ține slujbele aici, în paraclis. Ulterior, când biserica va fi gata, paraclisul va deveni capelă mortuară. Noua biserică va avea o suprafață de circa 238 mp și o capacitate de aproximativ 300 de credincioși. În planurile mele, cu ajutorul lui Dumnezeu, al credincioșilor și al autorităților locale vreau să mai construim o cancelarie parohială și o cantină socială (trapeză). Sunt convins că vom reuși, mai ales că parohia noastră are o relație foarte bună cu primăria. De fiecare când i-am trecut pragul domnului primar cu o problemă, am fost întotdeauna ajutați și vreau să le mulțumesc tuturor celor de la primărie care ne-au sprijinit”, ne-a spus părintele Iulian.