Vaccinul antigripal ar putea fi efectuat și în farmacii

Românii care vor să facă vaccinul antigripal ar putea scăpa, în curând, de drumurile la medicul de familie! Grație unui proiect aflat în dezbatere la Guvern, vaccinarea antigripală ar putea fi realizată direct în farmacie.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 519, ediția print

„Rămâne valabil şi proiectul legat de vaccinarea în farmacii, sunt discuţii avansate la nivelul unui grup de lucru guvernamental. Este un proiect care va putea facilita accesul populaţiei la vaccinare. Din păcate, nu a putut fi demarat acest proiect anul acesta, însă rămâne una dintre metodele de a creşte rata de vaccinare în rândul populaţiei din România. Discuţiile sunt avansate, în sensul că se încearcă pilotarea şi identificarea acelor farmacii care vor putea dispune de spaţiile necesare pentru acordarea acestor servicii”, a explicat Adela Cojan, președintele Casei Naționale de Sănătate, în cadrul dezbaterii online „Totul despre vaccinul antigripal 2020 – 2021”, organizată de DC News. Ținând cont de răspândirea progresivă a noului coronavirus care devine tot mai contagios, anul acesta campania de vaccinare antigripală a început mai devreme decât în anii anteriori. Asta pentru că se apreciază că o persoană poate face și gripă și COVID-19 în același timp, iar suprapusă cu noul coronavirus gripa poate cauza probleme de sănătate mult mai severe decât în anii trecuți. Ca întotdeauna, persoanele vulnerabile vor face vaccinul fără să plătească. Aproximativ trei milioane de doze de vaccin va achiziționa România în acest sezon, pentru imunizarea populației. 

Rețineți! Deoarece virusul gripal se găsește sub o mare varietate de subtipuri și tulpini, care se modifică de la an la an, chiar și persoanele vaccinate pot face gripă, dar severitatea bolii va fi mai ușoară. Boala se transmite foarte repede de la o persoană la alta, prin picăturile de salivă eliminate prin tuse, strănut, vorbire. Contagiozitatea este de 1-2 zile înainte și 4-5 zile după debutul bolii.