Pe data de 5 noiembrie, la Balul Fermierilor, ministrul Agriculturii anunța instituirea unui ajutor excepțional pentru fermierii care dețin între 3-9 vaci și care nu primiseră, din acest motiv Sprijinul Cuplat pentru Zootehnie. Există confirmarea din partea MADR că acest sprijin va fi plătit în 2017.

România a primit din bugetul european 5,5 milioane de euro pentru sectorul laptelui, sumă ce a fost dublată din bugetul național. Potrivit unor surse din MADR, în luna ianuarie, crescătorii de animale ar putea să primească acest ajutor excepțional al cărui cuantum se va cifra la circa 36 de euro pe cap de animal. Banii vor ajunge la toți cei care au luat ANT-urile dar nu au primit Sprijinul Cuplat Zootehnic (SCZ).

MADR pregătește proiectul de lege

Ministerul Agriculturii pregătește deja proiectul de lege. „Pentru acel proiect nu sunt modificări dar a rămas că o să îl lămurim cu domnul ministru (Petre Daea – n.r.). Fermierii trebuie să știe că vorbim despre bani europeni deci nu se poate schimba nimic, doar că așteptăm acum proiectul de lege”, a explicat Claudiu Frânc, președintele Federației Na­ționale a Crescătorilor de Bovine din România.

„Se preconizează că o să fie un număr mare de fermieri care se încadrează la acest sprijin. Banii vor merge doar la fermierii mici care nu s-au încadrat pentru sprijinul cuplat zootehnic în campania 2015. Banii vin și de la bugetul de stat, atât pentru sectorul porcinelor cât și pentru producătorii de lapte, deci jumătate sunt bani europeni și restul din bugetul național”, a explicat Frânc.

Cererile se depun la APIA

Solicitanții acestui spri­jin vor depune cererile la APIA. Fermierii nu au obligația de a prezenta vreo situație a producției de lapte sau vreun contract de livrare, iar singura cerință este să nu fi beneficiat de sprijin cuplat zootehnic în campania 2015. Această cerere nu va avea nicio tangență cu cererea unică depusă deja în campania 2016.

„Deci sprijinul nu este condiționat de vreo producție și nici nu se va mai lega de acea dată istorică cum a fost la Ajutorul Național Tranzitoriu (ANT). Trebuie să compensăm și pierderile pe care le-au avut producătorii agricoli care dețin până în 15 capete și au pierdut în campania 2015 Sprijinul Cuplat Zootehnic (SCZ-ul) din diferite motive: că s-au tăiat din animale, că nu au fost eligibile pentru că au depășit vârsta de 8 ani, etc., dar au suportat costurile pentru Controlul Oficial al Performanțelor, COP) și Registrul Genealogic (RG)”, a mai precizat Claudiu Frânc.

În campania 2015, crescătorii de animale au beneficiat pentru plata ANT-ului de un cuantum de 447 de lei pe cap de animal, care a fost acordat și fermierilor care dețin între 2 și 10 animale.