În ultimii doi ani și jumătate, primăria Vidra funcționat sub „zodia” interimatului. După alegerile din 5 iunie, în sfârșit, lucrurile par să fi intrat pe un făgaș normal, pentru că cel care a câștigat mandatul de primar, Marian Tudor, este hotărât să scoată comuna din „stagnarea” în care s-a aflat, în ultima perioadă.

 

Simpla lectură a programului de campanie cu care Marian Tudor s-a prezentat în fața alegătorilor te face să înțelegi câte lucruri trebuie înfăptuite pentru a scoate așezarea aceasta de oameni gospodari „la lumină”, cum se spune. Iar locuitorii de aici o merită cu prisosință, pentru că Vidra este un punct de referință pe harta legumiculturii, în România. Vidrenii muncesc din zi până-n noapte pentru a pune semenilor lor pe masă celebrele legume (mai ales tomate) de Vidra. Ori astfel de oameni merită pe deplin ca localitatea în care trăiesc să le ofere condiții de confort și civilizație, pe măsura trudei lor.

Acest lucru l-a înțeles, pe deplin, primarul Marian Tudor, care și-a propus să schimbe fața acestei așezări. De aceea, pentru că se află la începutul unui drum deloc ușor, ne-am propus să aflăm care sunt proiectele sale de viitor.

 

Apa potabilă, o problemă în comuna Vidra

Primul lucru pe care l-a scos la iveală, la începutul întâlnirii noastre, a fost problema alimentării cu apă a comunei. Vidra, după cum știm noi, este o localitate în care nu există rețea de apă potabilă, fiecare gospodar asigurându-și acest lichid vital din surse proprii. Numai că, iată ce spune noul primar: „La primărie, s-au strâns foarte multe adrese de la Direcția de Sănătate Publică (DSP) Ilfov, de la ANSVSA, Garda de Mediu, prin care suntem avertizați că apa din comuna noastră este improprie consumului. Ni s-a spus că au fost recoltate 6 probe de apă, inclusiv de la școli și obiective economice, și s-a ajuns la concluzia că apa nu este potabilă, conține substanțe nocive, nitrați, nitriți, mai ales din cauza utilizării, pe scară largă, a unor produse chimice, în agricultură. Chiar dacă aceștia se folosesc în parametrii normali, numărul mare de utilizatori, avem peste 2.000 de legumicultori, face ca aceste substanțe să penetreze solul și să ajungă în apa freatică. La această situație se adaugă și faptul că pe raza localității funcționează și un depozit de gunoi ecologic”, ne-a explicat primarul.

 

Alimentarea cu apă, prioritatea nr. 1

Ca urmare a acestei situații, Marian Tudor spune că va fi urgentat proiectul de introducere a rețelei de alimentare cu apă. În acest sens, primăria s-a asociat cu Consiliul Județean, în cadrul ADIA Ilfov. Proiectul există de mai multă vreme, dar există o problemă. Lucrările au rămas în suspensie, iar o parte din documentația întocmită anterior, privind rețeaua de apă, se mai află, încă, la DNA, ca urmare a anchetei desfășurată acum 3 ani. „Facem demersuri, în aceste zile, să recuperăm această documentație și să o înmânăm operatorului SC Apă Canal Ilfov SA. Vestea bună este că am recuperat o parte din aceste documente. Odată rezolvată problema, ne dorim să accelerăm reînceperea lucrărilor la rețelele de apă și canalizare, astfel încât cele două proiecte să se desfășoare în paralel. Până la sistarea lucrărilor, acum 3 ani, fusese introdusă conducta generală de apă, primul inel, în proporție de 60%. Au fost efectuate chiar și câteva probe tehnice de presiune. Totodată, avem puțurile executate, mai trebuie construită și o stație de tratare a apei. Toate aceste lucrări vor fi realizate în cadrul asocierii noastre în ADIA”, spune Marian Tudor.

 

Betonarea șanțurilor și dotarea after-school-ului, duse la bun sfârșit

Aceste proiecte au fost demarate în cadrul fostei Măsuri 322, dar se depășiseră termenele de execuție. Acestea au fost prelungite de AFIR, ca urmare a solicitărilor efectuate de fostul primar interimar, Florea Biliboc. Prin urmare, lucrările continuă și urmează să fie finalizate la sfârșitul lunii noiembrie, anul acesta. „Acum se lucrează pe străzi. Au început săpăturile la șanțuri. Aceste lucrări sunt absolut necesare, pentru că atunci când plouă abundent, din cauza amplasamentului lor, multe curți sunt inundate de apele pluviale”, precizează primarul. La after-school se montează gresia și faianța, mobilierul există deja, așa că, în toamnă, suntem gata să tăiem panglica”, precizează primarul.

 

Reabilitarea școlilor, o altă urgență

În primul rând, spune primarul, trebuie intervenit, de urgență, la școala primară din Vidra, care este foarte veche și a început să cadă plafonul. Acesta trebuie demolat și înlocuit, în întregime. S-au încercat diferite improvizații, care, însă, nu au fost eficiente. „De altfel, de îndată ce vom angaja pe cineva la departamentul Achiziții Publice, vom iniția un proiect de reabilitare a tuturor școlilor din comună. Este absolut necesar acest lucru, pentru că nu s-a mai făcut nimic, de multă vreme, în acest sens. De asemenea, la începutul anului școlar, intenționăm să dăm în folosință și grădinița cu orar normal de la Sintești, cea construită în spatele școlii”, subliniază Marian Tudor.

 

Străzile laterale vor fi asfaltate

Comuna Vidra, afirmă primarul Marian Tudor, este rămasă mult în urmă cu asfaltarea străzilor, comparativ cu celelalte lo­calități din județ, „cât și din Țara Românească”. Deja se va începe cu strada Cimitirului și strada Bisericii, din satul Crețești, care măsoară, împreună, circa 1,1 km. „Avem banii și avem proiectarea pentru aceste străzi, iar zilele următoare vor fi emise avizele de la ENEL, apoi vom da drumul la licitație. Iar pentru a continua acest proiect deosebit de amplu, vom face demersuri pentru accesarea de fonduri europene”, povestește Marin Tudor.

 

Un GAL, pentru proiecte îndrăznețe

El ne-a mai vorbit și despre un alt proiect important, care se va desfășura în cadrul unui GAL înființat împreună cu comunele Copăceni, 1 Decembrie și Dărăști-Ilfov. Proiectul privește construirea unei piețe de gros în comuna Vidra, pentru producătorii agricoli de aici, a unui târg de animale și produse cerealiere și asfaltarea unui drum de exploatare agricolă, care va lega, direct, localitățile Vidra și Copăceni cu 1 Decembrie și DN5. Acestor investiții li se va adăuga o hală frigorifică, pentru conservarea produselor agricole și realizarea de contracte de export, sau cu marii retaileri din România. „Am luat această decizie, pentru că știm că locuitorii noștri au probleme cu desfacerea acestor produse la un preț corect și rămân cu marfa nevândută”, spune primarul. Și, mai adaugă el, va face toate demersurile necesare pentru atragerea de investitori în zonă. Un domeniu în acest sens ar fi o investiție într‑o fabrică de conserve, pentru că, așa cum spune cu amărăciune primarul, foarte mulți producători își aruncă legumele, fie pentru că nu au unde să le valorifice, fie pentru că primesc prețuri derizorii pentru ele.

Acestea sunt, iată, doar câteva, dar dintre cele mai importante, proiecte ale noului primar din Vidra. Ele sunt mult mai numeroase, drept pentru care vom reveni într-un număr viitor.