Noi grupe pentru aproape 250 de antepreșcolari și preșcolari

@ În prezent, se lucrează la structură, în paralel, la mai multe tronsoane

În ciuda pandemiei de coronavirus și a temperaturilor extrem de ridicate din ultima perioadă, în orașul Pantelimon se lucrează de zor la noul proiect demarat de primărie încă de anul trecut, care are drept scop construirea unei noi grădinițe cu grupe de antepreșcolari și școlari. Altfel spus, în această nouă clădire va funcționa și o creșă, mult așteptată de cetățeni, știut fiind că acest segment educațional este deficitar la nivel național, nu doar în județul Ilfov sau în București. Proiectul prinde contur pe strada George Călinescu și va putea primi aproximativ 250 de copii.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print nr. 510

După cum se știe deja, proiectele educaționale reprezintă o prioritate pentru Consiliul Local al orașului Pantelimon și pentru primarul Marian Ivan, astfel că, având în vedere creșterea populației și a solicitărilor de înscriere la Grădinița nr. 1, primăria a decis să demareze construirea unui nou spațiu de învățământ pentru antepreșcolari și școlari. Ceea ce înseamnă că au fost luate în calcul și cererile din ce în ce mai numeroase pentru creșă. Proiectul educațional este finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa Prioritară 10, Îmbunătățirea Infrastructurii Educaționale. Grădinița este construită pe strada George Călinescu, din orașul Pantelimon, iar valoarea totală a proiectului este de 27,615,666.91 lei, din care 7,152,221.99 lei reprezintă valoarea finanţării nerambursabile obţinute.

Obiectivul general al proiectului este creșterea gradului de participare la nivelul educației timpurii a copiilor din orașul Pantelimon prin dezvoltarea infrastructurii de învățământ antepreșcolar și preșcolar, în special pentru copiii cu risc crescut de părăsire timpurie a sistemului.

Obiectivele specifice ale proiectului presupun construcția unui spațiu educațional de tip grădiniță cu grupe de antepreșcolari, în suprafață construită totală de 2.328,65 mp.

De asemenea, proiectul are ca scop îmbunătățirea accesului la învățământul antepreșcolar din orașul Pantelimon prin creșterea capacității de școlarizare, prin construcția unei grădinițe în care vor funcționa 10 grupe de creșă, astfel încât să conducă la asigurarea infrastructurii necesare pentru înscrierea a 70 de copii în învățământul antepreșcolar, în orașul Pantelimon;

Un alt obiectiv specific presupune îmbunătățirea accesului la învățământul preșcolar din orașul Pantelimon prin creșterea capacității de școlarizare, respectiv prin construcția unei grădinițe în care vor funcționa 3 grupe mici, 3 grupe mijlocii și 3 grupe mari de copii, astfel încât să conducă la asigurarea infrastructurii necesare pentru 180 de copii de vârstă preșcolară din orașul Pantelimon, res­pectiv la creșterea numărului de copii înscriși în învățământul preșcolar cu 35,29%.

”Educația în orașul Pantelimon rămâne un obiectiv prioritar pentru administrație și sperăm că noua grădiniță și poziționarea centrală a acesteia va acoperi nevoile părinților care au copiii ­mici și doresc să îi înscrie în sistemul de învățământ de stat. Administrația orașului Pantelimon își dorește prin îndeplinirea acestui obiectiv asigurarea serviciilor de învățământ antepreșcolar și preșcolar la funcțiunile unui proces educațional modern, eficient și inovator, prin achiziționarea dotărilor prevăzute prin proiect”,  a declarat primarul orașului Pantelimon, Marian Ivan.

Spații moderne și sigure

După cum am mai relatat în Jurnalul de Ilfov, în vechea grădiniță spațiul a devenit total insuficient, deși tot ce înseamnă încăperi anexe, sală de sport, sală de festivități, sală multi­funcțională a fost transformat în dormitoare și în săli de clasă, având în vedere solicitările mereu în creștere privind înscrierea de noi copii.

Noua grădiniță va avea parter și etaj, cu o suprafață construită de 2.328,65mp și des­fășurată de 4.544,60mp. Ansamblul va avea și bucătărie proprie, sală de mese, spălătorie, dormitoare, toate anexele necesare desfășurării activității, precum și spații verzi pe o suprafață de peste 2.300 metri pătrați, loc de joacă cu suprafață de 525 metri pătrați, în proiect fiind prevăzute și 27 de locuri de parcare și o alee pe care se poate circula pentru a asigura accesul la grădiniță.

Proiectul presupune și implementarea normelor de securitate la incendiu, inclusiv sistemul alternativ de energie electrică cu panouri fotovoltaice.

Ing. Iulian Chițu, constructorul ansamblului, ne-a declarat că în prezent se lucrează la structură, în paralel, la mai multe tronsoane. Grădinița are patru tronsoane și se lucrează în trepte. Astfel, potrivit specialistului, la Tronsonul 1 se cofrează planșeul peste parter la cota +3,90, la Tronsonul 2 se decofrează planșeul peste parter la cota +3,90, la Tronsonul 3 se montează armătura la elementele verticale de la etaj, iar la Tronsonul 4 se finalizează armătura la elementele verticale de la etaj și urmează să înceapă zidăria la parter. ”Proiectul este astfel dimensionat încât s-a folosit numai beton cu caracteristici superioare, toată infrastructura este hidrotermoizolată, iar scara de incendiu este  independentă de clădirea grădiniței. Obiectivul va avea 4 lifturi, atât pentru persoane cât și pentru circuit administrativ”, a mai spus ing. Iulian Chițu.